Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, în atenția Asociației Chinologice din România

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Copoiul Ardelenesc. Expoziție Chinologică la Alba Iulia – Salvarea rasei Copoiul Ardelenesc, în atenția Asociației Chinologice din România

Un moment deosebit în cadrul Expoziției Chinologice Alba Carolina Cup, desfășurată în acest sfârșit de săptămână la Alba Iulia, a fost prezentarea Copoiului Ardelenesc, o rasă pe cale de dispariție din care există, potrivit specialiștilor, doar câteva zeci de exemplare pe teritoriul României și Ungariei.

Acesta este și motivul pentru care se fac demersuri pentru înființarea unui club al crescătorilor de Copoi Ardelenesc și obținerea de documente pentru exemplarele de pe teritoriul țării noastre, astfel încât să se poate realiza o afiliere la Asociația Chinologică din România ai cărui reprezentanți au declarat că doresc salvarea și revitalizarea acestei rase.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest scop, în judeţul Alba a luat fiinţă recent Asociatia „Copard”, pentru promovarea Copoiului Ardelenesc, având ca principal obiectiv popularizarea acestei rase ca una specifică zonei Transilvaniei şi militând pentru nealterarea ei.

Potrivit președintelui Asociației Copard, Dan Teodor, Copoiul Ardelenesc este un câine care s-a format de-a lungul timpului în condiţiile de climă, de relief şi de vânătoare specifice Transilvaniei. A fost antrenat şi selecţionat pentru a fi în stare să ţină urma vânatului pe distanţe foarte lungi şi în condiţii foarte grele. Toata forma lui, atletică şi armonioasă, denotă asta. Îl ajută şi simţul olfactiv extraordinar de dezvoltat, orientarea în teren, dar şi rezistenţa la efort, perseverenţa şi devotamentul exemplar care nu de puţine ori merge până la supremul sacrificiu. Este un câine rezistent şi la căldurile verilor şi iarna la frig năpraznic. Este un câine primitiv, rezistent la boli şi la suferinţele fizice iar peste toate este un câine foarte independent, cu mult caracter. Trebuie să fii în stare să-l înţelegi, să-l domini, să-l controlezi, şi nu cu forţa, că altfel nu te va băga în seamă. Va vâna de capul lui şi nu vei reuşi să faci echipă cu el. Este de asemenea devotat familiei şi un foarte bun câine de casă.

În competiția de la Alba Iulia s-a realizat în acest an și un record – cel mai mare număr de Copoi Ardelenești prezenți la o expoziție de frumusețe deoarece aceștia nu sunt obișnuiți cu ringurile ci se simt în largul lor în pădure, la vânătoare. În prima zi s-au înscris 13 exemplare iar în a doua zi  14, sosite de la Zalău, Sibiu, Rupea și din județul Alba.

Pe lângă premiile stabilite de juriul concursului, Asociația Copard a înmânat alte 3 premii ”Copard Nr.1”,  ”O viață dedicată Copoiului Ardelenesc” – ambele câștigate de Ioan Valea din Mesentea și ”Cea mai bună montă” – câștigat de Dan Teodor din Războieni. În plus, reprezentantul Asociației Chinologice din România i-a anunțat pe proprietari că sunt invitați cu toții la Expoziția Chinologică de la București, din 8-9 septembrie, unde pentru Copoii Ardelenești înscrierea va fi gratuită.

”Ne dorim să facem un club al Copoiului Ardelenesc. Ne luptăm să avem cât mai mulți câini cu acte. A fost cel mai mare număr de Copoi Ardelenești prezenți la o expoziție de frumusețe dar ne dorim să avem și propriile noastre concursuri de muncă, unde acești câini își pot demonstra cel mai bine calitățile. Arbitrii au fost surprinși de numărul și de calitatea exemplarelor înscrise în concurs și am primit felicitări. Ne bucură foarte mult sprijinul și înțelegerea acordate de Consiliul Județean Alba dar și de Asociația Chinologică din România. Vom continua demersurile pentru revitalizarea aceste rase, suntem datori să facem cât mai mult pentru promovarea și recunoașterea ei având în vedere că provine din zona noastră, din Transilvania”, a declarat la sfârșitul competiției președintele Asociației Copard, Dan Teodor.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Vorbind despre măsura de compensare voluntară cu 50 de bani a prețurilor la pompă la carburanți, introdusă în data de 1 iulie, premierul Nicolae Ciucă a spus că „ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți și putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie prețul la carburant a scăzut”.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzina standard este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 7,99 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,49 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aceeași stație, prețul la motorina standard este azi la nivelul de 8,61 de lei, ceea ce înseamnă 8,11 lei cu reducerea de 50 de bani.

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.900 mai multe față de ziua anterioară. 1.492 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 354 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.701 cu 274 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 6 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 274 pacienți internați la ATI, 243 sunt nevaccinați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 472 fiind internați în secții, cu 80 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până astăzi, 66.417 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 16.08.2022 (10:00) – 17.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 42 decese (23 bărbați și 19 femei), dintre care 2 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 42 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR ( 3.168 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.868 la cerere) și 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR și 11.038.930 teste rapide antigenice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației în zona Litoralului. Acțiune a Gărzii Naționale de Mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației în zona Litoralului. Acțiune a Gărzii Naționale de Mediu

În urma unor acțiune de control derulate în zona stațiunilor de pe Litoral Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 1,204 milioane de lei.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, în perioada 11- 14 august, controalele au vizat verificarea respectării prevederilor legislaţiei de mediu la nivelul unităţilor de cazare şi alimentaţie publică, al şantierelor precum şi al operatorilor de salubritate care activează în zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

‘Am extins numărul de controale în zona staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, pentru ca turiştii care îşi petrec vacanţa aici să se bucure de plaje şi unităţi de cazare curate şi primitoare. Evident, au fost găsite numeroase nereguli, motiv pentru care am aplicat sancţiuni drastice şi am ajuns până la suspendări de activitate şi sesizări penale pentru cei care nu înţeleg că trebuie să respecte legea. Sperăm că, pe viitor, cei vizaţi vor înţelege că unde-i lege nu-i tocmeală şi vor lua din timp măsuri pentru evita să fie sancţionaţi’, a declarat Florin Bănică, comisar general adjunct al GNM.

Pe durata celor 182 de controale efectuate, comisarii GNM au constatat numeroase încălcări ale legislaţiei de mediu, fapt care a generat aplicarea a 84 de sancţiuni în cuantum de 1,204 milioane de lei, la care s-au adăugat şase suspendări de activitate, o desfiinţare de lucrări cu aducerea terenului la starea iniţială, precum şi confiscarea unui autovehicul.

De asemenea, a fost înaintată o sesizare penală pentru depozitări necontrolate de deşeuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare