Scutul american
Pe americani i-au aşteptat şi bunicii şi părinţii mei şi i-am aşteptat şi eu să vină şi să ne ajute pentru a ne elibera ţara şi mai ales pentru a ne salva poporul de calvarul la care ne-au supus imperiile vecine în frunte cu cel de la Răsărit. Greu, foarte greu s-au hotărât ei să vină în România, o ţară care a jucat nu o dată la două sau mai multe capete şi nu pentru că ar fi fost românii laşi sau trădători ci pentru că vitregiile istoriei şi raţiunile geopolitice i-au obligat să ducă o politică care să le asigure supravieţuirea, căci prea şi-au dorit destule popoare migratoare să ne deznaţionalizeze şi să ne lichideze. Am rezistat pentru că am avut de partea noastră ascuţimea minţii şi arma inteligentă a diplomaţiei, şi mai ales pentru că am avut bărbaţi de stat ce au simţit şi mirosit cum stau treburile pe acest pământ. Unul dintre ei cred că este şi preşedintele Traian Băsescu căruia, iată, americanii i-au acordat o deplină încredere şi l-au considerat un prieten adevărat, care le stă alături şi la bine şi la greu, atât în Biroul Oval împreună cu Barak Obama cât şi în teatrele de operaţiuni din Afganistan sau Irak. Este o lovitură de imagine de care România, atât de hulită în ultima vreme, chiar de către amicii noştri francezi, avea mare nevoie.
Dar, mai presus de toate, Acordul americano-român pentru amplasarea scutului antirachetă în România ne asigură un nivel de siguranţă şi securitate naţională cum nu a mai avut ţara noastră în istoria sa. Practic, SUA vor apăra şi ocroti România ca şi când ar fi un stat american. Radarul şi cele 24 de rachete ce vor fi aduse la Deveselu înseamnă tehnologie de ultimă generaţie pe care SUA şi NATO le vor păzi şi apăra cu dinţii. Interceptorii de la Deveselu pot atinge viteza de 9600 km/h (viteza sunetului este de 1224 km/h) şi ei pot garanta Europei, din care face parte şi România, că rachetele cu raza lungă de acţiune nu ajung pe continent. Odată instalat scutul antirachetă, România va deveni, deci, la frontiera de Est a Europei şi a NATO cel mai puternic stat militar al SUA şi al NATO. Asta înseamnă pentru noi un nou statut, de ţară în care stabilitatea şi securitatea sunt garantate şi în care investitorii adevăraţi pot să facă afaceri căci la Est de noi există ţări cu un imens potenţial pentru o piaţă economică liberă. Dar înainte de toate, cetăţenii României şi economia noastră vor beneficia de o deplină siguranţă. Şi statul naţional unitar român, realizat la 1 Decembrie 1918 aici la Alba Iulia nu mai este la cheremul revizioniştilor coloraţi în autonomişti! Acordul nu are nimic secret, nu este îndreptat împotriva nimănui şi va fi făcut public în următoarele zile.
Un alt document important adoptat la nivelul şefilor de stat este Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI, care fixează liniile cooperării româno-americane, politic, militar, economic, ştiinţific şi tehnic, cultural în educaţie şi cercetare între cele două ţări, astfel încât aici, la frontiera NATO, să se afle un stat puternic, care să se dezvolte după chipul şi asemănarea Americii.
Tratatul semnat la 13 septembrie este deci un tratat istoric, de importanţă vitală pentru România care, iată, după secole de poziţionare geopolitică strategică, are şansa de a juca un rol esenţial, pe care îl merită, în politica mondială. Să-i felicităm pe toţi românii, politicieni, militari, diplomaţi, ofiţeri de informaţii şi nu în ultimul rând pe preşedintele Traian Băsescu pentru că iată, am ajuns al 51-lea stat american!
Gheorghe CIUL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]