România, una dintre țările europene cu cei mai buni informaticieni, nu are soft de identificare a infractorilor

Avem unii dintre cei mai buni şi mai numeroşi programatori IT din lume, dar ne lipseşte un sistem de identificare facială cu ajutorul căruia să putem identifica infractorii. Astfel, prinderea răufăcătorilor se face cu ajutorul vigilenţei cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul femeii care a fost arestată preventiv după ce a împins o tânără în faţa metroului, precum şi în cazul poliţistului care a molestat doi copii într-un lift din cartierul Drumul Taberei.

Poliţia Română a avut o tentativă să cumpere un soft de identificare facială în septembrie 2016, atunci când s-a organizat o licitaţie publică. IGPR-ul a pus la bătaie aproape un milion de euro ca acest sistem să fie creat în 45 de zile după atribuirea contractului.

ELIT

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Este vorba de un soft destul de complicat care trebuie să facă legătura cu toate celelalte softuri pe care le are poliţia Română şi mai mult decât atâta şi cu softurile pe care le deţin partenerii externi. Lor le trebuie nişte echipamente care să preia datele astea în diferite formate, că pozele de buletin sunt făcute într-un anumit fel, camera din trafic îmi dă poza în altfel, mai bună, mai proaspată. Trebuie să am aceste aparate care să primească informaţii de peste tot, să îi facă un soft, să analizeze şi să îmi dea mie un rezultat. Şi el să permită o conectivitate cu diferite sisteme de date.”

La mai puţin de o lună de la publicarea anunţului, una din cele 7 firme care s-au înscris la licitaţie a depus o contestaţie în care a cerut, printre altele, modificarea caietului de sarcini.

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Caietul de sarcini pe care l-am citit este destul de lacunic, foloseşte termeni generici, o licitaţie importantă trebuie să dai multe caracteristici foarte clare, foarte concise ca operatorii să ştie cum să se ghideze şi ce anume trebuie să facă.”

În cele din urmă, firma şi-a retras contestaţia, iar Poliţia Română a anulat licitaţia şi nu a mai reluat-o până în prezent. IGPR nu a răspuns solicitării Digi 24 în privinţa motivelor deciziei de a nu relua licitaţia de achiziţie a unui soft de identificare facială. Până când România va avea un astfel de sistem de identificare a răufăcătorilor, recunoaşterea lor se va face ca şi până acum – cu ajutorul cetăţenilor.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Tara lui Papura Voda 14 ianuarie 2018 at 19:58

Pentru ce ne trebuie soft de identificare a infractorilor ???
Ii vedem zilnic la TV !

Costel 15 ianuarie 2018 at 15:02

E suficient da se uite la Antene. …si ii vede pe majoritatea…sau la parlament! ???

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...