Rămâi conectat

Ştirea zilei

România rămâne fără bucătari. Restaurantele fie dublează prețul mâncării pentru salarii mai mari, servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În cinci ani restaurantele din România vor fi nevoite fie să plătească bucătarii la nivelul Occidentului, ca să-i poată ține în țară, ca urmare a acutizării crizei forței de muncă din turism, fie vor aduce bucătari chinezi, care se vor mulțumi cu salarii mai mici și vor învăța să prepare produsele tradiționale românești precum sărmăluțele, micii sau ciorba de burtă, atenționează Ștefan Bercea, președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din România.

Chiar dacă un executiv chef de la un restaurant dintr-un hotel de cinci stele din București câștigă mii de euro pe lună și cu toate că bucătarii din hotelurile de calitate de pe litoral au și ei salarii care depășesc, de multe ori, 1.500 de euro pe lună, salariul mediu al unui bucătar în România este undeva în jurul a 500-600 de euro.

Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea bucătarilor buni, cu experiență, au plecat în străinătate și lucrează fie pe vasele de croazieră, fie în restaurante din zonele turistice, fie în hoteluri. Salariul mediu al unui bucătar român din afara țării trece de 2.500 de euro pe lună, după cum spune Ștefan Bercea, adică de patru ori mai mult decât ar fi câștigat dacă ar fi rămas în țară.

Cu toate că asociația de profil a încercat să deaschidă școli de bucătari, tinerii nu prea sunt interesați de acest domeniu și clasele nu se umplu nici măcar pe jumătate. Ștefan Bercea afirmă că emisiunile culinare de la TV i-au făcut pe mulți să aspire la titulatura de „chef”, iar acesta este un lucru bun, însă partea proastă este că majoritatea acestora cred că deja se pricep dacă știu să așeze câteva frunze de salată pe o farfurie. „Puțini bucătari de până în 25 de ani știu, însă, cum se face un sos sau o ciorbă”, crede șeful asociației bucătarilor.

Ștefan Bercea estimează că, în cel mult cinci ani, România va trece printr-o cumpănă gastronomică și patronii de restaurante vor avea de ales: fie vor fi nevoiți să le mărească salariile bucătarilor la nivelul celor din țările Europei de Vest, ca să-i poată păstra acasă, iar asta va atrage după sine mărirea tuturor lefurilor dintr-un restaurant, ceea ce va însemna cel puțin o dublare a prețului mâncării, fie vor apela la bucătari din țările asiatice, în special din China, care au pretenții financiare mult mai mici.

Nu este fantezist scenariul potrivit căruia, în următorii ani, românii ar putea mânca în restaurantele tradiționale mici, sarmale, ciorbă de burtă sau ardei umpluți pregătiți de bucătari chinezi. Bercea povestește că, în urmă cu câțiva ani, a ajuns în China și a fost uimit să constate, atunci când i-a învățat pe câțiva tineri bucătari chinezi cum se fac sarmalele, că aceștia sunt extraordinar de harnici, reușind să pregătească într-o oră peste 1.000 de sarmale.

Sursa: capital.ro

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea