Rămâi conectat

Actualitate

Şase medalii pentru marşăluitoarele albaiuliene la CN de marş de la Reşiţa

Dan HENEGAR

Publicat

în

Sâmbătă, 23 martie, la Reşiţa a avut loc Campionatul Naţional de Iarnă, marş pe şosea, competiţie pentru seniori şi tineret (pe distanţa de 20 kilometri), juniori 1 (10 km), juniori 2 (5 km) şi juniori 3 (3 km), masculin şi feminin, atât la individual, cât şi pe echipe, întrecere la care au fost prezente şi 10 atlete legitimate la trei cluburi din Cetatea Marii Uniri. La acestă ediţie a naţionalelor au fost cucerite şase medalii, o zestre formată din două medalii de aur (echipa LPS Alba Iulia – junioare 3, Bianca Molnar – junioare 2), trei medalii de argint (Mihaela Acatrinei – dublă legitimare LPS Alba Iulia cu CS Unirea Alba Iulia, Andreea Bîrsan – LPS Alba Iulia, plus echipa CS Unirea – la junioare 1) şi o medalie de bronz (Luminiţa Moldovan – LPS Alba Iulia).

Dar iată rezultatele înregistrate: *junioare 3: Andrea Bîrsan (LPS Alba Iulia, antrenor Mihaela Vlas) – locul doi (cu timpul 16 minute şi 25 secunde), Luminiţa Moldovan (LPS Alba Iulia, antrenor Mihaela Vlas) – locul trei (16 minute şi 33 secunde), Patricia Rojeani (dublă legitimare CS Unirea – LPS Alba Iulia, antrenor Mariana Bucerzan) – locul 9, Nicoleta Cosma (CS Unirea Alba Iulia, pregătită de Mariana Bucerzan) – locul 13;

*junioare 2: Bianca Molnar (dublă legitimare LPS Alba Iulia – CS Unirea, antrenor Gabriel Avram) – locul întâi (cu rezultatul 25 de minute); *junioare 1: Mihaela Acatrinei (dublă legitimare LPS Alba Iulia cu CS Unirea Alba Iulia, antrenor Gabriel Avram) – locul doi (51 de minute), Maria Neag (dublă legitimare LPS Alba Iulia cu CS Unirea Alba Iulia, antrenor Gabriel Avram) – locul 4; Denisa Popa (CS Unirea, antrenor Mariana Bucerzan) – locul 11;

Elit - Gustul Desăvârșit

*senioare şi tineret: Maria Acatrinei (dublă legitimare LPS Alba Iulia cu CS Universitatea Alba Iulia, antrenor Gabriel Avram) – locul 9 la seniori (8 la tineret); Francisca Molnar (dublă legitimare LPS Alba Iulia cu CS Unirea Alba Iulia, antrenor Mariana Bucerzan) – abandon. Cu acest prilej, Bianca Molnar (junioare 2) şi Mihaela Acatrinei (junioare 3) au obţinut calificarea la Campionatele Balcanice de marş, din Turcia, din 20 aprilie, din localitatea Ayvalik. „Eu sunt foarte mulţumit de rezultatele obţinute de elevele mele, mai ales că toate cele 4 atlete pregătite de mine şi-au făcut recorduri personale. Pentru cele două fete calificate la balcaniadă aştept confirmarea progresului înregistrat, şi în întreceri internaţionale”, a declarat antrenorul Gabriel Avram. CS Unirea Alba Iulia, clubul consacrat al marşului românesc nu a avut la această ediţie, echipă în concursul senioarelor. „Din câte îmi amintesc, este pentru a doua oară în ultimii 18 ani, când CS Unirea – un club ce a scris istorie în marşul autohton, nu are înscrisă echipă la senioare. Motive sunt multiple”, a declarat Gabriel Avram.

*Criză financiară şi în atletism: 250 lei în 3 luni!

Ana Rodean, Alina Boholţan şi Andra Ologu sunt trei competitoare legitimate la CS Unirea Alba Iulia şi CS Universitatea Alba Iulia, sportive care se chinuie să facă performanţă în condiţii de maximă criză financiară. Acestea au în cursul anului trecut numeroase medalii naţionale şi internaţionale, au reprezentat cu cinste judeţul, însă au ajuns ca în ultimele 3 luni (atenţie!) să încaseze, până în prezent, în 2013, pentru că fac sport, ridicola sumă de… 250 lei (jumătate dintr-o indemnizaţie lunară, primiţi de la CS Unirea). Pentru conformitate precizăm că Ana Rodean a fost desemnată cea mai bună sportivă a judeţului în 2012, iar Alina Boholţan s-a clasat a doua în respectivul top! Regretabil…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare

Armata Română sărbătorește, la 10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești, (1842-1848) a legiferat, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.

Anii 1843-1850 sunt anii organizării primelor baterii de artilerie în Țara Românească și Moldova, a înființării unor turnătorii proprii în Munții Apuseni. Între anii 1853-1854, bateriile de artilerie din Țara Românească și din Moldova au luat parte la războiul ruso-turc, distingându-se în luptele de la Brăila, Gura Ialomiței, Vadul Silistrei, Ostrov etc.

Până în anii Unirii, a existat o singură baterie de artilerie călăreață. După 1859, s-au constituit încă trei baterii de artilerie: una pedestră, în Moldova, și două în Țara Românească: una călăreață și una pedestră. Cele două baterii din Țara Românească s-au constituit în primul divizion de artilerie al armatei române, al cărui comandant a fost colonelul Scarlat Ciocârlan. Conform unui decret dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 21 decembrie 1860, cele patru baterii existente s-au contopit, constituindu-se astfel primul Regiment de artilerie al armatei române moderne (organizat pe două divizioane), al cărui comandant a fost maiorul Tobias Gherghel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Menționăm și alte momente importante ale devenirii acestei arme complexe, care privește nu numai organizarea, ci și dotarea, reglementarea și instrucția. Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 254 s-au centralizat atelierele, fabricile de pulbere, capsulăria etc. din diferite părți ale țării, sub denumirea de ”Direcția stabilimentelor de materiale ale artileriei”, care la 23 noiembrie 1861 a fost organizată pe trei secții: Pirotehnie, Arsenalul de construcții al armatei și Fabrica de pulbere. În septembrie 1860, în ”Monitorul Oastei” a fost publicat primul regulament de trageri pentru artileria română, întocmit de maiorul George Manu și intitulat ”Teoria dării”.

În decembrie 1860, a fost publicată ”Legea organizării puterii armate”, potrivit căreia, în cadrul armatei române, s-a constituit Corpul de Artilerie, compus din statul major al armei și unitățile de artilerie. Nucleul statului major al artileriei a luat ființă abia în anul 1862, după unificarea ministerelor de război din ambele Principate, când s-a centralizat evidența personalului și muniției. În octombrie 1862, a fost înființat Inspectoratul Armelor Speciale, care avea ca sarcină conducerea instrucției în unitățile de artilerie și supravegherea activității productive, inspectorat desființat în septembrie 1875, când a luat ființă Inspectoratul Artileriei, la conducerea căruia a fost numit colonelul George Manu.

Considerentele care au determinat modificările structurale din cadrul armatei române au stat și la baza organizării și înzestrării unităților de artilerie, divizate în artileria de câmp, artileria de munte, artileria de cetate, pentru lucrări de fortificație (care s-a desființat complet în toamna anului 1915) și artileria antiaeriană, care a luat ființă la 15 august 1916, odată cu constituirea Corpului Apărării Antiaeriene.

Înaintea Primului Război Mondial, armata română dispunea de 294 de baterii de artilerie. În anul 1939, România avea capacitatea de a mobiliza 31 de brigăzi și 79 de regimente de artilerie, dintre care 32 aveau în compunere 3 divizioane, 31 aveau în compunere două divizioane, 7 erau regimente de artilerie grea, 9 erau regimente de artilerie călăreață. La 3 septembrie 1939, Marele Stat Major a ordonat sporirea efectivelor până la nivelul celor de război.

După cel de-al Doilea Război Mondial, refacerea armatei s-a realizat prin contopirea marilor unități întoarse de pe front cu marile unități de recruți, cu subunitățile și unitățile de marș, realizându-se mari unități operative cu o încadrare și înzestrare corespunzătoare. Între anii 1948-1960, a sporit continuu ponderea artileriei în cadrul marilor unități de arme întrunite.

Astfel, în anul 1965, această pondere era de 1,5 ori mai mare față de perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a asigura o conducere competentă a artileriei, la 1 septembrie 1948, a fost înființat Comandamentul Artileriei. Începând cu anul 1949, o bună parte a armamentului de artilerie a fost înlocuit cu guri de foc având caracteristici superioare. În 1961, au luat ființă unitățile de rachete cu diferite destinații. În anii 1956-1965, artileria a fost dotată cu armament nou. Au fost sporite și diversificate mijloacele antitanc în cadrul tuturor eșaloanelor. Au intrat în dotare, alături de autotunurile și tunurile existente, aruncătoarele de grenade antitanc și rachetele antitanc dirijate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Apărută în 1643, ediția princeps a cărții ”Cazania lui Varlaam” este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 5.000 de euro, la București, într-un eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție.

Una dintre primele cărți scrise în limba română, ”Cazania lui Varlaam”, datând de la 1643, tipărită într-un numar limitat de exemplare, este o apariție foarte rară pe piața românească de carte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Colecționarii pot licita pentru hărți de colecție ce prezintă evenimente istorice sau care datează din anii 1700. Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

La Palatul Cesianu-Racoviță, pana pe data de 17 noiembrie vor fi expuse cele 219 piese de colecție și vor putea fi admirate în regim gratuit de luni până dumincă în inntervalul orar 10-20.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea