Rămâi conectat

Ştirea zilei

Scandalul majorării subvenţiei pentru transportul public de călători de la Alba Iulia: Prefectura pierde definitiv procesul cu AIDA-TL și Consiliul Local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Hotărârea definitivă în dosarul prin care Instituţia Prefectului a solicitat anularea unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia, adoptată în 2018, prin care s-a aprobat majorarea subvenţiei acordate Societăţii de Transport Public cu suma de 1,4 milioane de lei a fost pronunțată definitiv de către Curtea de Apel Alba Iulia.

Anterior, în 2 iunie 2020, Tribunalul Alba a dispus anularea hotărârii. Au formulat recurs atât Consiliul Local cât şi Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA – TL). În 25 noiembrie 2020, Curtea de Apel a respins acţiunea Instituţiei Prefectului.

”Admite ca fondate recursurile declarate de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, reprezentată legal prin preşedinte şi Consiliul local al municipiului Alba Iulia în contradictoriu cu Prefectul Judeţului Alba împotriva sentinţei nr. 175 din 2.06.2020 a Tribunalului Alba. Casează în tot sentinţa atacată şi în rejudecare: Respinge ca nefondată acţiunea formulată de Prefectul Judeţului Alba de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 384/2018 din 30.10.2018. Definitivă”, se precizează în minuta hotărârii pronunţate de instanţa de judecată.

Dacă hotărârea Tribunalului rămânea definitivă, administraţia locală ar fi trebuit să recupereze suma de 1,4 milioane de lei de la AIDA – TL. Prin intermediul Asociaţiei, din care mai fac parte, pe lângă Alba Iulia, şapte comune limitrofe municipiului, se derulează activitatea de subvenţionare a serviciului de transport public din aceste unităţi administrativ teritoriale. În 2018, valoarea subvenţiei acordate, iniţial, de Consiliul Local Alba Iulia a fost în valoare de 15.935.740 de lei. În octombrie 2018, Asociaţia a solicitat suplimentarea valorii subvenţiei cu 1.400.000 de lei, respectiv majorarea cuantumului cotizaţiei pentru anul 2018 cu 0,39864 lei/locuitor/an.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii AIDA-TL, suma nu acoperea cheltuielile asociaţiei pentru funcţionarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate aferente anului 2018, respectiv neîncadrarea în bugetul aprobat prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei nr. 7/2017. Ca urmare a acestui fapt prin hotărârea AGA nr 7/2018 s-a aprobat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli prin care s-a majorat cuantumul contribuţiei Consiliului Local al municipiului Alba Iulia la AIDA – TL pentru anul 2018 cu suma de 1.400.000 de lei.

”Contribuţia este necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru funcţionarea serviciului de transport public local de călători prin curse regulate respectiv acoperirea diferenţelor dintre costurile înregistrate de operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat pentru efectuarea serviciului şi sumele efectiv încasate ca urmare a vânzării legitimaţiilor de călătorie individuale şi subvenţii pentru facilităţi acordate anumitor categorii de persoane – pensionari, persoane cu dizabilităţi, veterani, şomeri, etc. Aceste cheltuieli sunt plătite de către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate aprobat prin Hotărârea nr. 260/2012, şi nr. 343/2018 a Consiliului Local Alba Iulia.

Totodată se solicită majorarea cuantumului cotizaţiei municipiului Alba Iulia la AIDA – TL pe anul 2018, cu suma de 0,39864 lei/locuitor/an”, se preciza în expunerea de motive aferentă proiectului de hotărâre. Ulterior a fost adoptată hotârârea cu nr. 384, prin care a fost aprobată majorarea subvenţiei, iar banii au fost viraţi către Asociaţiei, iar de aici în conturile Societăţii de Transport Public.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, Daniel Fonoage, a câștigat definitiv procesul cu FSIE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, Daniel Fonoage, a câștigat definitiv procesul cu FSIE Daniel Fonoage, Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, a câștigat definitiv procesul cu FSIE. Ieri, 18 aprilie, Judecătoria Alba Iulia a pronunțat soluția definitivă în procesul penal intentat de prof. Petru Damo, președintele Federației Sindicatelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea