// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

S-a înrăutăţit perspectiva de rating a municipiului Alba Iulia, în special din cauza majorării masive a datoriei

S-a înrăutăţit perspectiva de rating a municipiului Alba Iulia, în special din cauza majorării masive a datoriei. Moody’s Investors Service a înrăutăţit vineri perspectiva de rating a municipiului Alba Iulia de la ‘pozitivă’ la ‘stabilă’ şi, în acelaşi timp, a confirmat la ‘Ba1’ ratingul pe termen lung, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Modificarea perspectivei ratingului de la ‘pozitivă’ la ‘stabilă’ reflectă planul municipiului Alba Iulia de a accelera cheltuielile de investiţii ca răspuns la necesităţile semnificative în domeniul infrastructurii şi de a-şi asuma majorarea masivă a datoriei, apreciază Moody’s. În opinia agenţiei, aceste evoluţii indică o îndepărtare de politica fiscală de consolidare a municipalităţii din perioada 2015 – 2016, care a dus la întărirea lichidităţii şi reducerea datoriei.

Municipalitatea va finanţa cheltuielile de investiţii mai ridicate planificate pentru perioada 2018 – 2019 prin emiterea de noi obligaţiuni, ceea ce va majora semnificativ nivelul datoriei la peste 80% din veniturile operaţionale în perioada 2018 – 2019, de la 45% în 2017.

Ratingul pe termen lung ‘Ba1’ reflectă performanţa operaţională solidă şi nivelul gestionabil al datoriei, apreciază Moody’s. Agenţia se aşteaptă ca marja de profit să rămână solidă în următorii doi ani, la aproximativ 20% din venitul operaţional, pe fondul majorării veniturilor, care vor compensa presiunile provocate de creşterea semnificativă a salariilor. Alba Iulia continuă să beneficieze de pe urma creşterii populaţiei care, alături de expansiunea economiei locale, va stimula creşterea veniturilor municipalităţii.

O îmbunătăţire a ratingului suveran al României şi/sau o reducere a datoriei municipalităţii sub 50% din venitul operaţional, deşi puţin probabilă ţinând cont de planul său de împrumut, însoţită de un excedent operaţional semnificativ şi o lichiditate bună, ar avea un efect pozitiv asupra ratingului municipiului Alba Iulia, se arată în comunicat.

Dimpotrivă, o retrogradare a ratingului suveran al României şi/sau o înrăutăţire a marjei de profit sub 15% din venitul operaţional şi un nivel al lichidităţii care ar afecta capacitatea municipalităţii de a-şi achita datoria ar putea duce la revizuirea în scădere a ratingului municipiului Alba Iulia, avertizează Moody’s

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la S-a înrăutăţit perspectiva de rating a municipiului Alba Iulia, în special din cauza majorării masive a datoriei

 1. #dnasavinasateia 16.12.2017 la 15:20

  Hă Hă Hă v-am spus eu… Să-l parafrazez pe „BĂSĂU” !
  Adevărul este că situația este „groasă” iar trepădușii pedeliști locali știau asta de cel putin doi ani de zile. Este foarte posibil ca Alba Iulia să intre în insolvență deoarece nu sunt perspective deloc roz la orizont. Un sfat pretenesc pentru cei care au proprietați în Alba Iulia ar fi să le vândă cât mai repede și să se care în altă parte unde există industrie. Aici nu o sa mai luați bani din chirii iar prețurile la locuințe se vor prabușii.

 2. dolfi 16.12.2017 la 16:21

  pff… pai e clar ca ratingul suveran al Romaniei se va inrautati, multumita pesedeilor si cretinilor care n-au fost la vot precum si cretinilor care i-au votat si care cred ca fara PRODUCTIE se pot face bani din nimic. Au salarii si pensii marite, dar in cateva luni se va devaloriza leul si se vor scumpi toate… asa ca paguba-n ciuperci

  De data asta va fi o criza crunta pentru ca si europa in sine intra in criza. Shobolanii criptocomunisti vor fi primii care vor parasi corabia iar romanii vor lua iar m…e ca pe vremea lu’ Iliescu si Nastase… dupa care vor pune un Bashescu 2 si vor repeta istoria. De ce? fiindca romanu’ gandeste cu burdihanu’!

 3. luviy 16.12.2017 la 19:03

  Primul postac, atenție! Citește și înțelege! Se vor cheltui mulți bani și credite pentru cofinanțarea următoarelor proiecte europene și de modernizare. Evident că asta schimbă rating ul.