România sub avertizare meteo de temperaturi scăzute: Ce obligații au angajatorii față de salariați în această perioadă
În contextul în care întreaga țară se află sub o avertizare meteo de temperaturi scăzute, fenomen meteo ce va afecta România câteva zile, și anume până joi, prezentăm astăzi obligațiile angajatorilor pentru protecția salariaților care lucrează în aer liber.
Potrivit avertizărilor ANM, vremea din țara noastră va fi extrem de rece până joi, întreg teritoriul României, dar mai ales partea de sud, fiind afectat de un val de frig, care va aduce temperaturi ce pot ajunge până la -22 grade Celsius. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă stipulează obligațiile pe care le au angajatorii în aceste situații.
Măsurile prezente în actul normativ menționat anterior „se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme”. Temperaturile extreme de iarnă sunt, conform ordonanței de urgență, temperaturile care scad sub -20 de grade Celsius sau care, corelate cu condițiile de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Așadar, în condiții de vreme deosebit de rece, angajatorii trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă.
Suplimentar, angajatorii trebuie să se asigure că, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, salariații care lucrează în aer liber beneficiază de:
- ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;
- pauze pentru refacerea capacității de termoreglare;
- echipament individual de protecție.
În cazul în care angajatorii nu au posibilitatea de a asigura condițiile menționate mai sus salariațiilor care lucrează în aer liber, iar temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile, aceștia trebuie să ia, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Ulterior aplicării măsurilor de mai sus, angajatorii, de comun acord cu sindicaliștii sau reprezentanții salariaților, trebuie să stabilească modalitatea prin care se recuperează timpul nelucrat și modalitățile de plată. Există două variante pentru a face acest lucru, și anume:
- se poate recupera, în decurs de șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii;
- dacă nu se recuperează timpul de reducere, se acordă drepturile salariale proporțional cu timpul lucrat efectiv.
Angajatorii trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile extreme. Totodată, angajatorii sunt obligați să schimbe locul de muncă sau să reducă programul de muncă persoanelor cu diverse afecțiuni și care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Dacă nu se achită de aceste obligații, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Decizie CCR 2025: Obligativitatea înscrierii în declaraţiile de avere a bunurilor şi veniturilor soţilor și copiilor este neconstituţională. „Este un pas înapoi în ce privește transparența”, afirmă președintele ANI
Decizie CCR 2025: Obligativitatea înscrierii în declaraţiile de avere a bunurilor şi veniturilor soţilor și copiilor este neconstituţională. „Este un pas înapoi în ce privește transparența”, afirmă președintele ANI Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, care prevede că declarațiile de avere cuprind și […]
Despăgubiri pentru șoferii implicați în accidente cu animale, pe drumuri fără indicatoare. Peste 4 milioane de lei, plătiți de CNAIR în ultimii 5 ani
Despăgubiri pentru șoferii implicați în accidente cu animale, pe drumuri fără indicatoare. Peste 4 milioane de lei, plătiți de CNAIR în ultimii 5 ani Șoferii și firmele de asigurări din România, care au mers în instanță în urma unor accidente în care au fost implicate animale, au primit despăgubiri de la autorități. Timp de 5 […]
19 meserii noi, introduse în nomenclator, în România: Instructor de pilates și îngrijitor de câini, printre ele
19 meserii noi, introduse în nomenclator, în România: Instructor de pilates și îngrijitor de câini, printre ele Un set de 19 ocupații noi au fost introduse în nomenclator, ca urmare a propunerii Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, împreună cu Institutul Național de Statistică, pentru modificarea Clasificării ocupațiilor din România (COR). Aceasta măsură vine […]