România, șanse să adere în sfârșit la spațiul Schengen: Parlamentul European dezbate miercuri aderarea țării noastre
România are în sfârșit toate șansele să adere la spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.
Suntem destul de aproape de acest moment al intrării în Schengen, având în vedere că în ultimele luni s-au întețit mesajele politice în legătură cu un sprijin pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru principalul Telejurnal.
Totul a început la jumătatea anului cu declarația vicepremierului și ministrului de Interne ceh, care a anunțat că repune pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema Schengen.
Ulterior, președintele Emmanuel Macron, care fusese rezervat până în acel moment, a declarat la baza Mihail Kogălniceanu că este alături de România în intenția sa de a adera la spațiul Schengen, pentru ca, ulterior – o declarație foarte importantă – cancelarul Olaf Scholz să anunțe sprijinul pentru România.
Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.
Contextul este absolut favorabil în ceea ce privește o aderare a României la spațiul Schengen, posibil de anul viitor, a precizat, de la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.
Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.
Este doar o propunere în acest moment, însă pentru ca să devină realitate, are loc și această dezbatere.
Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.
Sursa: stiritvr.ro
Sursa foto: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2024: Pensionarii cu dizabilităţi protestează, pensiile lor au fost drastic diminuate
Pensii 2024: Pensionarii cu dizabilităţi protestează, pensiile lor au fost drastic diminuate Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România organizează protest în data de 16 septembrie, în intervalul orar 10 – 14, în faţa Guvernului României. Noile modificări legislative din Legea nr. 360/ 2023 anulează recunoaşterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga