Şansele României: fondurile europene şi evitarea populismului

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ieşiri de capital, neîncredere din partea investitorilor sau plafonarea creşterii economice. Acestea sunt principalele riscuri la care este supusă economia României în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale, potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Economiştii sunt unanimi în ceea ce priveşte faptul că ne-am putea pune la adăpost dacă, în anul electoral 2012, vom rezista tentaţiei populiste de a creşte salariile şi pensiile şi ne vom concentra pe atragerea cât mai multor bani de la UE.
Cu o presiune de reducere a cheltuielilor bugetare pentru respectarea ţintei de deficit de 3% din PIB, fondurile europene ar putea fi singura sursă de cheltuieli pentru investiţii.
lPrecauţie şi moderaţie
„Cuvântul de ordine este acela de precauţie şi moderaţie în tot ceea ce înseamnă politici fiscale şi guvernamentale. Pieţele internaţionale nu sunt calme. Noi avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice, datorită măsurilor de anul trecut, dar nu avem voie să facem niciun fel de exces”, a declarat premierul Emil Boc. Potrivit profesorului de economie, Daniel Dăianu, ar trebui să ne concentrăm pe opt-zece proiecte mari cu finanţare de la UE pe care să le şi ducem la bun sfârşit. De asemenea, trebuie să eliminăm risipa banului public şi să creştem colectarea de venituri la buget, a adăugat Dăianu. (E.Z.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419