Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

S-a deschis primul Dino Parc din România, la Râșnov. Proiect de 5 milioane de euro, finanțat prin ADR Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

dino parcCel mai mare parc de dinozauri în mărime naturală din Europa de Est și primul Dino Parc din România s-a deschis vineri la Râșnov, în județul Brașov. Este vorba despre un parc ce găzduiește 45 de dinozauri în mărime naturală, atestaţi ştiinţific, întins pe o suprafață de 1,4 hectare. Proiectul, de 5 milioane de euro, a fost finanțat prin ADR Centru.

Judetul Brasov isi imbogateste gama de servicii turistice, prin completarea ofertei de agrement cu un nou parc recreativ tematic. Prin finalizarea proiectului „DINO PARC”, dupa exact trei ani de la semnarea contractului de finantare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, turistii se vor distra, dar se vor si informa despre viata dinozaurilor de acum cateva milioane de ani. Proiectul, finantat din bugetul Regiunii Centru alocat pe Domeniul major de interventie 5.2, al Programului Operational Regional 2007-2013, are o valoare totala de circa 5 milioane euro, din care 50% o constituie suma nerambursabila solicitata pentru crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice.

Proiectul „Dino Parc” este localizat la Rasnov, foarte aproape de Cetatea Rasnov, obiectiv promovat intens de municipalitate si care beneficiaza, la randul sau, de un proiect de investitii pentru facilitatea accesului turistic. De fapt, atat administratia publica locala, cat si membrii mediului de afaceri intentioneaza sa conlucreze, pentru promovarea tuturor oportunitatilor de recreere din zona Rasnov, vazuta ca un pol turistic adiacent municipiului Brasov, dar si mult mai cunoscutei Vai a Prahovei.

Cererea de finantare pentru ”Dino Parc” a fost depusa de catre SC HCR SRL din Sfantu Gheorghe, prin care s-au solicitat spre finantare nerambursabila circa 11,60 milioane lei. Prin implementarea acestui proiect, beneficiarul a urmarit diversificarea sortimentala a produselor turistice si introducerea a 6 categorii de produse turistice noi. Parcul recreativ tematic este prevazut cu foisoare de observatie si studiu, amplasate in arbori, foisoare dotate cu mini-biblioteci, in care vizitatorii pot gasi informatii despre creaturile preistorice. Acum, in paduricea de langa Cetatea Rasnov exista 45 de exponate cu dinozauri, realizate conform celor mai recente date stiintifice, tiroliene, locuri de joaca pentru copii, magazin de suveniruri si multe alte lucruri inedite pentru turistii romani sau straini, mai mici, sau mai mari…

In cadrul acestui parc tematic se vor realiza prezentari video, intr-o sala de cinema special amenajata si vor fi sustinute sedinte de laser-shooting, cu tematica animalelor preistorice. Copiii se vor putea distra, iar parintii lor sa se relaxeze, urmarind spectacole cu momente din viata dinozaurilor. De fapt, la deschiderea pentru presa a parcului, participantii au urmarit, in premiera nationala, filmul ”Jurassic World”, intr-o proiectie in aer liber. Beneficiarul finantarii nerambursabile estimeaza ca va avea un numar minim de 200.000 vizitatori, in primul an dupa finalizarea implementarii proiectului. Principalii clienti se estimeaza a fi din randurile elevilor de scoli primare de pe o raza de circa 200 kilometri. Vizitatorii vor avea in cadrul parcului un traseu delimitat, pentru a vedea exponate la scara reala ale creaturilor istorice. Langa fiecare exponat exista panouri informative cu  numele, caracteristicile si perioada in care a trait  fiecare creatura preistorica.

Prin finalizarea acestui nou contract avem, pe acest domeniu destinat modernizarii infrastructurii de turism si valorificarii resurselor naturale, la nivelul celor sase judete din Regiunea Centru, un numar de 27 proiecte finantate cu fonduri Regio, a caror valoare totala este de aproape 80 milioane euro. Dintre acestea, 7 proiecte, cu o valoare totala de peste 16 milioane euro, deci mai mult de o cincime, sunt din judetul Brasov. Aceste fonduri nerambursabile din bugetul programului sunt alocate pentru modernizarea structurilor de cazare si pentru crearea unor noi atractii turistice. O astfel de noua atractie turistica a fost dezvoltata la Rasnov. Acum, prin cresterea calitatii serviciilor turistice, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, si alaturi de celelalte proiecte finantate prin Program, prin care urmarim reabilitarea infrastructurii de drumuri din regiune, dar si cresterea calitatii serviciilor sociale, medicale sau educationale, vom reusi sa cream un sistem ce va convinge turistii din tara si din afara sa ne viziteze. Asa au reusit si altii si asa vom reusi si noi sa atragem resurse materiale si umane, vom ridica nivelul de trai din regiune si vom crea locuri de munca,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Vârsta de pensionare se va schimba la fiecare 3 ani: Femeile ar putea ieși mai devreme la pensie

Bogdan Ilea

Publicat

în

PENSII 2024: Vârsta de pensionare se va schimba la fiecare 3 ani: Femeile ar putea ieși mai devreme la pensie Un articol din noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, stipulează că vârsta de pensionare va fi ajustată la fiecare 3 ani, conform adevărul.ro. „Începând cu data finalizării […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea