Schimbări majore in Noul Cod Silvic: Supravegherea din satelit a transporturilor de lemn și interzicerea pădurarilor de a deține firme de exploatare
Schimbări majore in Noul Cod Silvic: Supravegherea din satelit a transporturilor de lemn și interzicerea pădurarilor de a deține firme de exploatare și limiteaza accesul la sistemul informatic.
Conferința Regională „România redevine verde – trei pași fără întoarcere/ Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare” a fost organizată marți.
Dezbaterile au evidențiat legislația elaborată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Strategia Națională pentru Păduri 2030, Codul Silvic și oportunitățile generate de acțiunile de împădurire la nivel național prin PNRR.
Principalele schimbări introduse de noul Cod Silvic includ accesul liber al populației în păduri pentru activități recreative, precum și măsuri mai severe împotriva tăierilor ilegale de arbori.
Modificările semnificative privesc confiscarea vehiculului folosit pentru transportul lemnului furat și reducerea pragului de masă lemnoasă la care se consideră infracțiune de sustragere.
Citește și: Campanie națională de împădurire, susținută prin fonduri PNRR: Proprietarii terenurilor vor primi bani și asistență
Ministrul a anunțat, de asemenea, licitația pentru achiziția de sateliți pentru a supraveghea transporturile de lemn în timp real. Aproximativ 350 de puncte de supraveghere publică vor fi instalate, folosind camere de monitorizare video pentru identificarea autovehiculelor și verificări în timp real.
Noul Cod Silvic interzice pădurarilor să dețină firme de exploatare a maselor lemnoase și le limitează accesul la sistemul informatic, inclusiv prin sancțiuni pentru abateri repetate.
Prof.univ.dr. Laura Bouriaud, membru în grupul de lucru al noului Cod Silvic, a subliniat importanța normelor juridice și a menționat că acest cod oferă mecanisme necesare pentru abordări inovative în domeniul silvic, inclusiv sancționarea infracțiunilor de corupție.
Sursa: jurnalul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]