Rămâi conectat

Actualitate

România va cumpăra peste 1.000 de blindate cu aproape 3.7 miliarde de lei: Majoritatea acestora vor fi produse în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România va cumpăra peste 1.000 de blindate cu aproape 3.7 miliarde de lei: Majoritatea acestora vor fi produse în țară

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, România urmează să cumpere peste 1000 de blindate, cu aproape 3,7 miliarde de lei, din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Vehiculele blindate sunt necesare, potrivit proiectului de act normativ, pentru intervenții interne și externe. Spre deosebire de alte achiziții, contractul va avea o importantă componentă de offset, majoritatea blindatelor urmând să fie produse pe teritoriul României.

„Având în vedere evoluțiile în mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare cu Autovehicule tactice blindate de tip ușor performante, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional”, se arată în nota de fundamentare.

1059 de blindate vor fi cumpărate, într-un interval de cinci ani. Vor fi achiziționate următoarele variante de configurație: autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transpot personal), autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare, autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată, autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare CBRN, autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare geniu, autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

Autovehiculele blindate vor intra în dotarea Statului Major al Forțelor Terestre (881 produse), Statului Major al Forțelor Aeriene (22), Statului Major al Forțelor Navale (16), Comandamentului Logistic Întrunit (49), Statului Major al Apărării/ Conducere Strategică (40), Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (51).

„Pentru realizarea capabilităţii ATBTU, constituie interes esenţial de securitate pentru statul român constituirea/consolidarea/realizarea pe teritoriul naţional de capacităţi de fabricaţie, integrare, testare şi mentenanţă in domeniul militar pentru ATBTU, pentru asigurarea securităţii aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză şi război, in vederea fabricării echipamentelor optoelectronice, sistemului de avertizare şi reacţie impotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, carcasei blindată, sistemelor de armament, sistemului de protecţie impotriva incendiilor, şasiului, scaunelor, parbrizelor şi geamurilor blindate, cablajelor electrice, sistemului de comunicaţii şi informatică şi suitei de aplicaţii software de comandă control, a integrării finale şi testării ATBTU, precum şi a realizării mentenanţei de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al ATBTU”, se mai arată în nota de fundamentare întocmită de MApN.

Astfel, unele componente vor fi fabricate în România încă de la început, iar blindatele urmează să fie produse intergral pe teritoriul țării începând cu al 279-lea produs livrat. Blindatele trebuie să fie achiziționate de la un producător dintr-o țară NATO.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea