Schema de imunizare modificată din lipsa vaccinurilor. Ce trebuie să știe părinții
Lipsa vaccinurilor modifică schema de imunizare. Nici nu am intrat bine în noul an că au și început să apară unele probleme care, până nu demult, păreau rezolvate. Din cauza lipsei anumitor vaccinuri pentru bebeluși de pe piața farmaceutică și medicală din România, autoritățile au fost nevoite să modifice schema națională de imunizare.
Aproape de finalul anului trecut, Ministerul Sănătății a dat startul unei campanii de informare și conștientizare a importanței vaccinurilor pentru sănătatea întregii populații. Este adevărat că totul a pornit după declanșarea epidemiei de rujeolă care a pus stăpânire pe mai multe județe din România și în urma căreia mai mulți copilași nevaccinați și-au pierdut viața. Autoritățile au hotărât atunci ca prima doză a vaccinului ROR (rujeolă-oreon-rubeolă) să fie făcută cu trei luni mai devreme și au asigurat dozele necesare pentru o perioadă lungă de timp.
Acest lucru nu a rezolvat însă problema vaccinurilor, iar cadrele medicale s-au confruntat în continuare cu lipsuri. Ba mai mult decât atât, pentru că de vreme îndelungată lipsește cu desăvârșire vaccinul Hepatic B, care se administrează bebelușilor în primele 24 de ore de viață, schema a fost regândită. În urmă cu o săptămână s-a publicat în Monitorul Oficial modificarea acesteia, iar vaccinul Hepatic B a fost eliminat.
Astfel, bebelușii ai căror mămici nu sunt purtătoare de virusul hepatic B pe perioada sarcinii, vor fi imunizați- ca și până acum la 2, 4 și 11 luni – doar cu vaccinul Hexavalent, utilizat pentru profilaxia specifică a șase boli printre care şi hepatita B. Pentru cei ai căror mame sunt purtătoare de virusul hepatic B, va fi nevoie de 4 doze de vaccin Hexavalent, în loc de trei – la 2,4,6 și 11 luni.
Mai mult decât atât, aceștia vor fi nevoiți să facă încă un vaccin, Hepatex, care nu este însă asigurat de stat- ca și celelalte- ci trebuie cumpărat din farmacii, de către părinți.
Nici Tetraximul – rapel pentru copii de 6 ani – nu este disponibil de foarte mult timp. ”În programul Național mai sunt incluse două vaccinuri: Prevenar 13- pneumococci, dar și HPV- pentru cancerul de col uterin. Acestea însă figurează în schema doar cu numele, fiind acordate doar în limita fondurilor, adică aproape niciodată. Acestea trebuie achiziționate de părinți însă, din cauza prețului piperat, nici acestea nu prea sunt aduse în farmacii”, explică dr. Alexiu.
După ce a primit sesizări de la Asociaţia Română Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie cu privirea la lipsa anumitor vaccinuri din unitățile medicale din România, partidul USR îi cere Ministrul Sănătății, Florian Bobog, să lămurească public situația aprovizionării cu vaccinuri pentru copii a spitalelor din România.
”Ţinând cont că prin lipsa vaccinurilor expunem copii la posibile riscuri de îmbolnăvire cu poliomelită, tetanos, tuse convulsivă, difterie, hepatită sau infecții cu Haemophylus, îi cer ministrului sănătății să ne prezinte o situație completă a aprovizionării cu vaccinuri în toate spitalele și măsurile pe care le-a luat pentru cazurile în care a descoperit că acestea lipsesc. Avem o creștere extrem de îngrijorătoare a ratei de refuz vaccinal și îngreunarea accesului la vaccinare din cauza lipsei acestora este catastrofală pentru sănătatea copiilor din România” a declarat Tudor Rareș Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.
Sursa: antena3.ro, libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan