Rămâi conectat

Actualitate

Sancțiuni dure pentru șoferii care circulă fără permis asupra lor: Cât de mare poate fi amenda și câte puncte de penalizare pot fi date

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Sancțiuni dure pentru șoferii care circulă fără permis asupra lor: Cât de mare poate fi amenda și câte puncte de penalizare pot fi date

Pot fi aplicate sancțiuni foarte dure pentru șoferii care circulă fără permis de conducere asupra lor, dar puțini știu cât de mare este amenda sau câte puncte de penalizare pot fi primite.

Toți șoferii ar trebui să verifice de fiecare dată dacă au actele la ei. Acordă mai multă atenție atunci când urci la volanul autoturismului tău deoarece vei putea fi sancționat cu o amendă destul de usturătoare și vei primi, de asemenea, puncte de penalizare auto.

Puteți primi amenzi uriașe dacă nu puteți prezenta permisul la control, în cazul unui control de rutină. Bineînțeles, nu este caz penal întrucât aveți permis de conducere iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă posedați permis de conducere. E drept că veți primi amendă destul de mare.

Legislația prevede și faptul că șoferii trași pe dreapta la indicația autorităților rutiere trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se vor alege cu o amendă, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri. Însă puteți scăpa cu un avertisment verbal dacă polițistul este înțelegător dar nu trebuie să vă bazați pe asta.

Cu câte puncte poți fi penalizat dacă nu ai permisul la tine

Codul Rutier 2019 despre permisul uitat, în cazul controlului agenților din trafic:

”Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”.

Ei bine chiar dacă nu este vorba de un refuz ci simplul fapt că nu aveți la îndemână permisul de conducere asta nu înseamnă că veți scăpa.

Șoferii pot fi amendați cu 1160 de lei

Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Așadar, fii mai atent atunci când pleci la drum și verifică dacă ai asupra ta toate actele: permis de conducere, buletin, asigurare auto și talonul mașinii. Nu se știe niciodată când este un control de rutină și veți fi controlați.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea