Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Românii pot obține un ajutor nerambursabil de la Stat, de până la 10.000 de euro, pentru deschiderea unei afaceri. Cererile se depun în perioada 16-30 august

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

euroÎntreprinzătorii debutanţi în afaceri vor putea obţine o finanţare nerambursabilă de la Stat, în valoare de până la 10.000 de euro,  în cadrul Programului SRL-Debutant 2016.

Solicitanţii vor putea depune pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale (http://www.aippimm.ro/), într-o aplicaţie online  care va fi deschisă în perioada 16 august 2016 ora 10.00 – 30 august 2016, ora 20.00, potrivit unui anunt recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În 2016, Programul SRL-D va fi implementat împreună cu o instituţie de credit (banca) parteneră.

Direcţia Politici Antreprenoriale susţine că prin cooptarea unei bănci partenere se va facilita accesul microîntreprinderilor la credite garantate de stat – una dintre componentele programului, cealaltă fiind acordarea efectivă de graturi de până la 10.000 de euro.

Ca şi până acum, şi în anul 2016 intensitatea finanţării nerambursabile este de 50%. Aceasta înseamnă că un antreprenor debutant va putea obţine până la circa 10.000 de euro finanţare de la stat, însă omul de afaceri va trebui să pună şi el încă pe atât, din surse proprii, pentru investiţia în afacere.

De asemenea, taxa pe valoare adăugată (TVA) nu este eligibila pentru a fi decontată din program.

Beneficiarii pot, însă, să obţină credit bancar pentru asigurarea cofinanţării de 50%.

„Pentru întocmirea Contractelor de Finanţare, beneficiarii trebuie să prezinte dovezi certe privind capacitatea de cofinanţare a proiectului, respectiv prezentarea de: extras de cont semnat de către ofiţerul bancar (eliberat cu cel mult 3 zile lucrătoare înainte de data depunerii) care să demonstreze că beneficiarul dispune de  suma necesară cofinanţării /contract/ linie de credit, emise de o instituţie financiară bancară din România, şi care vor acoperi cel puţin valoarea finanţării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanţare din cheltuielile eligibile” – se arată în procedura de implementare a Programului SRL-D 2016.

Dovada capacităţii de finanţare/cofinanţare a proiectului va fi prezentată la  sediul Oficiului teritorial pentru IMM-uri (OITIMMC) la momentul semnării contractului de finanţare de către  părţi.

Suma maximă care va fi acordată în acest an va fi de 45.245 lei/ beneficiar.

De asemenea, trebie precizat că antreprenorul va trebui să plătească din banii săi toate investiţiile inlcuse în program, pentru că apoi statul să-i decontee cheltuielile în limita celor circa 10.000 de euro acordaţi.

Practic, pentru a obţine ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro, anreprenorul debutant trebuie să îşi asigure din start un necesar de 20.000 de euro.

În anul 2016, bugetul alocat schemei de ajutor de minims SRL-D este de  22.700.000 lei. Ministerul Economiei estimează că anul acesta va ajuta cu granturi 501 microintreprinderi în Programul SRL-D.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online pe site-ul http://www.aippimm.ro/.

Prin Programul SRL-D se acorda facilităţi pentru microintreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutanta (SRL-D).

Firma beneficiara trebuie să fi fost înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi.

Antreprenorii beneficiari trebuie să fie la prima afacere. Aceasta înseamnă că vor fi excluşi de la finanţare cei care au mai avut firme sau au derulat activitate economică în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), precum şi cei care au sau au avut părţi sociale sau acţiuni la alte companii.

Firma beneficiara trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN Rev 2).

Viitorii oameni de afaceri vor putea înveşti ajutorul nerambursabil de până la 10.000 de euro de la stat într-o serie întreagă de active, cum ar fi:

  • Terenuri pentru realizarea de construcţii/ amenajare efectuate în cadrul proiectului, destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea; achiziţionarea de terenuri fără construcţie/amenajare efectuate în cadrul proiectului nu reprezintă cheltuiala eligibilă în Program; amenajararea pe terenuri  închiriate /concesionate  pentru realizarea activităţilor proiectului reprezintă cheltuiala eligibilă numai pentru realizarea activităţilor sportive, recreative şi distractive;
  • Construcţii pentru desfăşurarea activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea;
  • Mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea,
  • Echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, echipamente IT şi tehnica de calcul,
  • Autoutilitare,
  • Instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de producţie/servicii/comerţ;
    brevete de invenţie,  design industrial, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe şi software, etc.);
  • realizarea unui site (maximum 10.000 lei) – pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli înregistrare domeniu, fără hosting), pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi care trebuie să fie funcţional la data depunerii cererii de eliberare a ajtorului nerambursabil.
  • Materii prime, mărfuri.

Beneficiarii vor fi obligaţi să asigure bunurile achiziţionate prin Program în favoarea OTIMMC, împotriva tuturor riscurilor, pe o perioadă de 4 ani şi să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către administratorul programului.

sursa: hotnews.ro, startupcafe.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa

Bera Larisa

Published

on

Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea