Rămâi conectat

Actualitate

Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru

Publicat

în

Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru. Românii găsesc scuze când vine vorba de plata poliței, care nu depășește 20 de euro/an și așteaptă ca autoritățile să intervină atunci când nu mai au un acoperiș deasupra capului.

În urma calamităților naturale, mulți așteaptă ca autoritățile să-i ajute cu bani pentru a-și reface casele și deși stau în zone cu probleme, oamenii nu își fac asigurări.

Toate primăriile ar trebui să aibă grijă ca cetățenii să fie informați despre asigurările obligatorii. Mai ales că, în cazul unor dezastre, autoritățile locale nu ar face față să asigure despăgubiri pentru toți cei afectați. Legea prevede și amenzi pentru cei fără poliţe: între 100 și 500 de lei, mult mai mult decât ar costa asigurarea.

Electrica Furnizare Discount

În România, locuințele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice trebuie asigurate în fiecare an împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Neasigurarea locuinței poate aduce proprietarului o amendă de ordinul sutelor de lei, iar dacă acesta dorește să obțină o asigurare facultativă, n-o poate face decât după ce a încheiat o poliță de asigurare obligatorie.

Potrivit legii care reglementează aspecte legate de asigurarea locuinței, și anume Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, toți proprietarii de locuințe din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligați să încheie un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru locuința deținută. Persoanele care nu-și asigură locuința riscă amenzi de până la 500 de lei.

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă daunele acesteia apărute în urma dezastrelor naturale, și anume a cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren și inundațiilor, atât ca efect direct, dar și indirect al fenomenelor asigurate.

Documentul ce atestă încheierea unei asigurări a locuinței și în baza căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de PAD.

Locuințele ce pot fi asigurate sunt împărțite, după felul construcției, în două categorii, și anume locuințe de tip A și locuințe de tip B. În funcție de categoria din care face parte locuința, asigurarea ei poate implica costuri mai mici sau mai mari, dar și două valori ale sumei asigurate.

Locuința de tip A este, conform Legii nr. 260/2008, „construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. Prima pentru asigurarea acestui tip de locuință este de 20 de euro, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”. Pentru acest tip de construcție, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.

Polița PAD acoperă doar daunele suferite de locuințe, nu și de anexe, dependințe, dotări și utilități care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici de bunurile din interiorul locuinței.

Polița de asigurare PAD poate fi încheiată direct cu PAID-ul (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – societate de asigurare/reasigurare, rezultată prin asocierea a 12 societăţi de asigurare) sau prin intermediul altor firme de asigurare-reasigurare autorizate să încheie astfel de asigurări.

Vaslui, Mehedinți, Olt și Teleorman sunt județele de la coada clasamentului, unde doar 8% dintre locuințe au polițe de asigurare obligatorie.

Publicitate

Actualitate

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Publicat

în

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze.

El a fost prezent la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns sâmbătă ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID.

„Să ne concentrăm pe a informa corect populația. Eu, cu tot dreptul de libera exprimare, aș tăia microfonul la toți care vin şi dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze, pur şi simplu. Şi i-aş lăsa pe oamenii care se pricep la acest domeniu să explice de ce trebuie să se vaccineze.

Electrica Furnizare Discount

Am trecut printr-o perioadă grea, printr-o perioadă de dezinformări, de toate posibilităţile prin care să convingem oamenii să nu respecte, să nu aibă încredere în ce spun autorităţile”, a declarat Raed Arafat.

În opinia sa, „suntem la momentul în care să facem aşa”, conform Agerpres.

„Măcar două – trei luni, după care putem să continuăm cum vrem, dar în acest moment trebuie oprit microfonul, cel puţin cel oficial, de la televiziuni, de la radiouri.

Facebook şi YouTube o să permită să facă ce vor acolo, dar măcar la dezbateri să ne îndreptăm către a sfătui populaţia corect, pe linie sanitară, cu sfaturile care sunt bazate ştiinţific şi să explicăm de ce este mai bine să te vaccinezi decât să rămâi nevaccinat şi ce poate să se întâmple cu tine şi cu familia dacă rămâi nevaccinat”, a detaliat şeful DSU.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

ISU ALBA: Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață

Publicat

în

ISU ALBA: Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață

Cu ocazia împlinirii a 12 ani de SMURD reprezentanții ISU Alba transmit prin intermediul mediului de socializare:

Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață.

Miile de vieți salvate sunt mărturia curajului, dăruirii și profesionalismului celor care îmbrăca uniforma roșie.

Electrica Furnizare Discount

La mulți ani voluntarilor, pompierilor, asistenților, medicilor și piloților!

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Manifest pentru eradicare și abolirea sclaviei globale, la Alba Iulia. Un grup de tineri atrage atenția asupra gravității fenomenului

Publicat

în

Manifest pentru eradicare și abolirea sclaviei globale, la Alba Iulia. Un grup de tineri atrage atenția asupra gravității fenomenului

Cu ocazia zilei de 16 octombrie ce marchează „Ziua Mondială a Marșului pentru Libertate” un grup de adolescenți din Alba Iulia a manifestat în fața celui mai nou centru comercial pentru a atrage atenția asupra sclaviei moderne și necesitatea abolirii acesteia.

„România este pe locul doi la traficul de persoane și una dintre 130 de femei din lume este traficată!” , atrage atenția una dintre tinerele prezente la manifestație. „Haideți să ne unim și împreună să eradicăm sclavia mondială!” , completează aceasta.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare