20 octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei. Ce este și cum poate fi prevenită

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

20 octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei. Ce este și cum poate fi prevenită

În data de 20 octombrie este marcată anual Ziua Mondială a Osteoporozei, zi care are rolul de a spori gradul de conștientizare, la nivel global, a necesității de a preveni, depista și trata osteoporoza.

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată în 1995 de către Societatea Națională de Osteoporoză din Marea Britanie și Comisia Europeană și organizată ulterior de către Fundația Internațională a Osteoporozei.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Sărbătoarea antrenează activități dedicate sănătății osoase în peste 90 de țări din întreaga lume.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Tema campaniei, „Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!” – este un apel pentru a lua toate măsurile necesare creșterii rezistenței osoase. Un lucru esențial este adoptarea unui regim alimentar adecvat, bogat în nutrienți, calciu, vitamina D, proteine, pentru menținerea sănătății osoase.

Osteoporoza este o afecțiune scheletică în care densitatea osoasă scade, iar oasele devin poroase și fragile, ducând la un risc ridicat de fracturi.
Una din trei femei și unul din cinci bărbați, cu vârsta de peste 50 de ani își vor fractura un os din cauza osteoporozei, la un moment dat.
Cel mai adesea, fracturile se produc la nivelul șoldului, mâinilor și al coloanei vertebrale.

Subțierea oaselor este firească, după vârsta de 25 de ani, însă instalarea osteoporozei poate fi prevenită, adoptând o dietă bogată în calciu și vitamina D, expunându-ne regulat la soare, efectuând regulat exerciții fizice, mâncând sănătos și păstrând o greutate corporală normală.

Pentru că osteoporoza este o afecțiune „silențioasă”, adesea lipsită de simptome, e esențial ca mai ales în condițiile existenței unor factori de risc, să fie efectuate, dupa 50 de ani, teste periodice de măsurare a densității osoase.

Sursa: romedic.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419