Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro
Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro
Administratorul judiciar al societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, firmă implicată într-un scandal imobiliar uriaș, solicită în justiție anularea unui antecontract de vânzare-cumpărare încheiat de fostul administrator, Ovidiu Jidveian, în 2019.
Prin acțiunea înregistrată la Tribunalul Alba, administratorul judiciar solicită instanței constatarea nulității absolute a documentului din 31 octombrie 2019, încheiat între Jidveian și bunica acestuia, proprietara terenului pe care au fost construite cele două blocuri de locuințe din Alba Iulia.
Valoarea antecontractului a fost de 6 milioane de euro, sumă pe care Ovidiu Jidveian a scos-o din firmă în baza acestuia. Administratorul judiciar mai cere obligarea acestuia la restituirea banilor și constatarea ineficacității antecontractului, „clauzele acestuia fiind lipsite de efect prin încheierea contractului de vânzare autentic”, încheiat ulterior și autentificat la notar.
Autorizație de construcție, anterioară încheierii contractului
”În motivarea cererii se arată că prin antecontractul de vânzare-cumpărare din data de 31.10.2019, defuncta (bunica lui Ovidiu Jidveian – n.r.) s-a obligat sa vândă S.C. Parc Residence Alpha S.R.L. după unificarea imobilelor înscrise în CF (…) şi în CF 74978 (…), precum și după obţinerea unei autorizaţii de construire, proiectul autorizat de construire locuinţe colective cu spații comerciale la parter, cu avizele și autorizaţiile necesare, cu o suprafaţă construită totală de aprox. 8.000 mp în schimbul unui preţ de aproximativ 6.000.000 de euro care va fi determinat la obţinerea autorizaţiei de construcţie şi va fi de aproximativ 6.000.000 de euro.
În primul rând contractul are o cauză ilicită, întrucât scopul imediat şi determinant pentru care acesta a fost încheiat este acela de a scoate în mod ilegal din societate suma de 6.000.000 de euro în baza unei justificări fictive, ilicite şi care să nu facă altceva decât să diminueze patrimoniul societăţii în schimbul îmbogăţirii administratorului acesteia.
Aşa cum rezultă din cuprinsul antecontractului, ambele părţi au cunoscut faptul că este vorba despre o cauză ilicită întrucât au prevăzut faptul că preţul va fi determinat la obţinerea autorizaţiei de construire şi va fi de aproximativ 6.000.000 de euro.
Citește și: Afacerea condusă de Ovidiu Jidveian, Parc Residence Alpha – milioane de euro scoase din firmă și împrumuturi fără documente
Antecontractul atacat a fost întocmit la data de 31.10.2019 iar autorizaţia de care se face vorbire în conţinutul contractului a fost emisă la data de 15.10.2019, deci anterior încheierii contractului atacat”, se precizează în acțiunea depusă la instanța de judecată.
Potrivit administratorului judiciar, „în mod cert, antecontractul a fost încheiat pentru a evita înregistrarea firească şi în contabilitatea societăţii a sumelor de bani aşa cum era obligatoriu şi necesar şi cu intenţia de a scoate banii din societate sub un anume titlu în scopul îmbogăţirii personale şi nelegale a administratorului Jidveian Ovidiu”.
„Atâta timp cât la momentul la care actul a fost încheiat obiectul acestuia şi preţul care urmează să fie determinat se raportează la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie (act emis anterior încheierii antecontractului), este clar că intenţia a fost aceea de a eluda dispoziţiile legale şi ordinea publică”, se susține în document.
Reclamantul afirmă că „administratorul societăţii prin împuternicirea dată de defuncta (…) în cuprinsul aceluiaşi act, a ridicat bani din societate, 6.000.000 de euro, fără o justificare legală, fără ca acesta să fie preţul determinat al antecontractului şi în conlucrare cu defuncta, care pe lângă faptul că şi aceasta cunoştea data eliberării autorizaţiei de construire, a împuternicit pe nepotul ei să încaseze în numele ei contravaloarea antecontractului atacat, adică 6.000.000 de euro”.
Cum răspund ce doi pârâți
Cei doi pârâți, Ovidiu Jidveian și mama acestuia, cer respingerea acțiunii pentru că „se află în prezenţa unui act încheiat în condiţiile unei economii de piaţă în continuă dezvoltare, care a răspuns cererii pieţei imobiliare care se află în permanentă creştere la nivelul localităţii noastre”.
Mai solicită respingerea pentru că acțiunea ar fi tardivă, în condițiile în care legislația prevede posibilitatea ca administratorul judiciar să introducă la judecătorul sindic acţiuni pentru anularea actelor sau operaţiunilor frauduloase ale debitorului, care au avut loc într-o perioadă de doi ani anteriori deschiderii procedurii.
„Antecontractul care a fost contestat prin acţiunea din prezenta cauză a fost încheiat la data de 31.10.2019, iar deschiderea procedurii insolvenţei a avut loc la data de 1.11.2023, deci după trei ani de la data încheierii actului.
Deoarece legiuitorul a înţeles să restrângă sfera actelor a căror anulare poate fi cerută doar la cele încheiate într-o perioadă limitativ şi expres prevăzută, iar contractul în litigiu nu se circumscrie acestei perioade, evident că ne aflăm în prezenţa unei acţiuni inadmisibile, cât timp o condiţie obligatorie care să permită exercitarea acestei acţiuni nu este îndeplinită în prezenta cauză”, se precizează în întâmpinare.
Citește și: Protestele legate de afacerea lui Ovidiu Jidveian, Parc Residence Alpha se mută în fața Tribunalului Alba
„Cauza unei astfel de convenţii este perfect licită şi morală deoarece nici o prevedere legală dintre cele invocate de reclamant nu justifică aprecierea cauzei contractului ca fiind ilicită sau imorală, dimpotrivă, aceste norme de drept invocate se referă doar la definirea cauzei şi indicarea sancţiunii pentru situaţia în care aceasta este ilicită sau lipseşte.
Nu ne aflăm în baza unei justificări fictive a plăţii unor sume de bani din conturile societăţii, deoarece obligaţia asumată de promitenta vânzătoare era aceea de a înstrăina ceea ce în doctrină şi practică se numeşte know-how, respectiv experienţa tehnică rezultată din proiectul de construcţie, o lucrare amplă, costisitoare şi mai ales deosebită de tot ceea ce s-a realizat pe plan local, asupra căreia promitenta vânzătoare deţinea dreptul de proprietate intelectuală, dar şi autorizaţia pentru realizarea acestui proiect”, se mai afirmă în răspunsul pârâților.
Aceștia susțin că „împrejurarea că preţul a fost indicat doar aproximativ nu este de natură să conducă la ideea unei cauze ilicite, dimpotrivă, el putea fi determinat şi în viitor de părţi, iar aspectul legat de data autorizaţiei de construcţie este de asemenea unul total irelevant în privinţa unei cauze pretinsă a fi ilicită”.
De asemenea, mai precizează că „plăţile făcute în baza antecontractului au fost stabilite de părţi, tocmai împuternicirea dată de promitenta vânzătoare pârâtului de a încasa aceste sume de la societate, atestând că acest preţ a fost determinat sau cel puţin determinabil”.
Citește și: A început procedura de insolvență pentru Parc Residence Alpha SRL. Dezvoltatorul imobiliar are datorii de aproape 10 milioane de euro
Secția I Civilă din cadrul Tribunalului Alba, după ce a analizat documentele depuse la dosar, a decis în 17 aprilie 2024, că nu este competentă să judece cauza și a dispus declinarea competenței de soluționarea în favoarea Secţiei a II-a Civile, de Contencios Administrativ, Fiscal şi de Insolvenţă.
Dosarul privind insolvența societății Parc Residence Alpha SRL va avea următorul termen în 8 mai 2024. În paralel, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca se fac cercetări, in rem, în dosarul penal deschis de procurori pentru infracțiunea de înșelăciune.
La data de 22 februarie 2024, în dosar erau înregistrate 285 de persoane vătămate, părți civile sau victime.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic
FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia. Citește și: Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care […]