România, pe locul 55 din 189 de țări, într-un clasament privind ușurința cu care o companie își poate plăti taxele

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

România se află pe locul 55 din 189 în clasamentul global privind uşurinţa cu care o companie îşi poate plăti taxele, în condiţiile în care o firmă medie are de făcut 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de mai puţin de zece plăţi, potrivit unui document elaborat de Ministerul Economiei.

În clasamentul mondial Doing Business, în care sunt incluse 189 de ţări. România ocupă locul 45 la uşurinţa de a demara o afacere şi poziţia 64 la înregistrarea proprietăţii, dar stă mult mai prost obţinerea autorizaţiei de construcţie (105) şi conectarea la reţeaua electrică (133).

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

În prezent, costul birocratic pentru cetăţeni este de 3 miliarde de euro. Studiile identifică o povară administrativă pentru mediul de afaceri de aproximativ 3 miliarde de euro, reprezentând peste 2% din PIB. De asemenea, ţara noastră se află pe locul 7 la obţinerea unui credit, 57 din punct de vedere al protecţiei investitorilor, 55 usurinţa de a plăti taxele, 34 la aplicarea contractelor şi 46 la intrarea în procedura de insolvenţă.

În document se precizează că România se află pe primul loc între 189 de state la comerţ exterior, din punct de vedere al taxelor vamale şi al timpului petrecut la frontieră.

Proiectul ”România competitivă”, elaborat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, este un document-strategie al Guvernului care prevede organizarea a 16 sesiuni consultative, prima fiind legată de debirocratizare, pe baza a 90 de măsuri economice ce pot contribui la definirea unei dezvoltări sustenabile până în 2020. Sesiunile, organizate în perioada 12 iulie-15 septembrie, sunt conduse de Vasile Iuga, senior adviser PwC.

Sursa Gandul.info

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419