Rămâi conectat

Ştirea zilei

RUSIA rescrie ISTORIA predată în școli și interzice pasaje „nepotrivite” cu Ucraina din manuale. „Rusia nu a invadat Ucraina”

Publicat

în

RUSIA rescrie ISTORIA predată în școli și interzice pasaje „nepotrivite” cu Ucraina din manuale. „Rusia nu a invadat Ucraina”

Planurile Rusiei de a schimba educația au mers mână în mână cu războiul dus în Ucraina. Oficialii rescriu curricula pentru a justifica invazia și au sugerat ca școlile să aibă ceremonii de arborare a drapelului și de cântare a imnului național în fiecare dimineață începând cu noul an școlar din septembrie. O importantă editură care publică manuale școlare rusești se pare că folosește programe de verificare automată a textului pentru a scoate referințele pozitive la adresa Ucrainei.

The Guardian scrie că atunci când Pavel Tkacev a auzit despre lecțiile speciale privind războiul din Ucraina, care au avut loc la liceul fiului său din districtul Primorski a orașului Sankt Petersburg la începutul lunii, el s-a înfuriat.

Elit - Gustul Desăvârșit

„I-am sunat și am spus că e ridicol”, a declarat el pentru The Observer. „Suntem părinți și noi suntem cei care ar trebui să le spunem copiilor despre patriotism și «operațiunea specială», nu școlile”.

Predici similare au avut loc și în alte școli din țară, unde se vorbește despre „fasciștii” din Ucraina și se sugerează că Rusia acționează ca „autoapărare”. Tkacev a spus că este furios în special din cauza comparațiilor cu Al Doilea Război Mondial, despre care spune că sunt „de neiertat”.

Oficialii școlari „au ridicat din umeri și au spus că acestea sunt instrucțiunile”, spune el. „M-a dezgustat”.

Potrivit ministrului rus al educației, istoria va deveni o materie obligatorie începând cu clasa I. „Nu vom permite niciodată (să fie scris) că cumva am tratat alte națiuni – națiunile noastre fraterne Ucraina și Belarus – prost”, a spus ministrul Educației Serghei Kravțov, care a anunțat noua inițiativă la deschiderea unei expoziții numită „Nazismul zilnic”. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât memoria istorică să fie prezervată”.

Este un grad clar de oportunism politic în folosirea elevilor pentru diseminarea propagandei. În contextul în care Rusia a declarat o victorie contestată săptămâna trecută în Mariupol, Andrei Turceak, șeful partidului Rusia Unită de la guvernare, a mers direct către o școală din orașul ucrainean.

Aflat acolo, le-a spus elevilor: „Victoria va fi a noastră. Inamicul va fi înfrânt, iar viața pașnică pe acest pământ va veni în sfârșit…vom elibera acest teritoriu și îl vom curăța de demonii fasciști”.

Însă există și o anumită presiune asupra profesorilor, uneori pentru organizarea momentelor de fotografii pro-război cu copiii sau în alte cazuri pentru a-și ascunde sentimentele anti-război în fața elevilor. „Cunosc mulți profesori care și-au ascuns profilurile din online, sunt foarte atenți când vorbesc despre politică la școală”, a spus Maria, profesoară la o școală gimnazială din Voronej.

Liubov Jilțova, profesoară de matematică și politician din Pskov, a fost implicată într-o anchetă a poliției săptămâna trecută pentru că a publicat pe rețelele sociale o imagine în care ține un semn pe care scrie „Nu războiului”.

„Întrega lume s-a întors cu susul în jos pentru mine. Pregătesc evenimente pentru 9 mai (Ziua Victoriei) în fiecare an, scriu un scenariu, fac repetiții…Și acum cum pot vorbi despre asta cu copiii?”, a spus ea pentru Radio Svoboda. „N-am putut sta tăcută, ardeam”.

Unul dintre primii ruși luați în vizor în cadrul unei noi legi ce interzice „falsurile” despre armata rusă a fost o profesoară care acum este amenințată cu 10 ani de închisoare. „Am sperat să ies din propaganda care este hrănită acestei țări. Însă uite unde am ajuns”, a declarat luna aceasta Irina Gen, profesoară de engleză și germană, în vârstă de 55 de ani. Ea a fost denunțată de proprii elevi.

Oficialii din educație au promis că vor face schimbări suplimentare curriculei rusești și vor lansa noi inițiative patriotice clar inspirate de război. Una dintre aceste inițiative, precum drapelul și imnul, par inspirate din acțiuni similare ale aripii drepte din SUA.

Altele sunt specifice războiului dus de Rusia în Ucraina. Kravțov i-a spus lui Putin săptămâna trecută că au început deja dezvoltarea lecțiilor despre „obiectivele operațiunii speciale – pentru a ajuta populația noastră, denazificarea, demilitarizarea Donbasului”.

Scopul este de a lupta contra „rafalei de dezinformări…falsurilor despre Rusia”.

Lecțiile au fost „numite condiționat «Conversații despre subiecte importante»”.

„Iar de la 1 septembrie, pe lângă acestea, va avea loc ridicarea drapelului național la începutul săptămânii școlare, intonarea imnului național”, a spus acesta.

Manualele făcute pentru lecțiile speciale din acest an, care au ajuns în presă, arată că profesorii trebuie să le spună elevilor că Rusia nu a invadat Ucraina, ci exersează „autoapărarea în fața amenințărilor create pentru noi și în fața unei calamități chiar mai mari decât ce se întâmplă astăzi”.

Într-o lecție separată privind „sancțiunile anti-Rusia”, profesorii trebuie să întrebe elevii dacă sancțiunile sunt corecte, dacă chiar vor întări economia rusă și cui vor face rău (tuturor).

„Profesorul, alături de elevi, concluzionează că politica economică din ultimii ani a fost făcută pentru a crește protecția producătorilor autohtoni, asigurarea sustenabilității acesteia în fața crizelor externe”, arată documentele.

Manualele, sau așa cum sunt denumite – metodiciki încă nu sunt obligatorii, precizează Denis Lanșcikov, profesor de istorie la o școală privată din Moscova. Însă mulți profesori și administratori de la școlile de stat par să le fi acceptat de bunăvoie, fie pentru că sprijină războiul ori pentru că au crezut că „fratele cel mare veghează”.

„Îmi pare că încă nu este o încercare de sus în jos pentru a face școlile totalitare”, spune el. „Însă apoi fiecare persoană…crează de una singură acest totalitarism”.

Chiar și elevii din școala primară se confruntă cu un anumit nivel de îndoctrinare. „În toate școlile țin aceste evenimente speciale dedicate subiectului că Rusia se luptă cu fasciștii”, spune Marina Litvinovici, un politician de opoziție din Moscova. În clasa a IV-a a fiului ei, copiii au primit o „versiune ușoară”. „Încă nu înțeleg. Așa că au trecut prin (al doilea război mondial) blocada Leningradului – iar în timpul lecției aceștia au spus că «uite, așa continuă Rusia să lupte împotriva fascismului»”.

„Copiii sunt destul de cooperanți”, a spus femeia despre fiul ei. Ea a comparat situația cu îndoctrinarea prin care a trecut ca elevă în ultima perioadă a erei Sovietice: „Când a căzut Uniunea Sovietică, toată îndoctrinarea a dispărut…așa că nu sunt extrem de îngrijorată, va dispărea când vor întâlni realitatea. Este rău dar nu o catastrofă”.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare