Şcoala Waldorf la Zlatna
Recent, la Zlatna, a fost inaugurat un loc de joacă pentru copiii din oraş, conceput, proiectat şi realizat de un grup de elevi germani(31) de la o şcoală din Stuttgart de tip Waldorf, o şcoală privată, în care copiii sunt crescuţi şi educaţi din clasa întâi până în clasa a XIII-a, la absolvire. Elevii germani au fost invitaţi la Zlatna de primarul Silviu Ponoran, prin intermediul unui profesor de acolo, originar din Zlatna, un strănepot al primului primar român al oraşului Zlatna. Elevii şi profesorii lor (un total de 45 de persoane) au fost cazaţi la noul hotel din Zlatna şi au beneficiat de condiţii bune (casă, masă, ştrand cu apă încălzită, etc.) dar şi de lucru, mai ales că ei au venit în oraşul de pe Ampoi să susţină probă practică a examenului de licenţă, dacă îl putem numi aşa. În mod concret, elevii şi dascălii lor au sosit la Zlatna să muncească şi aş spune să ne dea o lecţie de educaţie nemţească despre ceea ce înseamnă cultul muncii şi educaţiei prin libertatea de gândire şi acţiune. Imediat după ce au sosit la Zlatna, cei 31 de elevi au luat în primire un teren din zona centrală a oraşului pe care trebuiau să îl amenajeze ca un loc de joacă pentru copii. Elevii au fost împărţiţi în 4 grupe, câte una în fiecare colţ al terenului, unde li s-a dat temă de gândire cum văd ei, cum gândesc şi concep, ce idei şi propuneri au vizavi de organizarea noului loc de joacă. După 2 ore, toţi copiii s-au strâns împreună cu profesorii şi 3 arhitecţi peisagişti din Stuttgart şi au tras concluziile, adică au schiţat proiectul noului parc de joacă. După care s-au apucat imediat de lucru, cu lopeţi, hârleţe, roabe, fierăstraie şi alte unelte cu ajutorul cărora au croit temelia şi au dotat parcul cu tot felul de confecţii din lemn (pus la dispoziţie de Composesoratul din Zlatna), specifice unor asemenea locuri de joacă. Timp de o săptămână, elevii, fete şi băieţi, au muncit cot la cot, au cărat pe rând, pământ şi piatră cu roabele, şi au realizat în final un interesant loc de joacă pentru copiii din oraş. El a fost inaugurat şi sfinţit apoi în prezenţa autorităţilor oraşului, a oaspeţilor din Germania şi în prezenţa a numeroşi elevi şi părinţi din Zlatna.
Am participat şi eu la această inaugurare şi ce m-a impresionat a fost modestia (inclusiv în privinţa modului în care erau îmbrăcaţi) elevilor care păreau mai degrabă nişte tineri ucenici ori muncitori sau mai corect spus un fel de meşteri sau maeştri. (Să nu uităm că nemţii au fost şi la noi, în special saşii şi şvabii, mari meşteşugari). Adică sunt practic apţi de muncă, în primul rând, gata oricând să se angajeze în viaţă, să ocupe un loc de muncă şi nu să aştepte să mai treacă vremea până când să ia cu adevărat viaţa în piept, căci înainte de orice, spiritul întreprinzător şi deschiderea mentală spre muncă sunt prioritare în orice profesie.
Am rămas, repet, impresionat de ce au realizat elevii Şcolii Waldorf din Stuttgart la Zlatna, de atitudinea şi mentalitatea lor, de modestia pe care au generat-o aceştia mai ales în comparaţie cu elevii din oraş, prezenţi şi ei la inaugurare şi care erau parcă pregătiţi de bal, de sărbătoare, care la noi, în paranteză fie spus, se ţin lanţ. Aşteptăm şi noi să vedem la Zlatna o replică locală, în care să fie implicaţi elevii din oraş, aşa cum au fost odinioară elevii Şcolii de Arte şi Meserii din Zlatna, ale căror lucrări (vezi Monumentul Eroilor) sunt şi astăzi un unicat, ca şi locul de joacă al elevilor din Stuttgart! Adică, ce bine ne-ar prinde şi nouă şcolile Waldorf!
Gheorghe CIUL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România
FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România Astăzi, 23 decembrie 2024, va fi deschisă circulația rutieră pe cea mai așteptată autostradă din România, respectiv pe lotul 1 al Autostrăzii A 7 Ploieşti-Buzău. Porțiunea de 21 de kilometri face legătura între Dumbrava şi Mizil, judeţul Prahova. Astfel, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana