Rămâi conectat

Actualitate

Schimb de experienţă între tineri închişi în Penitenciarul Aiud şi elevi deschişi ai Colegiului „Dorin Pavel” din Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 6 aprilie, la Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud s-au întâlnit cu scopul de a face schimb de experienţă 30 de tineri voluntari – 15 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia şi 15 tineri condamnaţi.

Elevii au vizitat  câteva dintre celulele în care îşi ispăşesc pedeapsa deţinuţii, au scocializat cu aceştia şi şi-au împărtăşit unii altora poveştile.

Potrivit IPJ Alba, au avut loc discuţii şi jocuri de rol, prin care tinerii au relatat elevilor câteva întâmplări din viaţă, aspecte legate de mediul familial, precum şi împrejurările care au concurat la comiterea de fapte antisociale, iar elevii le-au împărtăşit partenerilor de dialog activităţile în care sunt implicaţi în fiecare zi. De asemenea, participanţii la întâlnire au putut viziona un film documentar privind evoluţia Penitenciarului Aiud.  Activitatea s-a finalizat cu un meci de fotbal la care au participat elevii şi deţinuţii, parteneri de dialog.

Întâlnirea dintre elevi şi deţinuţi face parte din Proiectul „Învăţăm din greşeli”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Penitenciarul Aiud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Activităţile din cadrul acestui proiect au  drept scop prevenirea delincvenţei şi recidivei în rândul minorilor şi tinerilor.

Proiectul se adresează elevilor de liceu din judeţul Alba şi tinerilor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate  în Penitenciarul Aiud.

În cadrul proiectului sunt prevăzute 3 tipuri de activităţi, respectiv:

– 4 activităţi de socializare, ce vor avea loc în penitenciarul Aiud şi se vor realiza între 15 elevi de liceu şi 15 tinerii care  ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate.

–  6 dezbateri ce vor avea loc la Sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, la care vor participa un număr mai mare de elevi (cca. 40-50) de liceu şi 5 tineri din Penitenciarul Aiud.  Discuţiile vor fi axate pe cunoaşterea mediului familial în care a crescut tânărul condamnat, parcursul şcolar, anturajul acestuia, în vederea identificării şi conştientizării cauzelor, împrejurărilor şi condiţiilor care au determinat săvârşirea de infracţiuni.

La sfârşitul dezbaterilor va avea loc o activitate de aplicare de chestionare, în vederea evaluării impactului acestor dezbateri asupra elevilor participanţi.

– Realizarea unei înregistrări video, cu mărturii ale tinerilor condamnaţi, ce va fi folosită de către poliţişti inspectoratului, în activităţile educativ – preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ.

Selecţia tinerilor condamnaţi care participă la toate aceste activităţi cât şi moderarea dezbaterilor se vor realiza de specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Aiud, după obţinerea în prealabil a acordului acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea