Ştirea zilei
RUSIA rescrie ISTORIA predată în școli și interzice pasaje „nepotrivite” cu Ucraina din manuale. „Rusia nu a invadat Ucraina”
RUSIA rescrie ISTORIA predată în școli și interzice pasaje „nepotrivite” cu Ucraina din manuale. „Rusia nu a invadat Ucraina”
Planurile Rusiei de a schimba educația au mers mână în mână cu războiul dus în Ucraina. Oficialii rescriu curricula pentru a justifica invazia și au sugerat ca școlile să aibă ceremonii de arborare a drapelului și de cântare a imnului național în fiecare dimineață începând cu noul an școlar din septembrie. O importantă editură care publică manuale școlare rusești se pare că folosește programe de verificare automată a textului pentru a scoate referințele pozitive la adresa Ucrainei.
The Guardian scrie că atunci când Pavel Tkacev a auzit despre lecțiile speciale privind războiul din Ucraina, care au avut loc la liceul fiului său din districtul Primorski a orașului Sankt Petersburg la începutul lunii, el s-a înfuriat.
„I-am sunat și am spus că e ridicol”, a declarat el pentru The Observer. „Suntem părinți și noi suntem cei care ar trebui să le spunem copiilor despre patriotism și «operațiunea specială», nu școlile”.
Predici similare au avut loc și în alte școli din țară, unde se vorbește despre „fasciștii” din Ucraina și se sugerează că Rusia acționează ca „autoapărare”. Tkacev a spus că este furios în special din cauza comparațiilor cu Al Doilea Război Mondial, despre care spune că sunt „de neiertat”.
Oficialii școlari „au ridicat din umeri și au spus că acestea sunt instrucțiunile”, spune el. „M-a dezgustat”.
Potrivit ministrului rus al educației, istoria va deveni o materie obligatorie începând cu clasa I. „Nu vom permite niciodată (să fie scris) că cumva am tratat alte națiuni – națiunile noastre fraterne Ucraina și Belarus – prost”, a spus ministrul Educației Serghei Kravțov, care a anunțat noua inițiativă la deschiderea unei expoziții numită „Nazismul zilnic”. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât memoria istorică să fie prezervată”.
Este un grad clar de oportunism politic în folosirea elevilor pentru diseminarea propagandei. În contextul în care Rusia a declarat o victorie contestată săptămâna trecută în Mariupol, Andrei Turceak, șeful partidului Rusia Unită de la guvernare, a mers direct către o școală din orașul ucrainean.
Aflat acolo, le-a spus elevilor: „Victoria va fi a noastră. Inamicul va fi înfrânt, iar viața pașnică pe acest pământ va veni în sfârșit…vom elibera acest teritoriu și îl vom curăța de demonii fasciști”.
Însă există și o anumită presiune asupra profesorilor, uneori pentru organizarea momentelor de fotografii pro-război cu copiii sau în alte cazuri pentru a-și ascunde sentimentele anti-război în fața elevilor. „Cunosc mulți profesori care și-au ascuns profilurile din online, sunt foarte atenți când vorbesc despre politică la școală”, a spus Maria, profesoară la o școală gimnazială din Voronej.
Liubov Jilțova, profesoară de matematică și politician din Pskov, a fost implicată într-o anchetă a poliției săptămâna trecută pentru că a publicat pe rețelele sociale o imagine în care ține un semn pe care scrie „Nu războiului”.
„Întrega lume s-a întors cu susul în jos pentru mine. Pregătesc evenimente pentru 9 mai (Ziua Victoriei) în fiecare an, scriu un scenariu, fac repetiții…Și acum cum pot vorbi despre asta cu copiii?”, a spus ea pentru Radio Svoboda. „N-am putut sta tăcută, ardeam”.
Unul dintre primii ruși luați în vizor în cadrul unei noi legi ce interzice „falsurile” despre armata rusă a fost o profesoară care acum este amenințată cu 10 ani de închisoare. „Am sperat să ies din propaganda care este hrănită acestei țări. Însă uite unde am ajuns”, a declarat luna aceasta Irina Gen, profesoară de engleză și germană, în vârstă de 55 de ani. Ea a fost denunțată de proprii elevi.
Oficialii din educație au promis că vor face schimbări suplimentare curriculei rusești și vor lansa noi inițiative patriotice clar inspirate de război. Una dintre aceste inițiative, precum drapelul și imnul, par inspirate din acțiuni similare ale aripii drepte din SUA.
Altele sunt specifice războiului dus de Rusia în Ucraina. Kravțov i-a spus lui Putin săptămâna trecută că au început deja dezvoltarea lecțiilor despre „obiectivele operațiunii speciale – pentru a ajuta populația noastră, denazificarea, demilitarizarea Donbasului”.
Scopul este de a lupta contra „rafalei de dezinformări…falsurilor despre Rusia”.
Lecțiile au fost „numite condiționat «Conversații despre subiecte importante»”.
„Iar de la 1 septembrie, pe lângă acestea, va avea loc ridicarea drapelului național la începutul săptămânii școlare, intonarea imnului național”, a spus acesta.
Manualele făcute pentru lecțiile speciale din acest an, care au ajuns în presă, arată că profesorii trebuie să le spună elevilor că Rusia nu a invadat Ucraina, ci exersează „autoapărarea în fața amenințărilor create pentru noi și în fața unei calamități chiar mai mari decât ce se întâmplă astăzi”.
Într-o lecție separată privind „sancțiunile anti-Rusia”, profesorii trebuie să întrebe elevii dacă sancțiunile sunt corecte, dacă chiar vor întări economia rusă și cui vor face rău (tuturor).
„Profesorul, alături de elevi, concluzionează că politica economică din ultimii ani a fost făcută pentru a crește protecția producătorilor autohtoni, asigurarea sustenabilității acesteia în fața crizelor externe”, arată documentele.
Manualele, sau așa cum sunt denumite – metodiciki încă nu sunt obligatorii, precizează Denis Lanșcikov, profesor de istorie la o școală privată din Moscova. Însă mulți profesori și administratori de la școlile de stat par să le fi acceptat de bunăvoie, fie pentru că sprijină războiul ori pentru că au crezut că „fratele cel mare veghează”.
„Îmi pare că încă nu este o încercare de sus în jos pentru a face școlile totalitare”, spune el. „Însă apoi fiecare persoană…crează de una singură acest totalitarism”.
Chiar și elevii din școala primară se confruntă cu un anumit nivel de îndoctrinare. „În toate școlile țin aceste evenimente speciale dedicate subiectului că Rusia se luptă cu fasciștii”, spune Marina Litvinovici, un politician de opoziție din Moscova. În clasa a IV-a a fiului ei, copiii au primit o „versiune ușoară”. „Încă nu înțeleg. Așa că au trecut prin (al doilea război mondial) blocada Leningradului – iar în timpul lecției aceștia au spus că «uite, așa continuă Rusia să lupte împotriva fascismului»”.
„Copiii sunt destul de cooperanți”, a spus femeia despre fiul ei. Ea a comparat situația cu îndoctrinarea prin care a trecut ca elevă în ultima perioadă a erei Sovietice: „Când a căzut Uniunea Sovietică, toată îndoctrinarea a dispărut…așa că nu sunt extrem de îngrijorată, va dispărea când vor întâlni realitatea. Este rău dar nu o catastrofă”.
sursa: hotnews.ro
Ştirea zilei
FOTO| Tudor Furdui Iancu a spus „Da”! Fiul celebrului interpret albaiulian Nicolae Furdui Iancu s-a căsătorit civil cu aleasa inimii sale
FOTO| Tudor Furdui Iancu a spus „Da”! Fiul celebrului interpret albaiulian Nicolae Furdui Iancu s-a căsătorit civil cu aleasa inimii sale
Tudor, fiul celebrului interpret de muzică populară Nicolae Furduiu Iancu, a făcut pasul cel mare, alături de aleasa inimii sale.
Tudor Furdui Iancu s-a căsătorit, după aproape doi ani de relație, cu aleasa inimii sale. Aceștia s-au căsătorit civil, iar nunta urmează să aibă și ea loc. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns, alături de familie și apropiați.
„Este un moment unic in viata noastra, important si de viitor, sa intemeiezi o familie e un lucru deosebit. Imi doresc sa fie bine, sa fim fericiti si sa avem o viata frumoasa impreuna. Suntem impreuna din septembrie 2021, asa a fost sa fie, acum a venit momentul.
O sa avem si nunta, la vara, in iulie. La cununie a fost doar familia, intr-un grup restrans. La nunta vom fi mai multi, o vom face in Alba, la Catedrala Încoronării, apoi la o sala frumoasa de lângă Alba Iulia”, a delcarat Tudor Furdui Iancu, în exclusivitate pentru starpopular.ro.
Soția lui Tudor este asistent generalist, iar bărbatul se vede alături de ea pentru totdeauna. Cei doi se gândesc să devină părinți.
„Când ai lângă tine persoana potrivită, ți se pare ceva firesc, nu ți se mai pare ieșit din comun, e ca și cum asa trebuie să se întâmple. Nu poți să fii decât fericit, să te simți bine și să-ți dorești să dureze toata viața, să ajungi să-ți trăiești bătrânețile cu persoana iubită”, a mai spus acesta.
Căsnicia părinților săi a fost un model pentru acesta, Tudor susținând că nu a avut nevoie de vreun sfat din partea tatălui, acesta fiindu-i cel mai bun exemplu.
Ştirea zilei
Angajări în armată 2023: Peste 4.000 de locuri de soldat gradat profesionist scoase la concurs până în 16 iunie. CONDIȚII de recrutare
Angajări în armată 2023: Peste 4.000 de locuri de soldat gradat profesionist scoase la concurs până în 16 iunie. CONDIȚII de recrutare
Continuă angajările în armată 2023. Până la 16 iunie, vă puteți înscrie pentru posturile de SOLDAT GRADAT PROFESIONIST, fiind disponibile 4159 de locuri în 34 de județe și în București.
Potrivit MApN, înscrierile NU se fac online, doar la birourile de recrutare-informare.
Selecția candidaților se va desfășura în perioada 22 mai – 23 iunie 2023.
Examinarea medicală va avea loc în perioada 06 iunie – 30 iunie 2023.
Termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 21 iulie 2023.
Se poate opta pentru orice post, indiferent de județul de domiciliu, dar înscrierea se face numai în judeţul în care candidatul domiciliază (viza de flotant nu se ia în considerare).
Lista locurilor:
Alba – 22
Arad – 136
Bacău – 83
Bihor – 5
Bistrița-Năsăud – 322
Botoșani – 10
Brașov – 60
Brăila – 77
București – 756
Buzău – 207
Călărași – 11
Cluj – 138
Constanța – 607
Covasna – 37
Dâmbovița – 10
Dolj – 230
Galați – 125
Giurgiu – 26
Gorj – 1
Harghita – 28
Hunedoara – 11
Ialomița – 20
Iași – 21
Ilfov – 172
Maramureș – 15
Mureș – 56
Neamț – 18
Olt – 59
Prahova – 54
Satu Mare – 8
Sibiu – 183
Timiș – 56
Tulcea – 235
Vaslui – 43
Vrancea – 317
Cei interesați trebuie să se adreseze pentru mai multe informaţii şi înscriere la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul.
Adresele şi numerele de telefon ale birourilor informare-recrutare
1 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN ALBA Localitatea Alba Iulia, Str. Regina Maria nr. 6, Alba 0258811989 [email protected]
2 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN ARAD Localitatea Arad, Str. Lucian Blaga nr. 4-6, Arad 0257281693 [email protected]
3 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN ARGEȘ Localitatea Pitești, Str. Craiovei, nr. 150, Argeș 0248251119 [email protected]
4 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BACĂU Localitatea Bacău, Str. Energiei, nr. 1, Bacău 0234512913 [email protected]
5 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BIHOR Localitatea Oradea, Str. Dunărea nr. 2, Bihor 0259411929 [email protected]
6 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD Localitatea Bistrița, Str. Republicii nr. 3 – 5, Bistrița-Năsăud 0263 211 271 [email protected]
7 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BOTOȘANI Localitatea Botoșani, Str. Sucevei, nr. 2, Botoșani 0231512495 [email protected]
8 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BRĂILA Localitatea Brăila, Str. Buzăului Nr.5, Brăila 0239684701 [email protected]
9 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BRAȘOV Localitatea Brașov, Str. Lungă nr. 231, Brașov 0268510466 [email protected]
10 CENTRUL MILITAR SECTOR 1 Localitatea București, Str. Căderea Bastiliei, nr. 13, București – Sectorul 1 0213191058 [email protected]
11 CENTRUL MILITAR SECTOR 2 Localitatea București, Str. Thomas Masaryk, nr. 22, București – Sectorul 2 0212113813 [email protected]
12 CENTRUL MILITAR SECTOR 3 Localitatea București, Bld. Nicolae Grigorescu, nr. 12, București – Sectorul 3 0213242309 [email protected]
13 CENTRUL MILITAR ZONAL BUCUREȘTI (S4) Localitatea București, Str. 11 Iunie, nr. 2, Sector 4, București – Sectorul 4 0213367820 [email protected]
14 CENTRUL MILITAR SECTOR 5 Localitatea București, Șos. Panduri, nr. 24, București – Sectorul 5 0214116296 [email protected]
15 CENTRUL MILITAR SECTOR 6 Localitatea București, Str. Pompiliu Eliade, nr. 4 bis, București – Sectorul 6 0213151744 [email protected]
16 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN BUZĂU Localitatea Buzău, Str. Unirii, nr. 140, Buzău 0238720620 [email protected]
17 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI Localitatea Călărași, Str. Mușețelului nr. 10, Bl. J 24 , Călărași 0242331569 [email protected]
18 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN Localitatea Reșița, Str. Sportului, nr.4, Caraș-Severin 0255214824 [email protected]
19 CENTRUL MILITAR ZONAL CLUJ Localitatea Cluj Napoca, Str. Calea Dorobanților nr. 8-10, Cluj 0264433067 [email protected]
20 CENTRUL MILITAR ZONAL CONSTANȚA Localitatea Constanța, Str. Mircea cel Bătrân, nr.106, Constanța 0241484399 [email protected]
21 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN COVASNA Localitatea Sf. Gheorghe, Str. Kos Karoly, nr. 3, Covasna 0267311209 [email protected]
22 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA Localitatea Tîrgoviște, Str. Ion Heliade Rădulescu, nr. 16, Dâmbovița 0744653234; 0245211463 [email protected]
23 CENTRUL MILITAR ZONAL DOLJ Localitatea Craiova, Str. General Dragalina, nr. 60 A, Dolj 0251534404 [email protected]
24 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN GALAȚI Localitatea Galați, Str. Cerealelor, nr. 2, Galați 0236497031 [email protected]
25 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN GIURGIU Localitatea Giurgiu, Bld. Mihai Viteazul, nr. 4, Giurgiu 0246213095 recrut[email protected]
26 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN GORJ Localitatea Târgu Jiu, Str. Republicii, nr. 13, Gorj 0253215563 [email protected]
27 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN HARGHITA Localitatea Miercurea Ciuc, Str. Piața Cetății, nr. 1, Harghita 0266371520 [email protected]
28 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN HUNEDOARA Localitatea Deva, Str. Piața Unirii, nr. 6, Hunedoara 0254211304 [email protected]
29 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN IALOMIȚA Localitatea Slobozia, Str. Lacului, nr.6, Ialomița 0243235286 [email protected]
30 CENTRUL MILITAR ZONAL IAȘI Localitatea Iași, Str. Arh.G.M. Cantacuzino, nr. 20, Iași 0232264491 [email protected]
31 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN ILFOV Localitatea București, B-dul. Iuliu Maniu, nr. 13, Ilfov 0214113141 [email protected]
32 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN MARAMUREȘ Localitatea Baia Mare, Str. Turnului nr.1, Maramureș 0262211088 [email protected]
33 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN MEHEDINȚI Localitatea Drobeta Turnu Severin, Bld. Carol I nr.25., Mehedinți 0352422209 [email protected]
34 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN MUREȘ Localitatea Târgu Mureș, Mihai Eminescu, nr. 29, Mureș 0265250642 [email protected]
35 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN NEAMȚ Localitatea Piatra Neamț, Str. Durăului, nr. 9, Neamț 0233213473 [email protected]
36 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN OLT Localitatea Slatina, Str. Drăgănești, nr. 29, Olt 0249431255 [email protected]
37 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN PRAHOVA Localitatea Ploiești, Str. Vestului, nr. 14-16, Prahova 0244525938 [email protected]
38 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN SĂLAJ Localitatea Zalău, Str. Lt.col. Pretorian nr. 100, Sălaj 0260612077 [email protected]
39 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN SATU MARE Localitatea Satu Mare, Str. Petöfi Sándor, nr. 47, Satu Mare 0261717123 [email protected]
40 CENTRUL MILITAR ZONAL SIBIU Localitatea Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 26, Sibiu 0269244712 [email protected]
41 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN SUCEAVA Localitatea Suceava, Str. Alexandru cel Bun, nr. 45, Suceava 0230520986 [email protected]
42 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN TELEORMAN Localitatea Alexandria, Str. Constantin Brâncoveanu, nr. 45, Teleorman 0247311115 [email protected]
43 CENTRUL MILITAR ZONAL TIMIȘ Localitatea Timișoara, Piata Libertatii nr. 7, Timiș 0256293757 [email protected]
44 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN TULCEA Localitatea Tulcea, Str. Libertății, nr. 82 B, Tulcea 0240531576 [email protected]
45 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN VÂLCEA Localitatea Râmnicu Vâlcea, Str. Mr. Vasile Popescu, nr. 8, Vâlcea 0250733985 [email protected]
46 CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN VASLUI Localitatea Vaslui, Str. Decebal, nr. 16, Vaslui 0235315309 [email protected]
47 CENTRUL MILITAR ZONAL VRANCEA Localitatea Focșani, Str. Cezar Bolliac, nr. 5-7, Vrancea 0237216227 [email protected]
Lista completă a condiţiilor şi criteriilor generale de recrutare
-să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
-să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
-să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
-să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
-să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
-să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
-să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
-să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
-să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru -specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.
Sursa: recrutaremapn.ro
Foto: MApn
Ştirea zilei
Bărbat din Alba lovit cu pumnii și picioarele de două ori, în doi ani, de aceeași indivizi: Ce s-a întâmplat cu agresorii
Bărbat din Alba lovit cu pumnii și picioarele de două ori, în doi ani, de aceeași indivizi: Ce s-a întâmplat cu agresorii
Doi tineri din Alba au fost trimiși în judecată de magistrații Judecătoriei Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe.
La data de 31 mai, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară la Judecătoria Alba Iulia, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că:
– în data de 24.12.2022, în jurul orei 23:30 inculpatul, în timp ce se afla împreună cu inculpatul în zona stației STP, a lovit cu pumnii și picioarele pe persoana vătămată, aceasta suferind leziuni traumatice a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 14-15 zile îngrijiri medicale;
– în data de 13.02.2019 inculpatul, în timp ce se afla împreună cu inculpatul în zona stației STP, a lovit cu pumnii și picioarele pe persoana vătămată, aceasta suferind leziuni traumatice a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 14-15 zile îngrijiri medicale.
Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 24 de ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Actualitateacum 20 de ore
Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS
-
Actualitateacum 23 de ore
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
-
Curier Județeanacum 17 ore
Doi bărbați din Alba, prinși de jandarmi când încercau să folosească plătească o comandă de mâncare cu un card pierdut