Șanse infime ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată: Ce spun specialiștii
Șanse infime ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată: Ce spun specialiștii
Șansele ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată sunt infime, consideră analiștii. Potrivit acestora, redeschiderea economiilor la nivel global a determinat o cerere suplimentară de energie pe măsură ce activitatea economică a fost reluată după pandemie, iar nivelul ofertei nu a reușit să țină pasul din cauza investițiile tot mai mici în capacități de producție a combustibililor fosili.
În același timp, Europa a înregistrat probleme în ceea ce privește producția de energie din surse regenerabile. Din această cauză, România a ajuns să importe tot mai mult gaz rusesc.
„România a ajuns să importe cantităţi tot mai mari de gaze naturale pentru a-şi acoperi consumul intern, în ultimele două luni de vară, iulie şi august, ponderea gazului rusesc a depăşit 40% din consum, în timp ce în septembrie a fost de 30% din consum”, a explicat Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, pentru Adevărul.
România, legată de Gazprom
O altă problemă pentru țara noastră o reprezintă furnizorii externi de gaze. În timp ce România este practic legată la robinetul Gazprom, țări vecine, precum Bulgaria, beneficiază şi de importuri de gaze din Azerbaidjan. Tendința de creștere a importurilor în țara noastră se întâmplă pe fondul unei scăderi a producţiei interne tocmai într-o perioadă atât de dificilă. OMV Petrom a anunţat o scădere a volumelor extrase cu 10% în primele nouă luni ale anului.
Este probabil ca situaţia din prezent să continue şi este posibil să nu se încheie odată cu sfârşitul iernii. Odată cu venirea primăverii, va fi esenţial nivelul stocurilor la momentul respectiv, întrucât acesta va determina cât de ample vor fi efectele asupra preţurilor bunurilor de consum şi pentru cât timp se vor resimţi acestea.
Cauzele creșterii prețurilor
Analistul Radu Puiu spune că prețurile au crescut în Europa din mai multe motive. Aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi afectată de tensiunile geopolitice cu Rusia. Alte motive sunt creşterea preţului certificatelor pentru emisii de CO2 (care se îndreaptă spre 100 de euro pe tonă), producţia insuficientă de energie eoliană şi vremea mai rece decât de obicei pentru această perioadă a anului.
Sursa: capital.ro adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii