Rămâi conectat

Actualitate

România, țara lu’ pește: Statul gras plătește 34% din venituri pentru salariile bugetarilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

România, țara lu’ pește: Statul gras plătește 34% din venituri pentru salariile bugetarilor

Într-o postare recentă pe Facebook, ziaristul Dragoș Stanca a lansat o serie de propuneri inedite menite să provoace o dezbatere serioasă asupra sistemului fiscal din România.

Printre propunerile surprinzătoare se numără cerința ca statul să reducă ponderea cheltuielilor cu salariile angajaților săi în bugetul total, o măsură menită să creeze un precedent pentru stoparea creșterii taxelor.

De asemenea, Stanca atrage atenția asupra situației alarmante a companiilor de stat, sugerând că acestea ar trebui să își plătească mai întâi datoriile înainte de a solicita creșteri de taxe.

„Dacă tot e sezonul baloanelor de test, să umflăm și noi câteva. Spargeți sau adăugați, după caz:

Zero creșteri de taxe până când statul nu ne dă un prim exemplu reducând măcar la 25% ponderea cheltuielilor cu salariile angajaților săi din totalul veniturilor bugetare.

#Context: Media în UE este 22.4%. La noi (locul 1 în UE) e 34%. Spania are 23, Italia 25, deci se poate. Germania are 16.4%. Deci să fim realiști.

Zero creșteri taxe până când statul nu își plătește lui măcar 30% din ce își datorează. Sau să reformeze real aceste companii, că e aberant.

#Context: 500 de companii de stat raportează pierderi nete de peste 2 miliarde de lei cu datorii la bugetul de stat de peste 4 miliarde de lei (în 2021, nu știm 2022 încă).

Zero creșteri de taxe pentru cei care plătesc până când nu luați la rând ăia care fentează sistemul, într-un procent decent. Să zicem, 25%.
#Context: România e și aici pe primul loc în UE cu 35% grad necolectare TVA înaintea Greciei care are 26%. Media în Europa civilizata: 8-9%.

Apropo de balonul precedent: transparentizarea criteriilor pe baza cărora ANAF face controalele și raportarea lunară în conferință de presă a evoluției.
#Context: Să fim liniștiți, în calitate de contribuabili, că ANAF nu e o instituție folosită pentru răfuieli sau control dirijat, ci doar pentru interesul public. Și să vedem f. clar că, înainte să fie pedepsiți tot ăia care trag, sunt măcar stresați puțin cei care fentează, indiferent de cine deține compania.
#Bonus: Poate și alinierea salariilor celor de la ANAF cu cele din consultanța fiscală din privat e o idee: asta ca să fie o luptă egală, pe nivel profesional, stat-privat, pe axa “optimizare fiscală” vs. evaziune.

Scutirea de taxe pentru 1 an a companiilor care și-au plătit totul la zi (sau cu întârzieri rezonabile, de maxim 60 zile) în ultimii 3 ani grei.
#Context: Să mai fie și premiați cei buni, nu doar pedepsiți. Că ălora care fac evaziune la greu le e indiferent cu cât cresc sau scad taxele. Că doar cei ok suferă real, de fapt, și fac zgomot acum.

Orice creștere de taxe care lovește mediul privat să fie reflectată, în oglindă, la stat.

#Context: De exemplu, o creștere în procent egal și suportabil natural a tuturor taxelor, concomitent cu scăderea proporțională a cheltuielilor statului, mi se pare o idee (via Curs de Guvernare) demnă de luat în calcul.
Dacă tot e brainstorming… ce “trial baloons” ați mai adăuga pe listă și/sau pe care le-ați sparge (sau umfla mai tare)? GO!”, a transmis ziaristul Dragoș Stanca, președintele BRAT.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea