Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Se înființează Agenţia Naţională a Zonei Montane cu sediul la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege care prevede înființarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane (ANZM) cu sediul la Alba Iulia a fost aprobat marți, de plenul Senatului.

Agenţia Naţională a Zonei Montane este o inițiativă mai veche a parlamentarilor democrat –liberali de Alba, Alexandru Pereș și Corneliu Olar, care a rămas însă nematerializată.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dacă va “prinde viață” la Alba Iulia, instituția va crea peste 10 locuri de muncă și va avea atribuţii în domeniul elaborării, implementării şi monitorizării programelor de dezvoltare rurală specifice zonei montane.

Istoricul “pe hârtie” al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane (ANZM):

În anul 2007 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr. 181 privind înfiinţarea,

organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane – cu sediul central în Bucureşti, printre atribuţii având şi pe acelea de a îndruma, coordona si monitoriza activitatea Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi în vederea elaborării şi aplicării programelor de formare în problematica zonei montane, prin care se determină o dezvoltare durabilă în localităţile montane.

În 2009, sediul instituției a fost mutat în Municipiul Alba Iulia, Judeţul Alba.

În 2010, Agenţia Naţională a Zonei Montane a fost desfiinţată.

În 2012, ANZM a fost “resuscitată” fiindu-i stabilite atribuţii, precum preluarea în structura sa organizatorică Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi. Personalul Agenţiei a fost repus în drepturi şi în posturile aferente, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii şi i s-a stabilit sediul central în oraşul Câmpeni, judeţul Alba.

Concluzia celor doi parlamentri de Alba, inițiatori ai proiectului de înființare a Agenţiei Naţionale a Zonei Montane a fost sugestivă: „ ANZM există, dar lipseşte cu desăvârşire”!

Actul normativ adoptat marți de Senat stabilește măsurile pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a unor structuri aflate în subordine, precum înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor prin preluarea atribuţiilor ce revin în prezent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în domeniul intervenţiilor active în atmosferă, precum şi a Agenţiei Zonei Montane, ca organe de specialitatea a administraţiei publice centrale, aflate în subordinea MADR.

Reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevede ca instituțiile publice să preia personalul structurilor care se desființează în urma reorganizării. A fost introdus un punct la art.6 care spune că în cadrul MADR se înființează Direcția de Inspecții Verificare și Control în Agricultură, cu rang de direcție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea