Actualitate
Sâmbătă seara, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România
Sâmbătă seara, o delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va aduce Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special, închiriat de Patriarhie.
Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.
Citește și: MESAJE de Paste
Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul tării sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul internațional Henri Coandă (salonul oficial) în seara zilei de 30 aprilie 2016, la orele 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim.
De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania și Banat cu două avioane de mici dimensiuni la Satu-Mare (cu escală la Cluj-Napoca) și Timișoara pentru clerul și credincioșii ortodocși, iar un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău și Suceava, pentru Moldova și Bucovina.
Lumina este adusă tuturor credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 – 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.
Lucrurile se petrec după un ritual minuțios respectat. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.
După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Actualitate
Subprefectul Mureșan: „Nu suntem feriți de dezastre naturale și calamități. Este obligația noastră să fim pregătiți pentru a le gestiona”
Subprefectul Mureșan: „Nu suntem feriți de dezastre naturale și calamități. Este obligația noastră să fim pregătiți pentru a le gestiona”
Corneliu Mureșan, subprefectul județului Alba din partea Partidului Social Democrat, a fost prezent în cursul săptămânii trecute la un curs organizat în prezența mai multor trimiși ai Guvernului în teritoriu, care a avut loc la Constanța.
Cu prilejul încheierii cu succes al acestui eveniment, subprefectul Mureșan a scris un mesaj în mediul online, în care și-a consemnat experiențele de care s-a bucurat în cadrul pregătirii sale:
„Am participat, în această săptămână, alături de prefecți și subprefecți din țară, la un curs de pregătire privind managementul situațiilor de urgență, în care s-a vorbit despre prevenirea și gestionarea situațiilor de criză, care pot apărea pe teritoriul fiecărui județ.
Nu suntem feriți de dezastre naturale și calamități, iar obligația noastră este, pe cât posibil, să prevedem riscurile și fim pregătiți pentru a gestiona cât mai bine situațiile care pot apărea.
Cursul a fost organizat la Constanța, de către specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La centrala nucleară de la Cernavodă și la Portul Constanța s-au desfășurat ședințe practice de lucru, s-a prezentat modul în care sunt gestionate urgențele, s-au expus riscurile și a fost organizată o scurtă călătorie în largul Mării Negre cu o navă de patrulă maritimă.
Țin să mulțumesc, cu această ocazie, experților IGSU pentru modul succint și convingător în care au prezentat tehnicile de comunicare în situații de urgență.
Identificarea și monitorizarea surselor de risc tehnologic sau natural, analiza fiecărei situații și evaluarea informațiilor, utilizarea eficientă a tuturor resurselor materiale și umane, creionarea variantelor de lucru și realizarea de prognoze cu scopul de a restabili situația de normalitate pentru cetățeni sunt responsabilități care le revin instituțiilor statului.
Responsabilitatea noastră este de a fi pregătiți oricând pentru situații în care fiecare secundă contează.”, a fost mesajul transmis de subprefectul Mureșan.
Actualitate
CREȘTEREA salariilor și a pensiilor: Ministrul Muncii a anunţat soluţiile. Ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul
CREȘTEREA salariilor și a pensiilor: Ministrul Muncii a anunţat soluţiile. Ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul
În cursul serii de luni, 16 mai, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat soluțiile pentru creșterea pensiilor dar şi ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul de coaliţia de guvernare.
Întrebat ce soluţii imediate ar trebui luate pentru a sprijinii românii în contextul creșterii inflației, ministrul Muncii, Marius Budăi a precizat.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
„În primul rând trebuie să continuăm ceea ce a am început în noiembrie anul trecut de când am preluat guvernul şi anume pe ordonanța cu compensarea preţurilor din energie.
Vreau să vă spun că la ministerul Muncii, doar pentru consumatorii casnici s-au plătit 1.2 mld de lei care nu au ieşit din buzunarul nostru. Să continuăm implementarea de pachete şi sociale, dar şi economice.
Deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns în şcoli şi vor ajunge imediat la elevi.
Pachetele pentru 1.2 mld de cetăţeni români care se distribuie în perioada martie-aprilie-mai sunt în derulare. Şi ordonanța care a ieşit săptămâna trecută cu aceste vouchere de 50 de euro.
Suntem în dinamică. Avem o colaborare cu ministerul Finaţelor, dar şi cu ministerul Fondurilor Europene. Lucrăm pentru a pune în aplicare ceea ce coaliţia politică a acestui Guvern a hotărât”, a spus ministrul Muncii.
Referitor la cota unică, Budăi a reamintit că „pensionarii care au pensii până în 2.000 de lei au impozit 0.
Ce depășește 2.000 de lei avem un impozit 10%. Avem un impozit diferențiat şi la societăți comerciale: 16% pe profit, 1% pe venit. Avem de altfel şi taxarea pe sănătate tot din pachetul sprijin pentru România în care cei 200 de lei pe care îi punem la dispoziția mediului de afaceri să îi dea angajaților peste salariul minim să nu fie taxați.
Avem un salariu minim diferențiat în construcții, agricultură şi industria alimentară. Mai avem cei din IT care nu mai plătesc impozit. Deci nu mai este cotă unică în România de mult timp”, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii, la Sinteza Zilei de la Antena 3.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie
Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie
După câteva amânări, programul Start-Up Nation ar urma să fie lansat în iunie. Firme aflate la început de drum, vor putea să obțină finanțare de până la 200 de mii de lei.
În bugetul programului, deși mult redus față de anii trecuți, sunt bani prevăzuți special şi pentru românii din diaspora. Trei mii de antreprenori ar putea beneficia de fonduri prin programul Start-Up Nation de anul acesta.
Sunt stabilite sumele care vor fi acordate prin acest program – 500 de milioane de lei pentru cei din țară plus 20 de milioane de lei pentru cei din diaspora. Un antreprenor va putea să obțină cel mult 200 de mii de lei și va trebui să contribuie cu 5% investiție proprie. Din banii primiți de la stat, antreprenorii își pot cumpăra aparatură și utilaje, dar pot acoperi și cheltuielile cu salariile și chiriile.
Potrivit unui răspuns pentru ȘtirileProTV dat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituția care gestionează platforma online de înscrieri la Start-Up nation, noua ediție a programului va fi lansată în iunie. Asta înseamnă o nouă amânare, față de datele vehiculate anterior. Potrivit autorităților, alte programe au devenit prioritare.
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Anteprenoriatului și Turismului: “Va exista un pachet obligatoriu de 5 mii de euro pachet de digitalizare, practic sume care vor fi folosite în acest scop. Va fi un punctaj suplimentar pentru acele investiţii în componenta verde – în panouri fotovoltaice sau alte măsuri de genul acesta.”
În plus, spre deosebire de ceilalți ani, când antreprenorii care promiteau că fac multe angajări erau favorizați la obținerea fondurilor nerambursabile, acum contează cel mai mult domeniul de activitate, de pildă – producție, industrii creative până la IT şi comerţ.
Alinda Bănică, consultant de business: “O florărie este un business foarte greu, mai ales acum, în acest moment nu aș recomanda, pentru că sunt întârzieri foarte mari la transporturile de flori, aș inclina spre aranjamente florate. (Cât să investim la început?) Un 5 mii de lei, un 10 mii de lei un capital.”
Antreprenorii pot obţine şi fonduri private, puse la bătaie de investitori în serie, care pot ajunge să fie de ordinul sutelor de mii de euro, în cazul IT, de pildă.
Sandu Băbășan, investitor: “Ne-am propus ca în fiecare an să alegem cel puțin două echipe în zona de tech start-up pe care să le accelerăm, le oferim și finanțare, pe partener poate să depășească 100 de mii și obiectivul nostru e să depășească 3-400.000 per investiție.”
15 mii de firme au beneficiat până acum de fonduri prin Start-Up Nation, însă la ediția anterioară, antreprenorii și-au primit baii cu întârziere chiar și de doi ani.
-
Actualitateacum 19 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Actualitateacum 24 de ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Actualitateacum 21 de ore
A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Actualitateacum 12 ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Actualitateacum 23 de ore
CREȘTE salariul minim pentru angajații a două sectoare din România: Câți bani vor primi în mână
-
Ştirea zileiacum 15 ore
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
-
Actualitateacum 22 de ore
62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP
-
Curier Județeanacum 17 ore
FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului