Scenarii fiscale 2025: Cât vor scădea salariile românilor daca impozitul pe venit va crește la 14% de la 10%
Scenarii fiscale 2025: Cât vor scădea salariile românilor daca impozitul pe venit va crește la 14% de la 10%
Nicușor Dan a dat în scris, înainte de victoria sa din 18 mai, că nu va crește TVA dacă va fi ales președinte, astfel că singura soluție pe termen scurt este majorarea taxării muncii, potrivit Observator.
„Eu vreau în continuare să nu creştem taxele, să vedem cât de mult ne permite timpul. Stim cu totii ce trebuie de facut: sa limitam cheltuielile statului, sa ne uitam la companiile statului”, a declarat Nicuşor Dan.
Citește și: PENSII 2025: Ce categorii de pensionari vor avea pensiile mai mici după noua recalculare
Potrivit estimărilor, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei, care în prezent primește 3.500 lei net, ar pierde aproximativ 56 de lei lunar, dacă noul impozit se aplică. Măsura ar afecta aproape şase milioane de salariați din România. Pe de altă parte, potrivit surselor guvernamentale, aplicarea acestei măsuri de la mijlocul anului ar putea aduce la buget 13 miliarde de lei în plus până la sfârșitul lui 2025.
Taxarea muncii s-ar apropia astfel de 50%, deşi România este deja fruntaşă la nivel european la acest capitol. Experţii spun că statul ar trebui să gândească rapid alte soluţii.
„N-am auzit încă de un control pentru faptul că cineva şi-a pus chiloţeii pe firmă, peste tot eşti întrebat dacă vrei factură, m-am dus să-mi repar bicicleta, câţi îţi cer factura? Majoritatea. Nu mai vorbim de sumele imense prinse în insolvenţe, fraudă carusel şi începi cu impozitul pe salarii. Sunt revoltat”, a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal.
„Stăm cu arma la picior să nu se deterioreze lucrurile și să păstrăm credibilitatea. Există o formulă prin care putem să evităm austeritatea. Treptat, strângem cureaua. Un program de dietă”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Creşterea taxării muncii va antrena scăderea inflaţiei. În schimb, majorarea TVA de la 19 la 21% va creşte preţurile produselor şi a serviciilor.
România are un deficit de 9,3% din PIB în 2024, astfel că trebuie să ia măsuri pentru a se încadra în ţinta de 7% anul acesta. Este luată în calcul şi creşterea impozitului pe proprietăţi, maşini, profit şi dividende.
Pe 4 iunie 2025, Comisia Europeană dă verdictul: ne suspendă fondurile europene pentru că nu am implementat reforma fiscală ori vine cu recomandări. Conform experţilor, îngheţarea pensiilor şi salariilor, anul viitor, este inevitabilă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]