Rămâi conectat

Actualitate

Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru. Românii găsesc scuze când vine vorba de plata poliței, care nu depășește 20 de euro/an și așteaptă ca autoritățile să intervină atunci când nu mai au un acoperiș deasupra capului.

În urma calamităților naturale, mulți așteaptă ca autoritățile să-i ajute cu bani pentru a-și reface casele și deși stau în zone cu probleme, oamenii nu își fac asigurări.

Toate primăriile ar trebui să aibă grijă ca cetățenii să fie informați despre asigurările obligatorii. Mai ales că, în cazul unor dezastre, autoritățile locale nu ar face față să asigure despăgubiri pentru toți cei afectați. Legea prevede și amenzi pentru cei fără poliţe: între 100 și 500 de lei, mult mai mult decât ar costa asigurarea.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, locuințele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice trebuie asigurate în fiecare an împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Neasigurarea locuinței poate aduce proprietarului o amendă de ordinul sutelor de lei, iar dacă acesta dorește să obțină o asigurare facultativă, n-o poate face decât după ce a încheiat o poliță de asigurare obligatorie.

Potrivit legii care reglementează aspecte legate de asigurarea locuinței, și anume Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, toți proprietarii de locuințe din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligați să încheie un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru locuința deținută. Persoanele care nu-și asigură locuința riscă amenzi de până la 500 de lei.

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă daunele acesteia apărute în urma dezastrelor naturale, și anume a cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren și inundațiilor, atât ca efect direct, dar și indirect al fenomenelor asigurate.

Documentul ce atestă încheierea unei asigurări a locuinței și în baza căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de PAD.

Locuințele ce pot fi asigurate sunt împărțite, după felul construcției, în două categorii, și anume locuințe de tip A și locuințe de tip B. În funcție de categoria din care face parte locuința, asigurarea ei poate implica costuri mai mici sau mai mari, dar și două valori ale sumei asigurate.

Locuința de tip A este, conform Legii nr. 260/2008, „construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. Prima pentru asigurarea acestui tip de locuință este de 20 de euro, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”. Pentru acest tip de construcție, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.

Polița PAD acoperă doar daunele suferite de locuințe, nu și de anexe, dependințe, dotări și utilități care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici de bunurile din interiorul locuinței.

Polița de asigurare PAD poate fi încheiată direct cu PAID-ul (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – societate de asigurare/reasigurare, rezultată prin asocierea a 12 societăţi de asigurare) sau prin intermediul altor firme de asigurare-reasigurare autorizate să încheie astfel de asigurări.

Vaslui, Mehedinți, Olt și Teleorman sunt județele de la coada clasamentului, unde doar 8% dintre locuințe au polițe de asigurare obligatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control

În ultimii ani, încălzirea globală a devenit o preocupare majoră în rândul oamenilor din întreaga lume, iar impactul pe care acest fenomen îl are asupra sănătății devine tot mai greu de ignorat. Cel mai recent raport al Climate Central atrage atenția asupra faptului că tendințele climatice agravează sezonul alergiilor și riscurile asociate pentru sănătate.

Specialiștii spun că schimbările meteo agravează simptomele

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoanele care suferă de alergii știu deja că urmează o perioadă în care se vor lupta cu diferite simptome. Specialiștii avertizează însă că modificările climatice au făcut ca zilele cu îngheț să fie mai puține, iar sezonul de primăvară să înceapă mai devreme. Astfel, plantele au mai mult timp să înflorească și să elibereze polenul care provoacă alergii. Un studiu recent al Climate Central arată că în unele zone, din 1990 până în 2018, anotimpurile polenului au devenit mai lungi chiar și cu 20 de zile în medie și cu până la 21% mai intense în ceea ce privește concentrațiile de alergen.

În primul rând, temperatura crescută poate determina o creștere a nivelului de polen în aer, ceea ce poate duce la o creștere a alergiilor oculare. În al doilea rând, încălzirea globală poate duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, prin urmare, la o creștere a poluării atmosferice. Aceasta poate agrava simptomele alergiilor oculare, deoarece particulele poluante pot agrava inflamația oculară.

”Alergia oculară este o reacție inflamatorie a ochilor cauzată de iritarea sau alergia la substanțe din mediu, cum ar fi praful, polenul, părul de animale sau parfumurile. Simptomele includ mâncărime, roșeață, lacrimare excesivă și umflarea pleoapelor”, explică Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog.

Tratamentul de rutină presupune în primul rând un control de specialitate, iar după ce medicul a stabilit că este vorba despre o alergie și nu o altă afecțiune, se poate interveni în funcție de starea pacientului cu antiinflamatoare steroidiene și cu substanțe antihistaminice.

Din păcate, alergiile oculare pot fi prevenite doar în măsura în care pacientul reușește să evite sau să reducă expunerea la alergeni cunoscuți. Indiferent că vorbim despre polen, praf sau păr de animale. ”Dacă pacientul știe deja că are o alergie, e bine ca în sezonul cald să fie atent la ce se expune, mai ales dacă este într-un episod acut. Să nu iasă afară când este foarte cald sau să meargă într-un mediu cu expunere la alergeni. Pot fi benefice folosirea pernelor și a lenjeriei de pat anti-alergenice și utilizarea unui purificator de aer pentru a reduce nivelurile de acarieni din praful de casă. Totodată, se recomandă evitarea fumatului și expunerii la fumul de tutun și evitarea utilizării soluțiilor oftalmice care conțin conservanți, care pot agrava simptomele”, recomandă Dr. Dan Stănilă.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022

Potrivit datelor provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea soarelui, cu o recoltă totală de 2,079 milioane de tone de pe un 1,082 milioane hectare.

Cu toate acestea, producţia de seminţe de floarea soarelui a fost mai mică anul trecut cu aproape 27% faţă de 2021, respectiv cu 765.000 de tone, suprafaţa cultivată înregistrând o diminuare cu 42.000 de hectare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Producţia de soia pentru boabe recoltată anul trecut a fost mai mică cu 106.000 tone faţă de 2021, totalizând 242.000 tone, iar cea de rapiţă a fost în scădere cu 152.000 de tone până la 1,223 milioane tone. Suprafaţa cultivată cu soia s-a diminuat cu 6.000 de hectare anul trecut, până la 134.000 de hectare, în timp ce suprafaţa cu rapiţă a crescut cu 21.000 de hectare (467.000 hectare în 2022).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, România s-a situat, în anul 2022, pe locul şase după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.

Potrivit datelor INS, producţia de cartofi obţinută anul trecut a fost de 1,187 milioane tone de pe 75.000 de hectare, recolta fiind în scădere cu 15%, respectiv cu 211.000 tone faţă de 2021, iar suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 9.000 de hectare, respectiv 75.000 de hectare în 2022, transmite AGERPRES


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară

Furtuna Mathis lovește Europa, anunță meteorologii. Statele europene vor tranzita o scurtă perioadă de instabilitate atmosferică începând de vineri, 31 martie. Temperaturile vor scădea considerabil în unele regiuni, iar în altele vor atinge valori peste media normală a începutului lui aprilie.

Furtuna Mathis loveşte Europa

Furtuna Mathis se află încă în proces de formare în Oceanul Atlantic, la momentul redactării acestui articol, potrivit anunțului făcut de specialiștii în meteorologie. Aceștia anunță că, vineri, 31 martie, fenomenul meteorologic va lovi din plin continentul european. Toate statele vor fi afectate – mai mult sau mai puțin – de eveniment.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele teritorii în care furtuna Mathis se va manifesta în forță sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția și nordul Italiei. În regiunile enumerate, vântul va sufla cu putere, rafalele atingând viteze de peste 100 de kilometri pe oră.

Între timp, în Europa, vremea este foarte instabilă. În Peninsula Iberică și sudul Franței, temperaturile ating valori neobișnuită, autoritățile declanșând numeroase alerte de incendii. În Franța au fost raportate nouă stații cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și alte 28 de stații cu 29 de grade Celsius.

Șase stații din Portugalia au înregistrat valori termice de peste 30 de grade Celsius, în timp ce, în Spania, meteorologii au raportat 20 de stații cu recorduri de peste 30 de grade Celsius. Și în România, vremea se va încălzi, pe fondul evenimentelor meteorologice care au loc în Europa.

Ce schimbări vor avea loc în România

„Am putea spune că valul de aer rece deja s-a deplasat către partea de vest a Europei. La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. Încălzirea o vom resimți chiar pe parcursul zilei de astăzi (joi, 30 martie – n.r.).

Temperaturile maxime vor depăși 10 grade în mare parte din țară, ușor mai scăzute de atât doar în depresiuni. Se vor apropia de 14-15 grade în partea de vest și de sud a teritoriului. În zilele următoare va continua să se încălzească, astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade, până spre 18-19 grade, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului.

Cel mai cald va fi, probabil, sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară. Trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp”, a explicat meteorologul Alina Șerban, într-o intervenție televizată la Antena 3.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare