Rămâi conectat

Actualitate

Scutire de impozit pentru angajații firmelor nou-înființate din domeniul IT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajaţii firmelor nou-înfiinţate din domeniul IT vor fi scutiți de impozit pe venit. Ministrul Comunicaţiilor vrea ca start-upurile să beneficeze şi ele de scutirea de 16% a impozitului pe venit, cum se întâmplă în prezent în cazul companiilor cu activitate, printr-o clarificare a legislaţiei. În prezent, în acest sector sunt angajate peste 100 de mii de persoane.

firma itScutirea pe impozitul pe venit se aplică acum doar firmelor care au ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator. Condiţia este ca acestea să obţină în anul precedent un venit din comercializarea programelor software de cel puţin 10.000 de dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de această facilitate. În această categorie intră de exemplu analiştii, inginerii de sistem sau programatorii de sisteme. O măsură care trebuie îmbunătăţită, consideră ministrul Comunicaţiilor.

„Va urma un ordin comun în care noi suntem reprezentaţi alături de alte treu ministere în care vom încerca să definim cât mai exact cadrul de aplicare al acestei norme. Prin ordinul precedent, trebuia să dovedeşti că ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia, nu e normal să nu fie aplicabilă pentru start-up-uri, cred că ar trebui să găsim definiţia exactă, pentru că start-up-urile sunt o forţă vitală în economie”, spune Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

Cu atât mai mult cu cât industria de profil s-a dovedit a fi una performantă. Cifra de afaceri însumată a sectorului a fost de circa patru miliarde euro anul trecut, potrivit unui studiu realizat de iTech Transilvania.

Industria IT a avut o viteză de creştere ameţitoare în ultimii ani. A ajuns să contribuie astfel cu 6% la Produsul Intern Brut. În aceste condiţii salariul unui programator începător este de o mie de euro, de trei ori mai mare faţă de salariu mediu net din economie.

Cu o pondere care s-a dublat în PIB, în ultimii cinci ani, sectorul IT a dovedit eficienţa facilităţilor fiscale, cred specialiştii. De această reducere ar putea beneficia şi firmele mici româneşti.

„Acolo este nevoia şi mai mare de bani pentru a-i băga în inovaţie, pe termen mediu şi lung acest gen de măsuri vor creşte numărul de companii”, spune Bogdan Rusu, reprezentant al Patronatului Industriei de Software şi Servicii.

Vedem salariile. Un indicator important, nivelul salariilor şi numărul de locuri de muncă în această zonă reflectă dinamica sectorului”, spune Laurenţiu Roşoiu, preşedintele unei firme de investiţii.

De anul trecut, beneficiază de această facilitate fiscală orice absolvent de studii superioare încadrat ca programator cu scutire de impozit de 16% pe venit. Potrivit unui studiu, în România sunt 14 mii de companii IT, dintre care jumătate în Bucureşti şi în Cluj-Napoca. (Z.U.)

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea