Școala online, PRELUNGITĂ până în 8 februarie. Ministrul Educației va adopta o ordonanță de urgență
Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, Semestrul I continuă după vacanța de iarnă, cursurile reîncepând în data de 11 ianuarie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta miercuri o ordonanță de urgență pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, scrie News.ro. Ministrul a spus că i s-a propus, la realizarea proiectului de act normativ, ca acesta să aibă un termen mai lung, “haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021”. “Am refuzat acest lucru”, a mai declarat oficialul.
”Vom avea mâine în şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat.
Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.
Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Cîmpeanu, marţi seară, la Antena 3.
Proiectul de OUG despre care vorbește ministrul nu este pus în dezbatere publică nici pe site-ul Guvernului și nici pe edu.ro, site-ul Ministerului Educației. De asemenea, proiectul de OUG nu apare pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului Cîțu.
Pentru a putea prelungi închiderea școlilor, Guvernul trebuie să modifice Legea 55/2020, care în actuala formă prevede organizarea doar până la 31 decembrie 2020 a activităților de învățământ 100% online. Apoi tot Guvernul trebuie să modifice și o hotărâre de Guvern pentru a prelungi termenul legal, după care pe baza unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență ministrul educației poate emite un ordin de prelungire a învățământului online.
Vacanța intersemestrială, care urmează vacanței de Crăciun, este de o săptămână și va începe pe 30 ianuarie 2021, pentru a se încheia pe 7 februarie 2021.
Cîmpeanu a mai spus că se va face o analiză a criteriilor epidemiologice, o analiză a campaniei de vaccinare și o analiză a elevilor care nu au avut acces la școala online în acest an șvolar, în funcție de aceste trei aspecte fiind luată o decizie. Analiza epidemiologică va fi făcută de experți, a spus acesta.
„În funcţie de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competenţe altele decât cele ale ministrului Educaţiei. (…) Sunt oameni cu competenţe multiple în măsură să se pronunţe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor”, a adăugat Cîmpeanu, care a precizat că o revenire a elevilor în bănci presupune respectarea în continuare a unor reguli. „Oricum, va trebui să respectăm exigenţe specifice perioadei prin care trece, chiar dacă vom reveni la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu.
“Ne dorim format clasic începând cu semestrul II și pentru a realiza acțiuni remediale. Sunt deja 300 de zile de când traversam această criză sanitară și sunt pierderi incontestabile in sistemul de educație” și va fi nevoie de “acțiuni remediale unde ai nevoie de prezența față în față în școală“, a afirmat Cîmpeanu într-un alt interviu, la Realitatea TV, tot marți.
Sursa: edupedu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
A doua Comisie Europeană condusa de Ursula von der Leyen își preia mandatul la 1 decembrie 2024
A doua Comisie Europeană condusa de Ursula von der Leyen își preia mandatul la 1 decembrie 2024 Parlamentul European a aprobat azi investirea celei de-a doua Comisii Europene condusă de Ursula von der Leyen. Au votat pentru 370 de europarlamentari, împotrivă 282 și 36 s-au abținut, din cei 688 prezenți. Nu au lipsit criticile aduse […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 5 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!