Rămâi conectat

Actualitate

Sancțiuni speciale pentru neplata salariului de către angajatori: Propunere a ITM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sancțiuni speciale pentru neplata salariului de către angajatori: Propunere a ITM

Potrivit unei propuneri a Inspecţiei Muncii transmise Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), angajatorii care nu plătesc salariile angajaţilor, chiar dacă au fost controlaţi de inspectorii de muncă, vor risca să primească o sancţiune suplimentară dacă n-o fac cât mai rapid, .

În urma controalelor efectuate anul trecut, inspectorii de muncă au descoperit că cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă au fost legate de neplata salariilor sau a orelor suplimentare. De asemenea, printre reclamaţiile depuse de salariaţi s-au aflat şi chestiuni legate de concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenţă a salariaţilor şi reconstitutirea vechimii în muncă.

„Există situații în care petenții sunt nemulțumiți de faptul că, în urma controlului inspectorilor de muncă, angajatorii nu le-au plătit imediat salariile restante sau nu au anulat decizia de concediere. Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie înțelese ca un conflict de drepturi, între două părți semnatare ale unui contract, asupra căruia doar o instanță de judecată se poate pronunța, în conformitate cu legislația din România. Inspecția Muncii nu se poate substitui altor instituții ale statului român, însă suntem preocupați de extinderea competențelor inspectorilor de muncă și, în acest sens, am înaintat către MMPS o propunere privind stabilirea unei sancțiuni pentru neplata salariului”, se arată în raportul de activitate pentru 2020 al Inspecţiei Muncii.

Această sancţiune ar urma să fie aplicată suplimentar amenzii sau avertismentului pe care angajaţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) le aplică angajatorilor atunci când descoperă că nu au fost achitate drepturile salariale.

Actualmente, inspectorii de muncă pot doar să sancționeze indirect un angajator care nu plătește salariile. Cum? Așa cum a explicat, cu o altă ocazie, consilierul juridic Dan Năstase, inspectorii vin și constată neîndeplinirea obligației legale a angajatorului (în urma unei sesizări de la un salariat) și dispun îndeplinirea acesteia într-un anume termen. Dacă angajatorul tot nu se achită de obligație, atunci inspectorii pot aplica o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru faptul că acesta a ignorat măsura dispusă anterior.
Cu alte cuvinte, amenda nu se dă pentru neplata salariilor, ci pentru că angajatorul n-a îndeplinit măsura dispusă de inspectori. Din acest motiv se dorește, pe viitor, o amendă expresă pentru neplata salariilor, care acum nu există în Codul muncii.

Conform raportului de activitate, în 2020, salariaţii au reclamat cel mai frecvent la ITM chestiuni ce au ţinut de refuzul angajatorului de a acorda şomajul tehnic sau de plată a acestuia, introducerea forţată într-un concediu fără plată, sesizări legate de acordarea de zile libere plătite pentru părinţi, neacordarea de materiale de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar au formulat şi petiţii legate de telemuncă sau de munca la domiciliu.

Inspecţia Muncii a programat, pentru perioada aprilie-iunie 2021, o serie de controale, printre care se numără şi verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară/ utilizatorii salariaţilor temporari, dar şi pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea