Șanse infime ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată: Ce spun specialiștii
Șanse infime ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată: Ce spun specialiștii
Șansele ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată sunt infime, consideră analiștii. Potrivit acestora, redeschiderea economiilor la nivel global a determinat o cerere suplimentară de energie pe măsură ce activitatea economică a fost reluată după pandemie, iar nivelul ofertei nu a reușit să țină pasul din cauza investițiile tot mai mici în capacități de producție a combustibililor fosili.
În același timp, Europa a înregistrat probleme în ceea ce privește producția de energie din surse regenerabile. Din această cauză, România a ajuns să importe tot mai mult gaz rusesc.
„România a ajuns să importe cantităţi tot mai mari de gaze naturale pentru a-şi acoperi consumul intern, în ultimele două luni de vară, iulie şi august, ponderea gazului rusesc a depăşit 40% din consum, în timp ce în septembrie a fost de 30% din consum”, a explicat Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, pentru Adevărul.
România, legată de Gazprom
O altă problemă pentru țara noastră o reprezintă furnizorii externi de gaze. În timp ce România este practic legată la robinetul Gazprom, țări vecine, precum Bulgaria, beneficiază şi de importuri de gaze din Azerbaidjan. Tendința de creștere a importurilor în țara noastră se întâmplă pe fondul unei scăderi a producţiei interne tocmai într-o perioadă atât de dificilă. OMV Petrom a anunţat o scădere a volumelor extrase cu 10% în primele nouă luni ale anului.
Este probabil ca situaţia din prezent să continue şi este posibil să nu se încheie odată cu sfârşitul iernii. Odată cu venirea primăverii, va fi esenţial nivelul stocurilor la momentul respectiv, întrucât acesta va determina cât de ample vor fi efectele asupra preţurilor bunurilor de consum şi pentru cât timp se vor resimţi acestea.
Cauzele creșterii prețurilor
Analistul Radu Puiu spune că prețurile au crescut în Europa din mai multe motive. Aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi afectată de tensiunile geopolitice cu Rusia. Alte motive sunt creşterea preţului certificatelor pentru emisii de CO2 (care se îndreaptă spre 100 de euro pe tonă), producţia insuficientă de energie eoliană şi vremea mai rece decât de obicei pentru această perioadă a anului.
Sursa: capital.ro adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile
În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile Aproape 1 din 5 români trăieşte în sărăcie, iar copiii şi tinerii sunt cei mai vulnerabili. În 2024, rata sărăciei a fost de 19%. Cei mai afectaţi rămân copiii şi tinerii: peste un sfert dintre cei sub 17 ani […]
PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați”
PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați” Peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului de a impune plata CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, a precizat Ministrul Muncii, Florin Manole, joi, 3 iulie 2025. […]
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]