Rămâi conectat

Actualitate

România sub avertizare meteo de temperaturi scăzute: Ce obligații au angajatorii față de salariați în această perioadă

Ziarul Unirea

Publicat

în

În contextul în care întreaga țară se află sub o avertizare meteo de temperaturi scăzute, fenomen meteo ce va afecta România câteva zile, și anume până joi, prezentăm astăzi obligațiile angajatorilor pentru protecția salariaților care lucrează în aer liber.

Potrivit avertizărilor ANM, vremea din țara noastră va fi extrem de rece până joi, întreg teritoriul României, dar mai ales partea de sud, fiind afectat de un val de frig, care va aduce temperaturi ce pot ajunge până la -22 grade Celsius. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă stipulează obligațiile pe care le au angajatorii în aceste situații.

Măsurile prezente în actul normativ menționat anterior „se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme”. Temperaturile extreme de iarnă sunt, conform ordonanței de urgență, temperaturile care scad sub -20 de grade Celsius sau care, corelate cu condițiile de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Așadar, în condiții de vreme deosebit de rece, angajatorii trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă.

Suplimentar, angajatorii trebuie să se asigure că, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, salariații care lucrează în aer liber beneficiază  de:

  • ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;
  • pauze pentru refacerea capacității de termoreglare;
  • echipament individual de protecție.

În cazul în care angajatorii nu au posibilitatea de a asigura condițiile menționate mai sus salariațiilor care lucrează în aer liber, iar temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile, aceștia trebuie să ia, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, următoarele măsuri:

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Ulterior aplicării măsurilor de mai sus, angajatorii, de comun acord cu sindicaliștii sau reprezentanții salariaților, trebuie să stabilească modalitatea prin care se recuperează timpul nelucrat și modalitățile de plată. Există două variante pentru a face acest lucru, și anume:

  • se poate recupera, în decurs de șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii;
  • dacă nu se recuperează timpul de reducere, se acordă drepturile salariale proporțional cu timpul lucrat efectiv.

Angajatorii trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile extreme. Totodată, angajatorii sunt obligați să schimbe locul de muncă sau să reducă programul de muncă persoanelor cu diverse afecțiuni și care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Dacă nu se achită de aceste obligații, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea