Rămâi conectat

Actualitate

Românii care aruncă deșeuri pe spațiul public riscă amenzi de mii de lei: Ce fapte sunt sancționate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru abandonarea deșeurilor pe spațiul public, cetățenii români, persoane fizice sau juridice, riscă amenzi de mii de lei, conform legii. Concret, Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor.

Potrivit acestei legi, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru următoarele fapte, printre altele:

-încălcarea obligației de a colecta separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă;

-încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;

-încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile; sau încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.

Persoanele juridice, în schimb, riscă, potrivit legii, pentru aceleași fapte enumerate mai sus, amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.

Pe lângă acestea, legislația prevede numeroase alte situații care presupun încălcarea prevederilor privind transportul și depozitarea deșeurilor pe spațiul public de către firme, care ar putea fi sancționate cu amendă.
De menționat ar fi faptul că, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere la instanța competentă, în termen de 15 zile de la data comunicării respectivului proces-verbal.

Recent, un cetățean a primit o amendă de 30.000 lei pentru că a vrut să arunce gunoaie ilegal, iar mașina pe care a folosit-o pentru a transporta acele deșeuri i-a fost confiscată, , conform informațiilor furnizate de digi24.ro, citează avocatnet.ro.

„În urma unei autosesizări a Poliției Locale Sector 5, a fost depistată o autoutilitară care transporta deșeuri provenite din construcții [..]. În urma verificărilor efectuate de Poliția Locală alături de comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul comisariatului București, s-a constatat că persoana în cauză nu deținea documente pentru transportul deșeurilor. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat cu suma de 30.000 lei conform legislației în vigoare pentru depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public. Totodată, șoferului i s-a adus la cunoștință că autovehiculul va fi confiscat”, au informat autoritățile locale, citate de digi24.ro.

În ultima perioadă, s-au intensificat acțiunile de depistare și sancționare corespunzătoare a celor care transportă și depozitează ilegal deșeuri.

Există, în acest sens, reglementări suplimentare privind firmele care aruncă deșeuri la întâmplare, precum HG nr. 1.061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României. Potrivit acestui HG, dar și potrivit Legii nr. 211/2011, firmele pot primi amenzi de până la 30.000-40.000 lei dacă abandonează deșeuri pe spațiul public.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea