Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru

Românii nu își fac asigurări pentru case. Peste 80% dintre locuințele din România nu au asigurare în caz de dezastru. Românii găsesc scuze când vine vorba de plata poliței, care nu depășește 20 de euro/an și așteaptă ca autoritățile să intervină atunci când nu mai au un acoperiș deasupra capului.

În urma calamităților naturale, mulți așteaptă ca autoritățile să-i ajute cu bani pentru a-și reface casele și deși stau în zone cu probleme, oamenii nu își fac asigurări.

INFORMARE COVID-19

Toate primăriile ar trebui să aibă grijă ca cetățenii să fie informați despre asigurările obligatorii. Mai ales că, în cazul unor dezastre, autoritățile locale nu ar face față să asigure despăgubiri pentru toți cei afectați. Legea prevede și amenzi pentru cei fără poliţe: între 100 și 500 de lei, mult mai mult decât ar costa asigurarea.

În România, locuințele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice trebuie asigurate în fiecare an împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Neasigurarea locuinței poate aduce proprietarului o amendă de ordinul sutelor de lei, iar dacă acesta dorește să obțină o asigurare facultativă, n-o poate face decât după ce a încheiat o poliță de asigurare obligatorie.

Potrivit legii care reglementează aspecte legate de asigurarea locuinței, și anume Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, toți proprietarii de locuințe din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligați să încheie un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru locuința deținută. Persoanele care nu-și asigură locuința riscă amenzi de până la 500 de lei.

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă daunele acesteia apărute în urma dezastrelor naturale, și anume a cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren și inundațiilor, atât ca efect direct, dar și indirect al fenomenelor asigurate.

Documentul ce atestă încheierea unei asigurări a locuinței și în baza căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de PAD.

Locuințele ce pot fi asigurate sunt împărțite, după felul construcției, în două categorii, și anume locuințe de tip A și locuințe de tip B. În funcție de categoria din care face parte locuința, asigurarea ei poate implica costuri mai mici sau mai mari, dar și două valori ale sumei asigurate.

Locuința de tip A este, conform Legii nr. 260/2008, „construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. Prima pentru asigurarea acestui tip de locuință este de 20 de euro, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”. Pentru acest tip de construcție, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.

Polița PAD acoperă doar daunele suferite de locuințe, nu și de anexe, dependințe, dotări și utilități care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici de bunurile din interiorul locuinței.

Polița de asigurare PAD poate fi încheiată direct cu PAID-ul (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – societate de asigurare/reasigurare, rezultată prin asocierea a 12 societăţi de asigurare) sau prin intermediul altor firme de asigurare-reasigurare autorizate să încheie astfel de asigurări.

Vaslui, Mehedinți, Olt și Teleorman sunt județele de la coada clasamentului, unde doar 8% dintre locuințe au polițe de asigurare obligatorie.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

gika kontra 17 mai 2018 at 8:05

statul face totul pentru oameni,totul sa-i poata tapa de banii aia care-i castiga atat de greu.nimic,nicio lege nu-i ptr. om,totul ii facut pentru a-l ingradi.vad ca se pot da amenzi de 500 de lei,ptr ce?n-ai asigurare,in cazul unei daune a locuintei nu primesti nimic de la stat si cu asta gata!de ce sa-ti mai platesc statule 500 si asigurare nu am?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...