Rămâi conectat

Actualitate

ASTĂZI Campania „Alternativă la vicii”: Tinerii voluntari din Alba vor oferi câte un măr în schimbul unei ţigări fumătorilor albaiulieni

Alexandra Mates

Publicat

în

În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului în Alba Iulia (13-19 mai), organizată de Centrul Judeţean de Voluntariat Alba, sâmbătă, 18 mai, se da verula campania “Alternativă la vicii – Campanie stradală pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”. Acţiunea va avea loc  în intervalul orar 10.00 -12.00 şi 18:30 – 20:30 , cu plecare din  Zona Catedralei Ortodoxe înspre  parcurile din Cetate, Bulevardul Transilvaniei, Piaţa Cetăţii, Zona Realitatea TV şi Centru. Campania  este realizată cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba.

În cadrul acestei acţiuni voluntarii albaiulieni vor oferi un măr  fumătorilor din Alba Iulia în schimbul  unei ţigări . Voluntarilor CJV Alba li se vor altura voluntari din alte organizaţii precum SM Speromax,  Alumi UAB, Fundaţia Comunitară Alba, Interact Alba Iulia şi elevi de la Colegiul Tehnic Alexandru Domşa.

Organizarea acţiunii are ca scop informarea şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii.

Campania se va desfăşura după cum urmează:  pentru fiecare interval orar, respectiv 10.00 -12.00 şi 18:30-20:30, voluntarii vor forma echipe de către 2-3 persoane.  Fiecare echipă va avea ghiozdane în care vor transporta merele şi câte un recipient de plastic pentru coletarea ţigărilor.

La finalul acţiunii, ţigările colectate vor fi predate reprezentanţilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba pentru  a fi distruse.

Iată câteva informaţii despre fumat, puse la dispoziţie de CPECA Alba:

Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinţe.

Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viaţa, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat.

În fiecare an se înregistrează aproximativ  3,5 milioane de decese provocate de fumat.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători.

Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Consumul de tutun afectează practic toate organele importante ale corpului.

Conform unor studii ştiinţifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli şi afecţiuni.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale.

Fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal a cel puţin şase boli cronice devastatoare: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza.  Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.

Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% din tumorile maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronşite-enfizemice cronice care exacerbează simptomele astmatice, pentru mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare, cazurile de aterosleroză şi bolile cerebrovasculare.

Fumatul are un impact negativ asupra funcţiei de reproducere şi conduce la dereglarea activităţii sexuale la bărbaţi. La fumătoare, consumul de ţigări cauzează apariţia sterilităţii. La gravidele fumătoare, apar slăbirea circulaţiei sanguine în uter şi placentă şi un nivel scăzut al oxigenului în sânge. Ca urmare, creşte riscul de naştere prematură şi/sau invaliditate a nou născutului.

Consumul de tutun este a doua cauză a mortalităţii în lume şi în Europa, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC, accidentele de circulaţie.  Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea să. Doar 15% din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămţnii fumătorilor pasivi.

Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri – România 2007 ce face parte din  Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)”, care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%)  şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea