Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Scriitorul Flaviu Predescu, despre cazul elevului care s-a aruncat de la etajul 4 al Colegiului Militar din Alba Iulia: „Liceul Militar nu este pentru oricine”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scriitorul Flaviu Predescu, despre cazul elevului care s-a aruncat de la etajul 4 al Colegiului Militar din Alba Iulia: „Liceul Militar nu este pentru oricine”

Scriitorul Flaviu George Predescu, originar din orașul Cugir, a abordat pe pagina de socializare subiectul tragediei din județul Alba, unde un elev de 15 ani, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, s-a aruncat de la etajul al patrulea al școlii.

„S-a sinucis un elev de la Liceul Militar din Alba Iulia. Acesta este un gest tragic și extrem, dar sunt convins că mulți dintre ceilalți, nu doar de la Alba Iulia, absolvă aceste licee cu traume în suflet. Și aș avea exemple.

Îmi mențin părerea că Liceul Militar nu este pentru oricine. Componenta vocațională (adică născut pentru așa ceva) joacă un rol important.

Astfel, nu pentru că a fost și tata sau a fost bunicul, nu că e loc de muncă sigur, nu că tata e nevindecat că n-a făcut el, la vremea lui, nu ca să-i mulțumesc pe ceilalți sau pentru că „acolo e mai ferit de droguri” ar trebui să fie condițiile îndreptării spre un liceu militar.

Citește și: TRAGEDIA de la Colegiul Militar din Alba Iulia: Victima, un băiat de 15 ani din Baia Mare. A lăsat un bilet de adio familiei

Atenție, a nu se confunda Liceul cu Academia Militară, când, la 20 de ani, deja ești mai puțin fragil și mai copt la minte, oricum, nu mai ai 15, când aproape că încă mai ai jucării de care ți-e greu să te desparți.

Este o diferență fundamentală, din punct de vedere psiho-emoțional între vârstele la care se petrec cele două.

Pentru mulți copii care ajung acolo, Liceul Militar este o pedeapsă mai mult sau mai puțin conștientizată, care lasă urme adânci, dacă structura sufletească a elevului este mai sensibilă. Trebuie înțeles că sensibilitatea e o formă de putere, nu de slăbiciune. A fi vulnerabil înseamnă a avea curaj să te arăți așa cum ești.

Citește și: VIDEO Ce spun reprezentanții Colegiului Militar din Alba Iulia după decesul băiatului de 15 ani: A fost un elev cu rezultate bune, care s-a înțeles bine cu colegii și profesorii

Din ce a apărut în presă, aflu că elevul care a murit azi a trecut testarea psihologică. Aceasta este total irelevant. Dacă știi să manevrezi cifre și ai memorie, te joci cu testarea psihologică.

Adevărata testare se face prin intermediul unui psiholog care are fler să te facă să te autodezvălui și nu prin raționamente de doi lei și prin întrebări ca „îl urăști pe tatăl tău?” sau „ai sugrumat pisici când erai mic?”

Aș spune că ar trebui făcută anamneza psihologică a părinților copilului care vine la Liceul Militar și istoricul familial. Un fel de identificare a traumei generaționale sau a motivelor cauzate, în general de luptele de putere din familie, care îl fac „să fugă de acasă” la un astfel de liceu pentru a intra într-o lume în care domnește regula, nu imprevizibilul și conflictul permanent dintre părinți.

Citește și: Cine este elevul care și-a luat viața astăzi, la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”: Băiatul ar fi lăsat un bilet de adio

Încă un aspect al ptostiei din liceele militare ține de darea unor copii pe mâinile altor copii și încurajarea ideii că cel mic trebuie să asculte de cel mare, doar pentru că e mai mare. O prostie cât casa. Inclusiv ierarhizarea prin grade, la vârsta aceea.

Liceele militare nu sunt pentru „căprărie” și „război”, în sensul clasic, ci ar trebui să fie pentru a învăța carte și știință militară, care numai despre plantoane și sectoare nu este.

Ar trebui ca Ministrul Apărării să declanșeze o anchetă, apoi o amplă reformă în ceea ce privește filozofia și relațiile psihologice dintre elevi, în cadrul acestor licee și modul în care sunt gestionate relațiile de putere și mai ales motivația reală, profundă, pentru care unii elevi ajung să ispășească liceul acolo”, a scris Flaviu George Predescu, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Un albaiulian și o italiancă, vicecampioni mondiali în China, la Dans Sportiv, la WDSF World Championship Standard U21 – Wuhan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un albaiulian și o italiancă, vicecampioni mondiali în China, la Dans Sportiv, la WDSF World Championship Standard U21 – Wuhan Aurora, o tânără italiancă rezidentă în Alba Iulia și Șerban au cucerit titlul de vicecampioni mondiali la Dans Sportiv în cadrul WDSF WORLD CHAMPIONSHIP Standard U21 – Wuhan, China.  Nu este singura performanță remarcabilă a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea