ASTĂZI Campania „Alternativă la vicii”: Tinerii voluntari din Alba vor oferi câte un măr în schimbul unei ţigări fumătorilor albaiulieni
În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului în Alba Iulia (13-19 mai), organizată de Centrul Judeţean de Voluntariat Alba, sâmbătă, 18 mai, se da verula campania “Alternativă la vicii – Campanie stradală pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”. Acţiunea va avea loc în intervalul orar 10.00 -12.00 şi 18:30 – 20:30 , cu plecare din Zona Catedralei Ortodoxe înspre parcurile din Cetate, Bulevardul Transilvaniei, Piaţa Cetăţii, Zona Realitatea TV şi Centru. Campania este realizată cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba.
În cadrul acestei acţiuni voluntarii albaiulieni vor oferi un măr fumătorilor din Alba Iulia în schimbul unei ţigări . Voluntarilor CJV Alba li se vor altura voluntari din alte organizaţii precum SM Speromax, Alumi UAB, Fundaţia Comunitară Alba, Interact Alba Iulia şi elevi de la Colegiul Tehnic Alexandru Domşa.
Organizarea acţiunii are ca scop informarea şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii.
Campania se va desfăşura după cum urmează: pentru fiecare interval orar, respectiv 10.00 -12.00 şi 18:30-20:30, voluntarii vor forma echipe de către 2-3 persoane. Fiecare echipă va avea ghiozdane în care vor transporta merele şi câte un recipient de plastic pentru coletarea ţigărilor.
La finalul acţiunii, ţigările colectate vor fi predate reprezentanţilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba pentru a fi distruse.
Iată câteva informaţii despre fumat, puse la dispoziţie de CPECA Alba:
Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinţe.
Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viaţa, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat.
În fiecare an se înregistrează aproximativ 3,5 milioane de decese provocate de fumat.
La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători.
Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.
Consumul de tutun afectează practic toate organele importante ale corpului.
Conform unor studii ştiinţifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli şi afecţiuni.
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale.
Fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal a cel puţin şase boli cronice devastatoare: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza. Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.
Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% din tumorile maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronşite-enfizemice cronice care exacerbează simptomele astmatice, pentru mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare, cazurile de aterosleroză şi bolile cerebrovasculare.
Fumatul are un impact negativ asupra funcţiei de reproducere şi conduce la dereglarea activităţii sexuale la bărbaţi. La fumătoare, consumul de ţigări cauzează apariţia sterilităţii. La gravidele fumătoare, apar slăbirea circulaţiei sanguine în uter şi placentă şi un nivel scăzut al oxigenului în sânge. Ca urmare, creşte riscul de naştere prematură şi/sau invaliditate a nou născutului.
Consumul de tutun este a doua cauză a mortalităţii în lume şi în Europa, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC, accidentele de circulaţie. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea să. Doar 15% din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămţnii fumătorilor pasivi.
Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri – România 2007 ce face parte din Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)”, care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%) şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a