România, una dintre țările europene cu cei mai buni informaticieni, nu are soft de identificare a infractorilor
Avem unii dintre cei mai buni şi mai numeroşi programatori IT din lume, dar ne lipseşte un sistem de identificare facială cu ajutorul căruia să putem identifica infractorii. Astfel, prinderea răufăcătorilor se face cu ajutorul vigilenţei cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul femeii care a fost arestată preventiv după ce a împins o tânără în faţa metroului, precum şi în cazul poliţistului care a molestat doi copii într-un lift din cartierul Drumul Taberei.
Poliţia Română a avut o tentativă să cumpere un soft de identificare facială în septembrie 2016, atunci când s-a organizat o licitaţie publică. IGPR-ul a pus la bătaie aproape un milion de euro ca acest sistem să fie creat în 45 de zile după atribuirea contractului.
Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Este vorba de un soft destul de complicat care trebuie să facă legătura cu toate celelalte softuri pe care le are poliţia Română şi mai mult decât atâta şi cu softurile pe care le deţin partenerii externi. Lor le trebuie nişte echipamente care să preia datele astea în diferite formate, că pozele de buletin sunt făcute într-un anumit fel, camera din trafic îmi dă poza în altfel, mai bună, mai proaspată. Trebuie să am aceste aparate care să primească informaţii de peste tot, să îi facă un soft, să analizeze şi să îmi dea mie un rezultat. Şi el să permită o conectivitate cu diferite sisteme de date.”
La mai puţin de o lună de la publicarea anunţului, una din cele 7 firme care s-au înscris la licitaţie a depus o contestaţie în care a cerut, printre altele, modificarea caietului de sarcini.
Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Caietul de sarcini pe care l-am citit este destul de lacunic, foloseşte termeni generici, o licitaţie importantă trebuie să dai multe caracteristici foarte clare, foarte concise ca operatorii să ştie cum să se ghideze şi ce anume trebuie să facă.”
În cele din urmă, firma şi-a retras contestaţia, iar Poliţia Română a anulat licitaţia şi nu a mai reluat-o până în prezent. IGPR nu a răspuns solicitării Digi 24 în privinţa motivelor deciziei de a nu relua licitaţia de achiziţie a unui soft de identificare facială. Până când România va avea un astfel de sistem de identificare a răufăcătorilor, recunoaşterea lor se va face ca şi până acum – cu ajutorul cetăţenilor.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Cu 193 de km/h pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Ce sancțiune a primit șoferul vitezoman
Cu 193 de km/h pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Ce sancțiune a primit șoferul vitezoman În cursul acestei săptămâni, polițiștii Biroului Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva desfășoară ample acțiuni în scopul conștientizării conducătorilor auto cu privire la necesitatea abordării unei conduite preventive. La data de 20 mai 2025, între orele 09.00 – 15.00, acțiunile […]
VIDEO | Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan: Deschiderea în curând a drumului, improbabilă
Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan: Deschiderea în curând a drumului, improbabilă Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan, condiții în care deschiderea în curând a drumului este improbabilă. Citește și: Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza: Nicio zi de caniculă în primele două […]
21 mai 2025 | Leul continuă să se aprecieze. Cursul euro a scăzut, la fel și dolarul și lira sterlină
21 mai 2025 | Leul continuă să se aprecieze. Cursul euro a scăzut, la fel și dolarul și lira sterlină Cursul valutar de referință a fost anunțat de BNR pentru ziua de miercuri, 21 mai 2025. După o perioadă în care leul s-a depreciat în raport cu moneda europeană, cursul euro a scăzut, la fel […]