Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, sărbătorită de credincioși în 6 august. Tradiții și obiceiuri
Credincioșii serbează miercuri, 6 august Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărătești, acestei sărbători fiindu-i asociate mai multe credințe și obiceiuri. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.
Schimbarea la Fata este prăznuita in fiecare an la 6 august Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare ceva mai noua decât celelalte praznice împărătești. Se pare ca a fost la început aniversarea anuala a sfințirii bisericii zidite in sec. IV de Sf. Elena pe locul de pe muntele Taborului unde Domnul S-a schimbat la fata. După unii, ea ar fi înlocuit o veche sărbătoare pagina a zeiței Diana. Atât in Răsărit cât și în Apus, serbarea ei începe a fi menționata în documente din prima jumătate a secolului V, de când avem cuvântări festive în cinstea ei, de la patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei si papa Leon cel Mare. O găsim indicata si intra-un calendar liturgic local al Ierusalimului din sec. VII, iar in sinaxarele constantinopolitane si in alte cârti liturgice, manuscrise grecești, apare pe la începutul secolului VIII. In tot cazul, sărbătoarea era generalizata in tot Răsăritul pana in sec. VIII, când Sfinții Ioan Damaschinul si Cosma de Maiuma compun imne pentru slujba zilei.
În Apus sărbătoarea Schimbării la Față, deși serbata sporadic încă de prin sec. VII, s-a generalizat mult mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III de a consacra definitiv aceasta sărbătoare, drept mulțumire pentru biruința câștigata de ostile creștine asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456 (indicii despre serbarea ei sporadica in Apus găsim încă din sec. XII, când mai era privita ca o inovație).
În aceasta zi se aduc în biserici printase (pirga) din struguri, se binecuvântează si se împart (obicei creștin vechi, amintit in canonul 28 al Sinodului trulan). In unele parți (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a morților si mai ales a eroilor morți pentru apărarea tarii.
În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.
Se spune că aceia care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie, etc.) sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
Biserica a rânduit ca, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.
În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.
Schimbarea la Fata in iconografie
Icoana Il are in centru pe Hristos. Fata Sa strălucește mai puternic decât soarele, iar hainele Ii sunt strălucitoare ca lumina. De-o parte si de alta sunt prezenți Moise si pe Ilie. La picioarele lui Hristos, trei dintre ucenici – Petru, Iacov si Ioan, sunt copleșiți de dezvăluirea slavei dumnezeiești. Lumina văzută de Apostoli pe Tabor a fost însăși slava Dumnezeirii pe care o vor contempla sfinții in viată viitoare.
Sursa Crestinortodox.ro, Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun