Rămâi conectat

Actualitate

Românii care nu și-au declarat fosele septice la primărie riscă să primească, de astăzi, amenzi uriașe de la Garda de Mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii care nu și-au declarat fosele septice la primărie riscă să primească, de astăzi, amenzi uriașe de la Garda de Mediu

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până ieri, 30 octombrie 2022, să le declare la primărie. Așa prevede o hotărâre de guvern adoptată la finele lunii mai. Totuși, unele primării au acceptat și solicitările depuse astăzi, 31 octombrie 2022, întrucât ziua de 30 octombrie a fost într-o duminică.

Guvernul a mai decis că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

În plus, potrivit TVR, cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează.

Pe de altă parte, de mâine intră în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar b anii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

De altfel, și în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern din luna mai, se arată că “una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cele mai scăzute dintre țările UE.”

Termenul de aplicare a Directivei europene 91/271/EEC era 31 decembrie 2018. Până la acea dată, toate localitățile din România cu peste 2.000 de locuitori ar fi trebuit să aibă gospodăriile branşate la canalizare

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români nu au toaletă în casă, iar România este pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, arată datele publicate de Eurostat în 2020. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

Sursa: economedia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea