Sancțiuni speciale pentru neplata salariului de către angajatori: Propunere a ITM
Sancțiuni speciale pentru neplata salariului de către angajatori: Propunere a ITM
Potrivit unei propuneri a Inspecţiei Muncii transmise Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), angajatorii care nu plătesc salariile angajaţilor, chiar dacă au fost controlaţi de inspectorii de muncă, vor risca să primească o sancţiune suplimentară dacă n-o fac cât mai rapid, .
În urma controalelor efectuate anul trecut, inspectorii de muncă au descoperit că cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă au fost legate de neplata salariilor sau a orelor suplimentare. De asemenea, printre reclamaţiile depuse de salariaţi s-au aflat şi chestiuni legate de concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenţă a salariaţilor şi reconstitutirea vechimii în muncă.
„Există situații în care petenții sunt nemulțumiți de faptul că, în urma controlului inspectorilor de muncă, angajatorii nu le-au plătit imediat salariile restante sau nu au anulat decizia de concediere. Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie înțelese ca un conflict de drepturi, între două părți semnatare ale unui contract, asupra căruia doar o instanță de judecată se poate pronunța, în conformitate cu legislația din România. Inspecția Muncii nu se poate substitui altor instituții ale statului român, însă suntem preocupați de extinderea competențelor inspectorilor de muncă și, în acest sens, am înaintat către MMPS o propunere privind stabilirea unei sancțiuni pentru neplata salariului”, se arată în raportul de activitate pentru 2020 al Inspecţiei Muncii.
Această sancţiune ar urma să fie aplicată suplimentar amenzii sau avertismentului pe care angajaţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) le aplică angajatorilor atunci când descoperă că nu au fost achitate drepturile salariale.
Actualmente, inspectorii de muncă pot doar să sancționeze indirect un angajator care nu plătește salariile. Cum? Așa cum a explicat, cu o altă ocazie, consilierul juridic Dan Năstase, inspectorii vin și constată neîndeplinirea obligației legale a angajatorului (în urma unei sesizări de la un salariat) și dispun îndeplinirea acesteia într-un anume termen. Dacă angajatorul tot nu se achită de obligație, atunci inspectorii pot aplica o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru faptul că acesta a ignorat măsura dispusă anterior.
Cu alte cuvinte, amenda nu se dă pentru neplata salariilor, ci pentru că angajatorul n-a îndeplinit măsura dispusă de inspectori. Din acest motiv se dorește, pe viitor, o amendă expresă pentru neplata salariilor, care acum nu există în Codul muncii.
Conform raportului de activitate, în 2020, salariaţii au reclamat cel mai frecvent la ITM chestiuni ce au ţinut de refuzul angajatorului de a acorda şomajul tehnic sau de plată a acestuia, introducerea forţată într-un concediu fără plată, sesizări legate de acordarea de zile libere plătite pentru părinţi, neacordarea de materiale de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar au formulat şi petiţii legate de telemuncă sau de munca la domiciliu.
Inspecţia Muncii a programat, pentru perioada aprilie-iunie 2021, o serie de controale, printre care se numără şi verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară/ utilizatorii salariaţilor temporari, dar şi pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PNRR 2025 | Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie parţial. 1,3 miliarde de euro urmează să fie viraţi şi plătiţi României, din 2 miliarde de euro
PNRR 2025 | Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie parţial. 1,3 miliarde de euro urmează să fie viraţi şi plătiţi României, din 2 miliarde de euro Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, dă asigurări că, până în 10 iunie 2025, Comisia Europeană va plăti României, parţial, […]
Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai
Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai Sumele pe care le-au primit elevii sunt de 327 de lei pentru bursa de merit și 218 lei pentru bursele de reziliență și tehnologice, potrivit calculelor făcute de școli și inspectoratele școlare județene (ISJ), consultate de […]
Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar
Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat într-o postare recentă în mediul online cum Javier Milei a reușit să transforme […]