România va deveni centru de pregătire militară a piloților de vânătoare NATO! Ministrul Apărării Naţionale a semnat scrisoarea de intenție
România va deveni centru de pregătire militară a piloților de vânătoare NATO! Ministrul Apărării Naţionale a semnat scrisoarea de intenție
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat, marţi, în cadrul unei ceremonii, Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România, conform Agerpres.
Evenimentul a avut loc în contextul participării la Reuniunea Informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Toledo, în Spania.
„Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a afirmat ministrul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat de presă al MApN.
În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale, menţionează MApN.
Se vor antrena și piloți ucraineni
Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declaraţiei Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor naţiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în susţinerea pregătirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor F-16.
„Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16 din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
Potrivit MApN, acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă şi sprijinul solid acordat partenerilor noştri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România îşi consolidează rolul de furnizor de securitate, contribuind în mod substanţial la sprijinirea capacităţilor Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate şi securitate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 27 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana