Rămâi conectat

Actualitate

România va avea o nouă fabrică! Va produce vaccin antigripal, antitetanos și Polidin. Unde va fi construită

Ziarul Unirea

Publicat

în

România va avea o nouă fabrică! Va produce vaccin antigripal, antitetanos și Polidin. Unde va fi construită

Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, va construi în zona Băneasa din Bucureşti un nou centru de cercetare şi producţie în serologie.

Investiţia – estimată la 150 de milioane de euro – are ca scop reluarea producţiei de vaccin gripal, antitetanos şi polidin – trei din cele 21 de seruri pentru care Cantacuzino a deţinut licenţa.

Inspectorul Pro a filmat pregătirile şi vă arată cum a fost posibil ca statul român să pună pe butuci, în doar 10 ani, o istorie de 100 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Cantacuzino va avea o nouă fabrică. Clădirea va fi construită pe terenul Armatei. Acolo vor fi produse 2 vaccinuri: antitetanosul şi gripalul. Dar şi Polidinul, un ser pentru imunitate, inventat de România în 1966. Miza rămâne însă vaccinul gripal. Armata vrea să înceapă producţia în 2025. În clădirile vechi nu se mai poate face nimic.

Construcţia fabricii din Băneasa va începe până la sfârşitul anului. Investiţia se ridică la 150 de milioane de euro. Iar banii vor fi plătiţi de MApN.

Florin Oancea, comandantul Institutlui Cantacuzino: „Da, ştiu, România şi-a pierdut răbdarea. Oamenii vor acum! Ar trebui să inteleaaga că acum nu se poate!”

Odată ce va fi pornită producţia de vaccin gripal, România va economisi câte 10 milioane de euro în fiecare an, pentru că atât ne costă vaccinarea preventivă. Acum, la Băneasa, se fac doar studii clinice şi se verifică toxicitatea produselor pe animale de laborator.

Într-o formă avansată de cercetare este însă polidinul care va fi din nou pe piaţa românească, sub trei forme: injectabil, jeleu şi spray.

Primul ser care ar putea să iasă totuşi pe piaţa este antitetanosul. Acum îl cumpărăm de la bulgari. Pentru început au fost aduse la Bucureşti, de la sediul din Iaşi, 1.600 de variante ale tulpinii care datează din 1970.

Pentru toate acestea, este nevoie însă şi de un partener privat, un producător puternic, care să vină cu liniile de fabricaţie în masă. Altfel, Institutul nu va putea să asigure decât producţia strategică, adică minimum necesar pentru populaţie.

Sediile actuale ale institutului au ajuns nişte ruine.

Clădirea cu 7 etaje şi cu risc sesimic nu a mai putut fi folosită de aproape 20 de ani. Pentru ca aici să se poată desfăşura din nou activitatea de cerectare este musai să fie consolidata. Acest proces va începe la anul şi va dura doi ani. Într o astfel de situaţie sunt alte zece clădiri care au nevoie urgentă să fie refăcute.

Toate încercările guvernelor de a resuscita activitatea la Cantacuzino au eşuat. Ministerele Sănătăţii şi Cercetării s-au dovedit neputincioase, iar Armata şi-a pus mâinile în cap atunci când institutul a intrat în subordinea ei.

Gen. Florin Oancea, comandantul inst. Cantacuzino: ”Imaginează-ţi tu cum găseam eu pe aici fel de fel de scule! Uite aşa! Asta e o hotă! O hotă nou-nouţă! Ea d-aia a rămas aici, fiindcă nu a încăput în laborator!”

Reporter: „Asta e cumpărată de pe vremea de când era la mininisterul sănătăţii?”

Gen. Florin Oancea, comandantul inst. Cantacuzino: „Da! Au fost foarte multe! Bani daţi de pomană! Gândiţi-vă că unele nu au fost în evidenţă contabilă. Nu a existat aşa ceva.

Reporter: ”Păi şi cum au fost cumpărate?”

Gen. Florin Oancea, comandantul inst. Cantacuzino: „Cumpără fiecare cum voia!”

Decăderea institutului a început în 2009. Cantacuzino a pierdut, rând pe rând, toate autorizaţiile de punere pe piaţă pentru cele 21 de produse ale sale, pentru că nu mai îndeplineau standardele europene de fabricaţie.

Marea pierdere este vaccinul antituberculoza, pe scurt BCG-ul, pe care l-am fabricat până în 2009. România a fost a doua ţară din lume, alături de Franţa, care a avut acest ser împotriva tuberculozei.

Viorel Alexandru, fost manager al Institutului Cantacuzino: „România are şi acum număr de cazuri, mortalitatea şi morbiditate prima în Europa. Este o ruşine! A rămas un vaccin pe care l-am pierdut. Culmea ca bulgarii aveau tulpină de la noi şi făceau vaccin BCG.”

Ultimul retras a fost vaccinul gripal, în 2013. Activitatea s-a interupt brusc după celebrul scandal al bacteriilor toxice, descoperite pe linia de producţie.

Nouă angajaţi de la Cantacuzino şi managerul Graţiela Drăghici, cunoscută pentru celebra replică – „Eu sunt femeia motostivuitor”, au fost suspectaţi de negliență în serviciu.

Dosarele penale privind vaccinul toxic au trecut însă, rând pe rând, de Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul Tribunalului Bucureşti. După patru ani de cercetări, cazul a fost clasat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea