Rămâi conectat

Actualitate

Românii vor avea două noi zile libere, pe 6 și 7 ianuarie. Legea, promulgată de președintele Iohannis

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii vor avea două noi zile libere, pe 6 și 7 ianuarie. Legea, promulgată de președintele Iohannis

În cursul zilei de vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie, Botezul Domnului și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Actul normativ prevede că printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează vor fi trecute şi cele din 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza şi 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Legea vizează completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

„Pentru creştinii ortodocşi, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi penticostali, care potrivit aceluiaşi recensământ însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că în această zi cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”, mai spun iniţiatorii în expunerea de motive.

Aceştia afirmă că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania sau Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

„Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că la această dată este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanta religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, se arată în documentul citat de Agerpres.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea