Rămâi conectat

Actualitate

Românii, fără locuri de muncă din cauza pandemiei: Rata șomajului a fost de 5,4%, în trimestrul II al anului în curs

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rata șomajului la noi în țară a fost de 5,4%, în trimestrul II al anului în curs, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior, iar rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,2%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale raportat la aceeași perioadă de referință, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Conform statisticii oficiale, în T2 2020, rata de ocupare a populației în vârstă de 20 – 64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste țară națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În acest context, la nivelul perioadelor analizate, populația activă a României era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate și 482,000 erau șomeri. Totodată, rata de ocupare a tinerilor (grupa de vârstă 15 – 24 ani) a fost de 24,4%.

De asemenea, gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați – 73,6% față de 56,4% în cazul femeilor – și la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% în mediul rural).

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% bărbați față de 5,1% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, față de 5,1% în mediul urban).

În același timp, pe grup de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor, cu vârsta între 15 și 24 de ani.

„Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care , deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive etc.) „, precizează INS, citat de Agerpres .

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referință a fost, în trimestrul II 2020, de 841.000 de persoane (9,9% din populația ocupată), de peste patru ori mai mare față de trimestrul 1 2020 și de peste șapte ori mai mare față de trimestrul cumpărător al anului precedent.

Dificultățile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienților sau a început) – a fost indicat drept motiv la absenței de către 58% dintre persoane, iar puțin peste o cincime dintre persoane absente (21,7%) sa aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), în timp ce 0,4% au lipsit pe motiv de boală.

Totodată, 19,9% dintre persoane absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani etc.).

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea