Rămâi conectat

Actualitate

Schema de imunizare modificată din lipsa vaccinurilor. Ce trebuie să știe părinții

Publicat

în

Lipsa vaccinurilor modifică schema de imunizare. Nici nu am intrat bine în noul an că au și început să apară unele probleme care, până nu demult, păreau rezolvate. Din cauza lipsei anumitor vaccinuri pentru bebeluși de pe piața farmaceutică și medicală din România, autoritățile au fost nevoite să modifice schema națională de imunizare.  

Aproape de finalul anului trecut, Ministerul Sănătății a dat startul unei campanii de informare și conștientizare a importanței vaccinurilor pentru sănătatea întregii populații. Este adevărat că totul a pornit după declanșarea epidemiei de rujeolă care a pus stăpânire pe mai multe județe din România și în urma căreia mai mulți copilași nevaccinați și-au pierdut viața. Autoritățile au hotărât atunci ca prima doză a vaccinului ROR (rujeolă-oreon-rubeolă) să fie făcută cu trei luni mai devreme și au asigurat dozele necesare pentru o perioadă lungă de timp.

Acest lucru nu a rezolvat însă problema vaccinurilor, iar cadrele medicale s-au confruntat în continuare cu lipsuri. Ba mai mult decât atât, pentru că de vreme îndelungată lipsește cu desăvârșire vaccinul Hepatic B, care se administrează bebelușilor în primele 24 de ore de viață, schema a fost regândită. În urmă cu o săptămână s-a publicat în Monitorul Oficial modificarea acesteia, iar vaccinul Hepatic B a fost eliminat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, bebelușii ai căror mămici nu sunt purtătoare de virusul hepatic B pe perioada sarcinii, vor fi imunizați- ca și până acum la 2, 4 și 11 luni – doar cu vaccinul Hexavalent, utilizat pentru profilaxia specifică a șase boli printre care şi hepatita B. Pentru cei ai căror mame sunt purtătoare de virusul hepatic B, va fi nevoie de 4 doze de vaccin Hexavalent, în loc de trei – la 2,4,6 și 11 luni.

Mai mult decât atât, aceștia vor fi nevoiți să facă încă un vaccin, Hepatex, care nu este însă asigurat de stat- ca și celelalte-  ci trebuie cumpărat din farmacii, de către părinți.

Nici Tetraximul – rapel pentru copii de 6 ani – nu este disponibil de foarte mult timp. ”În programul Național mai sunt incluse două vaccinuri: Prevenar 13- pneumococci, dar și HPV- pentru cancerul de col uterin. Acestea însă figurează în schema doar cu numele, fiind acordate doar în limita fondurilor, adică aproape niciodată. Acestea trebuie achiziționate de părinți însă, din cauza prețului piperat, nici acestea nu prea sunt aduse în farmacii”, explică dr. Alexiu.

După ce a primit sesizări de la Asociaţia Română Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie cu privirea la lipsa anumitor vaccinuri din unitățile medicale din România, partidul USR îi cere Ministrul Sănătății, Florian Bobog, să lămurească public situația aprovizionării cu vaccinuri pentru copii a spitalelor din România.

”Ţinând cont că prin lipsa vaccinurilor expunem copii la posibile riscuri de îmbolnăvire cu poliomelită, tetanos, tuse convulsivă, difterie, hepatită sau infecții cu Haemophylus, îi cer ministrului sănătății să ne prezinte o situație completă a aprovizionării cu vaccinuri în toate spitalele și măsurile pe care le-a luat pentru cazurile în care a descoperit că acestea lipsesc. Avem o creștere extrem de îngrijorătoare a ratei de refuz vaccinal și îngreunarea accesului la vaccinare din cauza lipsei acestora este catastrofală pentru sănătatea copiilor din România” a declarat Tudor Rareș Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.

Sursa: antena3.ro, libertatea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Hotărâre: Personalul medical care îngrijește pacienți COVID-19 primește spor de muncă în condiții periculoase de până la 85%

Publicat

în

Hotărâre: Personalul medical care îngrijește pacienți COVID-19 primește spor de muncă în condiții periculoase de până la 85%

Personalul medical care îngrijește pacienți bolnavi de COVID-19 sau care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea și diagnosticarea acestora beneficiază de spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%.

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Sănătății, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Experții francezi recomandă a cincea doză de vaccin anti-COVID

Publicat

în

Experții francezi recomandă a cincea doză de vaccin anti-COVID

Principala agenţie de sănătate publică din Franţa (Haute Autorité de Santé – HAS) a recomandat o nouă vaccinare cu doze booster ale unor seruri anti-COVID-19 în toamna acestui an pentru pacienţii din grupele de risc şi pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, informează DPA.

O campanie de vaccinare care să vizeze administrarea acestor doze suplimentare ar trebui să fie la rândul ei pregătită de autorităţile franceze, au anunţat miercuri reprezentanţii HAS.

În cazul pacienţilor de mare risc, persoanele apropiate acestora ar trebui şi ele să primească noi doze booster. Francezii care fac parte din această categorie şi care au primit deja toate dozele recomandate până acum de autorităţile de la Paris vor putea să se vaccineze cu cea de-a cincea doză împotriva noului coronavirus în toamna acestui an, scrie agerpres.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deşi situaţia pandemică se află la un nivel stabil, agenţia franceză consideră că noul coronavirus va circula din nou, periodic, cu o intensitate mai mare.

Cel mai probabil scenariu este unul în care virusul rămâne activ, dar are un impact mai mic datorită imunizării unui număr suficient de persoane din populaţia Franţei. Cu toate acestea, Franţa trebuie să se pregătească şi pentru cel mai grav scenariu şi să poată să organizeze o campanie de vaccinare la scară largă.

Agenţia de sănătate publică din Franţa nu poate să adopte decizii politice. Dar, în general, Guvernul de la Paris implementează recomandările formulate de HAS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Modificări la modalitatea de indicare a preţurilor: Anunțul ministrului Economiei

Publicat

în

Modificări la modalitatea de indicare a preţurilor: Anunțul ministrului Economiei

În cursul zilei de miercuri, 25 mai, Executivul de la București a aprobat modificarea unei hotărâri din anul 2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

„Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejați. Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, sunt introduse opțiuni de reglementare la nivel național în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preț continue și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.

„Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț, iar pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, potrivit Mediafax.

Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț.

Actul normativ introduce și o serie de sancțiuni stabilite în funcție de natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare