// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

”Școala de arta vinului”, pe meleagurile judeţului Alba

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, s-au încheiat activitățile Universității Economice de Vară Blaj – Jidvei 2017, iniţiată de către Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), Facultatea de Business și Turism, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Primăria municipiului Blaj, cu sprijinul altor organizaţii, precum Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia Ţara Vinului, primăriile din Alba Iulia, Aiud și Jidvei, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj și, nu în ultimul rând, SC Jidvei SRL. Cazarea și masa au fost asigurate în cadrul Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj.

Scopul principal al „Școlii de arta vinului” a fost familiarizarea participanţilor cu o formă de turism mai puţin cunoscută şi promovată, şi anume turismul vini-viticol. Pentru aceasta, s-au desfășurat vizite de studiu la entități economice care își desfășoară activitatea în viticultură și vinificație (cultura portaltoilor și școala de vițe; activitatea artizanală a unui gospodar, în persoana dlui Iosif SĂLCUDEAN, din Căpâlna de Jos; activitatea la scară la nivelul celei mai mari proprietăți de cultură de viță de vie din Europa, care utilizează echipamente de ultimă generație); au avut loc vizite cu caracter turistic la Blaj și, mai departe, la Alba Iulia și Aiud; participanții au vizitat acasă la ele, în sat, pe executantele Purtatei Fetelor de la Căpâlna, încercând chiar să deprindă câțiva din celebrii pași; regrupați pe echipe, studenții au întocmit proiecte cu tema Program de relansare a podgoriei Târnave ca destinație pentru turismul viti-vinicol (enologic); de asemenea, s-au întrecut într-un concurs de artă fotografică, secțiunile acestuia fiind în număr de doua: Istoria și orașul, respectiv Via și vinul.

Ziua de miercuri, 6 septembrie, a fost consacrată (re)descoperirii municipiului Alba Iulia, cei 30 de studenţi vizitând expoziția de arheologie de la Palatul Apor și asistând la o lecție de „istorie vie”, în coordonarea unor profesori ai universității albaiuliene, conf. univ. dr. Mihai GLIGOR și lect. univ. dr. Cornelia POPA-GORJANU. În egală măsură, participanții au vizitat principalele obiective turistice din incinta Cetății Alba Carolina: Muzeul Principia, Traseul celor 3 fortificații, catedralele arhiepiscopale, Sala Unirii, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

Lista sprijinitorilor din județul Alba este mult mai lungă (în ordine alfabetică): Toader ALDEA, ANDRAS Emil, prof. Carol BADEA, prof. dr. Daniel BREAZ, dr. Ioan BUIA, prof. dr. Ioan BUZAȘI, Simona FRÂNCU, dr. Maria ILIESCU, INCZE Irina, prof. Ioan LAȚIU, Ioan MĂRGINEAN, Dan MOLDOVAN, prof. dr. Andreea MUNTEAN, Claudiu NECȘULESCU, Liviu NECȘULESCU, prof. dr. Maria POPA, Lenuța PUIU, Claudiu PURDEA, dr. Victor Tudor ROȘU, Gheorghe Valentin ROTAR, Gheorghe SĂRĂCUȚ, Mihaela SĂRĂCUȚ, Paul Vasile SCROBOTĂ, prof. SZOCS Ildiko, dr. Liliana TOMOIAGĂ, Alin TRIF, Ciprian VESTEMEAN.

„În calitate de «gazdă» a acestei manifestări cu caracter ştiinţific, cultural şi turistic, judeţul Alba nu are decât de câştigat, tinerii participanţi la «Şcoala de arta vinului» reprezentând viitori vectori ai promovării turismului judeţean sub feluritele sale forme, dar mai ales a turismului vini-viticol”, a declarat conf. univ. dr. Claudia MOISĂ – reprezentanta Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în cadrul parteneriatului cu ASE.

Rector al Universităţii de Vară,

prof. univ. dr. Nicolae LUPU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419