Scrisoarea care-l va pune pe gânduri pe ministrul Educației. Profesoară: Lăsaţi-mă să privesc în ochii copiilor pe care îi învăţ
O profesoară de limba engleză din Cluj-Napoca i-a trimis o scrisoare ministrului Educației, și nu pentru a-i solicita o majorare salarială, ci pentru a-i cere reducerea numărului elevilor dintr-o clasă, astfel încât, atunci când le predă, să-i poată privi în ochi.
“Îmi permit să vă adresez o scrisoare deschisă, formulată cu respectul pe care l-am arătat mereu superiorilor mei. Nu voi aduce în discuţie salarizarea sau condiţiile de muncă, pentru că aceste probleme dureroase ale dascălilor sunt prezentate frecvent de sindicate. Rugămintea mea, simplă vine din partea unui om care şi-a ales această meserie din vocaţie: Lăsaţi-mă să privesc în ochii copiilor pe care îi învăţ! Doriţi să stimulaţi tinerii valoroşi să aleagă să devină profesori şi doriţi implementarea unui Cod Etic. Şi eu îmi doresc să lucrez într-un mediu inteligent, guvernat de reguli bine gândite, unde elevii să se simtă în siguranţă, ascultaţi, apreciaţi şi stimulaţi să-şi atingă potenţialul. Vă sugerez să îmbunătăţiţi Codul Etic, incluzând măsuri de protecţie a cadrelor didactice faţă de comportamentele indezirabile ale elevilor sau ale părinţilor acestora. Doar astfel vom putea privi demn în ochii copiilor pe care îi învăţăm că fiecărei persoane i se cuvine respect”, scrie Cătălina Cocan.
Profesoara îi cere ministrului şi să păstreze orele de religie în şcoli pentru a-i feri pe elevi “de lipsa empatiei pentru alegerile celor din jur”.
“Elevii noştri, mai buni sau mai răi (etichetez conştient, cu scopul declarat de a schematiza o realitate mult mai complexă), aduc la şcoală ceea ce învaţă în familie. Uneori bun-simţ şi deschidere spre alteritate, alteori agresivitate şi intoleranţă (manifestată, cu siguranţă, în diverse grade). Vă sugerez să menţineţi ora de religie în şcoli, ca spaţiu al interculturalităţii, într-un context european în care înţelegerea existenţei unor alte perspective este o necessitate (…) Debutul meu ca profesor a fost însoţit de credinţa că voi lucra în universul fragil al copilului, modelând frumos vieţile care îmi sunt încredinţate pentru o vreme. Aş dori ca munca pe care o depun să fie apreciată în funcţie de calitatea actului educaţional (chiar si numai din acest punct de vedere, meseria mea este incredibil de solicitantă), nu din perspectiva numărului sau a modalităţii de întocmire a documentelor doveditoare. Vă sugerez să creaţi locuri de muncă în şcoli pentru persoanele care doresc să ducă la îndeplinire munca de birou, iar pe învăţători şi pe diriginţi lăsaţi-i să privească în ochii copiilor pe care îi învaţă!”, mai scrie profesoara.
“Vă sugerez să modificaţi costul standard per elev, astfel încât şcolile să nu fie puse în situaţia de a înghesui peste 30 de elevi într-o singură clasă (chiar şi pregătitoare), pentru a se încadra în costuri. Învăţătoarea acestor copii merită să fie lăsată să privească în ochii copiilor pe care îi învaţă”, se mai arată în scrisoarea pe care profesoara de engleză i-o adresează ministrului Educaţiei.
Cătălina Cocan îşi încheie scrisoare mulţumindu-i ministrului Educaţiei pentru timpul acordat lecturării scrisorii şi îl roagă să ia măsurile pe care le consideră “oportune pentru a putea privi, la rândul dumneavoastră, demn în ochii profesorilor, ai elevilor, ai părinţilor”.
Cătălina Cocan are 32 de ani şi predă limba engleză la Şcoala „Alexandru Vaida Voevod” din Cluj-Napoca, ea utilizând tehnici de artă teatrală sau inventând poveşti pentru a-şi motiva elevii să reţină mai uşor cuvintele. Ea are mai multe diplome certificate de Universitatea Cambridge privind cunoştinţele de limbă engleză şi a fost recompensată cu o bursă de către Cambridge English Language Assessment, care face parte din Universitatea Cambridge, pentru obţinerea căreia a concurat alături de mii de dascăli din întreaga lume.
Scrisoarea a fost preluată de pe Mediafax.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]