Rămâi conectat

Actualitate

Şcoala Waldorf la Zlatna

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Recent, la Zlatna, a fost inaugurat un loc de joacă pentru copiii din oraş, conceput, proiectat şi realizat de un grup de elevi germani(31) de la o şcoală din Stuttgart de tip Waldorf, o şcoală privată, în care copiii sunt crescuţi şi educaţi din clasa întâi până în clasa a XIII-a, la absolvire. Elevii germani au fost invitaţi la Zlatna de primarul Silviu Ponoran, prin intermediul unui profesor de acolo, originar din Zlatna, un strănepot al primului primar român al oraşului Zlatna. Elevii şi profesorii lor (un total de 45 de persoane)  au fost cazaţi la noul hotel din Zlatna şi au beneficiat de condiţii bune (casă, masă, ştrand cu apă încălzită, etc.) dar şi de lucru, mai ales că ei au venit în  oraşul de pe Ampoi să susţină probă practică a examenului de licenţă, dacă îl putem numi aşa. În mod concret, elevii şi dascălii lor au sosit la Zlatna să muncească şi aş spune să ne dea o lecţie de educaţie nemţească despre ceea ce înseamnă cultul muncii şi educaţiei prin libertatea de gândire şi acţiune. Imediat după ce au sosit la Zlatna, cei 31 de elevi au luat în primire un teren din zona centrală a oraşului pe care trebuiau să îl amenajeze ca un loc de joacă pentru copii. Elevii au fost împărţiţi în 4 grupe, câte una în fiecare colţ al terenului, unde li s-a dat temă de gândire cum văd ei, cum gândesc    şi concep, ce idei şi propuneri au vizavi de organizarea noului loc de joacă. După 2 ore, toţi copiii s-au strâns împreună cu profesorii şi 3 arhitecţi peisagişti din Stuttgart şi au tras concluziile, adică au schiţat proiectul noului parc de joacă. După care s-au apucat imediat de lucru, cu lopeţi, hârleţe, roabe, fierăstraie şi alte unelte cu ajutorul cărora au croit temelia şi au dotat parcul cu tot felul de confecţii din lemn (pus la dispoziţie de Composesoratul din Zlatna), specifice unor asemenea locuri de joacă. Timp de o săptămână, elevii, fete şi băieţi, au muncit cot la cot, au cărat pe rând, pământ şi piatră cu roabele, şi au realizat în final un interesant loc de joacă pentru copiii din oraş. El a fost inaugurat şi sfinţit apoi în prezenţa autorităţilor oraşului, a oaspeţilor din Germania şi în prezenţa a numeroşi elevi şi părinţi din Zlatna.
Am participat şi eu la această inaugurare şi ce m-a impresionat a fost modestia (inclusiv în privinţa modului în care erau îmbrăcaţi) elevilor care păreau mai degrabă nişte tineri ucenici ori muncitori sau mai corect spus un fel de meşteri sau maeştri. (Să nu uităm că nemţii au fost şi la noi, în special saşii şi şvabii, mari meşteşugari). Adică sunt practic apţi de muncă, în primul rând, gata oricând să se angajeze în viaţă, să ocupe un loc de muncă şi nu să aştepte să mai treacă vremea până când să ia cu adevărat viaţa în piept, căci înainte de orice, spiritul întreprinzător şi deschiderea mentală spre muncă sunt prioritare în orice profesie.
Am rămas, repet, impresionat de ce au realizat elevii Şcolii Waldorf din Stuttgart la Zlatna, de atitudinea şi mentalitatea lor, de modestia pe care au generat-o aceştia mai ales în comparaţie cu elevii din oraş, prezenţi şi ei la inaugurare şi care erau parcă pregătiţi de bal, de sărbătoare, care la noi, în paranteză fie spus, se ţin lanţ. Aşteptăm şi noi să vedem  la Zlatna o replică locală, în care să fie implicaţi elevii din oraş, aşa cum au fost odinioară elevii Şcolii de Arte şi Meserii din Zlatna, ale căror lucrări (vezi Monumentul Eroilor) sunt şi astăzi un unicat, ca şi locul de joacă al elevilor din Stuttgart! Adică, ce bine ne-ar prinde şi nouă şcolile Waldorf!
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea