Roşienii au dreptul să-şi spună cuvântul pe tema dezvoltării localităţii în care trăiesc!
Asociaţiile “ProRosia Montană”, Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană şi Centrul de Resurse pentru Tineret CERT Apuseni, alături de Sindicatul Viitorul Mineritului au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor – Cristina Paşca Palmer şi ministrului Culturii – Vlad Alexandrescu, în care îşi manifestă nemulţumirea cu privire la întâlnirea programată la Bucureşti:
“Roşienii consideră nelegitim şi jignitor modul în care s-a organizat aşa-numitul “task force” Roşia Montană! Am citit minuta întâlnirii din data de 16 februarie, făcută publică pe site-ul ministerelor. Lăsând la o parte faptul că aceasta conţine erori în redarea discuţiilor care au avut loc, motiv pentru care vă sugerăm achiziţionarea unui reportofon şi utilizarea lui în viitoarele întâlniri, citirea minutei ne-a reamintit încă o dată cât de “transparent şi echilibrat” a început demersul dumneavoastră. Aţi invitat acolo toate organizaţiile angajate de ani de zile în contestarea mineritului şi aţi ignorat cu bună ştiinţă comunitatea locală, ignorându-i voinţa! Cum să discuţi viitorul Roşiei Montane şi al roşienilor în absenţa lor? Sau vă însuşiţi din start ideea meşteşugit susţinută de o distinsă doamnă arhitect, preşedinte de organizaţie, care ne spunea în întâlnire că “ştim cu toţii cât de greu se mişcă comunităţile, iar oamenii nu înţeleg oportunităţile”, cu alte cuvinte “ştim cu toţii că roşienii sunt proşti şi habar n-au ce-i bine pentru ei”?… Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie: să zicem că tocmai aţi lansat un “task force” pentru dezvoltarea Bucureştiului! Iar lansarea şi lucrările se ţin la Cluj, cu oameni de la Cluj, Baia Mare, Arad etc. şi cu doi bucureşteni admişi, după ce s-au făcut luntre şi punte să fie şi ei primiţi! Ce ziceţi, ar funcţiona abordarea? Noi credem că nu!”, au amintit cei care au fost purtaţi de la un minister la altul, rugându-se să fie şi ei primiţi la întâlnirea pe tema viitorului Roşiei Montane.
Ei au adăugat că “era suficient un minim raţionament de democraţie, care se învaţă la nivelul gimnaziului, ca să alcătuiţi un “task force” Roşia Montană pe principii corecte de reprezentativitate! Oare nu ştiaţi că Roşia Montană are reprezentanţi aleşi (consiliu local, primar), are asociaţii de creşterea animalelor, are reprezentanţi ai minerilor, are profesori, preoţi, doctori şi mediu economic? Toţi aceştia sunt, în baza oricărei teorii de stakeholder mapping (iertaţi-ne englezismele, dar este termenul care merge cel mai bine cu “task force”), părţi interesate în dezvoltarea Roşiei Montane! Cum i-aţi implicat pe aceştia în demersul dumneavoastră? Prin telepatie? Cum vă închipuiţi că asociaţiile Europa Nostra, Pro Patrimonio, ARA, Mining Watch, Alburnus Maior şi Pachamama şi alţi prieteni de-ai dumneavoastră pot reprezenta Roşia Montană şi pot să-şi asume “dezvoltarea durabilă” a localităţii? Vă temeţi de roşieni şi de ceea ce-aţi putea afla cunoscându-i şi aflându-le opiniile şi sugestiile privind dezvoltarea localităţii lor? Dacă nu, atunci ar trebui să regândiţi tot demersul acestui “task force” şi să opriţi şarada care se întâmplă acum! Doamna ministru, data viitoare când vă mai plimbaţi cu elicopterul poate-l invitaţi şi pe colegul dumneavoastră de cabinet şi împreună poposiţi puţin, din înaltul cerului, la Roşia Montană!”. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Noutăți pensii | Ajutoare pentru pensionari 2025: Câți români ar putea beneficia de ajutorul one-off, potrivit sumelor prevăzute în buget?
Noutăți pensii | Ajutoare pentru pensionari 2025: Câți români ar putea beneficia de ajutorul one-off, potrivit sumelor prevăzute în buget? Ordonanța-trenuleț, anunțată la începutul anului, exclude orice indexare de pensii pe motivul clasic că nu sunt bani la buget. În final, totuși, premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de pensionarii din România, și […]